REUTERS/Cristiane Mattos / REUTERS
BITI ILI NE BITI ZA GAUČOSE

LIONEL MESSI I ARGENTINA NA PREKRETNICI Strahuju od katastrofe kakvu ne pamte gotovo pola stoljeća, a protivnici tjeraju strah u kosti!

Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 23. ožujak 2017. 22:54

S Barcelonom je osvojio sve, igre u katalonskom klubu podigle su ga do neslućenih visina i za mnoge je on najbolji nogometaš svijeta. Dakako, o Lionelu Messiju je riječ. Svojim potezima oduševljava i one koji nisu Barcini navijači, ali ipak ne može biti do kraja sretan i zadovoljan svojim nogometnim uspjesima.

Naime, za razliku od svog ‘vječitog konkurenta’ Cristiana Ronalda, Messi s reprezentacijom Argentine još ništa nije osvojio, k tome je u prošle tri godine poražen u tri finala (SP u Brazilu i dvije Cope America), dok je Portugalac lani u Francuskoj svoju bogatu kolekciju trofeja upotpunio i naslovom prvaka Europe.

Jun 21, 2016; Houston, TX, USA; Argentina midfielder Lionel Messi (10) stands for the national anthem before the match against the United States in the semifinals of the 2016 Copa America Centenario soccer tournament at NRG Stadium. Mandatory Credit: Kevin Jairaj-USA TODAY Sports - RTX2HI4F
Kevin Jairaj-USA TODAY Sports
Lionel Messi

SP u Rusiji vjerojatno će predstavljati posljednju priliku za Messijev uspon na svjetski tron. Imat će tada 30 godina, ako ga zaobiđu ozljede bit će u punoj igračkoj snazi i zrelosti, i još uvijek dovoljno moćan za velike stvari na Mundialu. Međutim, postoji tu i jedan mali problem. Da bi Messi uopće mogao razmišljati o lovu na svjetski naslov, njegova se reprezentacija prvo mora kvalificirati na završni turnir. Posljednji put svjetsku je smotru propustila 1970.

Argentina će u petak, pola sata iza ponoći po našem vremenu, ugostiti Čile u izuzetno važnoj utakmici južnoameričkih kvalifikacija za SP. Pred Gaučosima će na stadionu River Platea biti imperativ pobjede kako bi dohvatili mjesto među prve četiri momčadi na ljestvici, koje će osigurati izravni plasman u Rusiju. Trenutačno su sa 19 bodova na petom mjestu, koje vodi u dodatne kvalifikacije, dok po 20 bodova imaju trećeplasirani Ekvador i Čile, koji drži četvrtu poziciju. Pet dana nakon ogleda sa Čileom, Argentina gostuje kod pretposljednje Bolivije na velikoj nadmorskoj visini u La Pazu, gdje nije pobijedila od 2005. godine, i tu se krije još jedna velika zamka.

Nije, dakle, nezamisliva situacija da Argentina ispusti plasman u Rusiju, a Mundial bi bez Messija, pa i ostalih klasnih nogometaša iz te južnoameričke reprezentacije sigurno bio siromašniji. No, isto se tako može dogoditi da se na SP ne plasira aktualni južnoamerički prvak Čile, predvođen svojom najvećom zvijezdom Alexisom Sanchezom, bivšim Messijevim suigračem u Barceloni. Arsenalov je napadač prošlog vikenda ozlijedio ligamente gležnja u prvenstvenoj utakmici s West Bromwichom, no čileanski novinari najavili su ga u početnom sastavu za gostovanje kod Argentine. Međutim, neće biti Bayernova veznjaka Artura Vidala, koji će Buenos Aires propustiti zbog suspenzije, a ozlijeđen je još jedan važni igrač sredine terena, Marcelo Diaz.

Football Soccer - Brazil v Argentina - World Cup 2018 Qualifiers - Mineirao stadium, Belo Horizonte, Brazil - 10/11/2016 - Brazil's Neymar (R) greets Argentina's Lionel Messi.  REUTERS/Cristiane Mattos  FOR EDITORIAL USE ONLY. NO RESALES. NO ARCHIVES.
REUTERS

Upravo je Čile u protekle dvije godine osvajao Copa Americu, u oba navrata slavio je protiv Argentine nakon jedanaesteraca, dok su Gaučosi uzvratili pobjedom u Santiagu prošlog ožujka u kvalifikacijama za svjetsko prvenstvo, kad su slavili sa 2:1. No, može se očekivati da će ovaj put čileanski vratar Claudio Bravo, koji je u posljednja dva mjeseca branio tek tri puta za Manchester City, biti na velikim mukama protiv Messija, Agüera, Di Marije i ostalih argentinskih ofenzivaca. Dybala je upitan, dok će ozlijeđeni branič Zabaleta propustiti obje kvalifikacijske utakmice.

Inače, argentinski su reprezentativci i ovom prilikom nastavili svoju šutnju prema medijima, koja traje od studenoga prošle godine. Tada je jedan argentinski medij optužio reprezentativnog napadača Ezequiela Lavezzija da je pušio marihuanu u kompleksu u kojem se Argentina pripremala za domaći kvalifikacijski susret s Kolumbijom, a Messi je u društvu svih suigrača na konferenciji za novinare nakon pobjede od 3:0 priopćio kako on i suigrači iz nacionalne vrste do daljnjeg neće razgovarati s predstavnicima medija.

Standings provided by Sofascore LiveScore

Linker
20. travanj 2024 09:32