Francesco Pecoraro/Getty Images
DVIJE RAZLIČITE SEZONE

LOVE KAO U PRIČI, ALI ŠTO ĆE BITI S REZULTATIMA Maksimirski paradoks: Hoće li Modri ostati bez kante nakon najuspješnije poslovne godine u povijesti?

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 18. ožujak 2017. 15:31

Kao i hrvatski sport, Dinamo je bio najuspješniji od samostalnosti države! Sve Dinamove momčadi od pionira do seniora osvojile su nacionalna prvenstva, tri od četiri generacije osvojile su i Kup, nisu ga se dokopali samo juniori.

Modri su bili dio elite, igrali su juniorsku i seniorsku Ligu prvaka. Hejteri i trolovi bi na ovo posljednje mogli replicirati rečenicom, ‘da, ali bez uspjeha’... No, svi naravno znamo da se itekako treba pomučiti i dokopati najelitnijeg nogometnog natjecanja na Globusu, sučeljavati se najboljima i najmoćnijima, a isto tako možemo pretpostaviti kakav je misaoni sklop hejtera i trolova. Rezultatski, Dinamo je prošlu sezonu odradio upravo briljantno. Nadalje, Modri su već na startu 2017. godine potpisali ugovore sa svim svojim najtalentiranijim mladim igračima, svoj potpis do 2022. godine stavili su Moro, Livaković, Ćorić, Sosa, Benković, Hodžić, Knežević, Soldo, još prije Olmo, a danas će isto potpisati i Gojak.

Dinamo
Ronald Gorsic / Hanza Media / Hanza Media

Već zatvorena i 2017.

Ali osim sportskog rezultata, ZG klub bio je isto tako uspješan na financijskom planu. Prošla godina završena je s dobiti od 103 milijuna kuna! Ne samo to, prema riječima direktora Tomislava Svetine, modri klub je ‘zatvorio’ i 2017. godinu. Drugim riječima, budžet je već osiguran, Dinamo ove godine više ne treba zaraditi ni kune da bi normalno godinu priveo do konca!

Međutim, ima tu jedan ‘ali’... Postavlja se pitanje hoće li 2017. godina biti u sportskom segmentu tako uspješna kao prošla? Da ne bi bilo po onoj ‘puno para, premalo muzike’. Nakon dugog niza godina, Modri su u defenzivi kad se radi o HNL-u, Rijeka im bježi, ta četiri boda sasvim su solidna prednost društva s Kvarnera. Jest, sve je u rukama Peteva i svlačionice, ako pobijede sve do kraja, a to znači i dva puta Rijeku, naslov će opet biti u plavom domu. No takav zadatak nije nimalo lak. Isto tako je pitanje hoće li se osvojiti Kup? Najvažnije je ipak prvenstvo... Jer svi znate što se događa ako Dinamo ne bude prvak. Nema mogućnosti plasmana u Ligu prvaka. Bez obzira što su Modri već financijski ‘zatvorili’ ovu godinu, izostanak prihoda koji dolaze s toga bogatog izvora mogao bi se itekako osjetiti 2018. godine, jer je svima dobro znano da su prihodi kluba isključivo vezani na transfere igrača u inozemstvo i sudjelovanje u europskim natjecanjima.

Zagreb, 010317.
Stadion u Maksimiru.
Utakmica prvog polufinala Hrvatskog nogometnog kupa,
GNK Dinamo - RNK Split.
Na fotografiji: Marko Leskovic, Armin Hodzic, Gordon Schildenfeld.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

Sudbina u rukama

Tako da bi pun k’o brod, sadašnji bogati Dinamo, za samo godinu dana, bez titule prvaka, mogao u samo godinu dana postati podosta siromašniji. Jasno titula prvaka ne jamči da će se Modri uspjeti dokopati Lige prvaka kroz kvalifikacije, no njeno osvajanje ipak pruže realnu mogućnost, jer u posljednje dvije godine u tome se uspjelo. Zato Ivajlo Petev i njegovi dečki ove sezone neki način drže sudbinu kluba u svojim rukama. Zar ne bi bilo paradoksalno da nakon najuspješnije godine od samostalnosti Hrvatske Dinamo ostane bez trofeja? Naravno, u onoj najvažnijoj, seniorskoj konkurenciji. Kad sad pogledate ljestvicu, to je sasvim moguće.

Linker
26. travanj 2024 05:01