CROPIX
KVALIFIKACIJE ZA SP

MOŽE LI PROSINEČKI IZNENADITI MOĆNU NJEMAČKU? 'Cijeli Azerbajdžan bi eksplodirao kada bismo zaustavili svjetske prvake'

Robert Prosinečki, izbornik Azerbajdžana, najavio je današnji ogled protiv Njemačke u Bakuu (18h).
Piše: Slaven KižlinObjavljeno: 26. ožujak 2017. 15:55

Do sada je Robert Prosinečki odradio 15 utakmica kao izbornik Azerbajdžana. Premda ima negativan omjer, četiri pobjede, pet poraza uz šest remija, hrvatski stručnjak napravio je pomak i reprezentacija bivše sovjetske republike izgleda vrlo dobro. Prosinečki je naslijedio Bertija Vogtsa, njemačkog trenera koji je šest godina vodio Azere i koji vrlo dobro poznaje ovu selekciju, stoga je i bio zanimljiv njemačkim medijima uoči današnjeg dvoboja Azerbajdžana i Njemačke u Bakuu.

- Problem je veliki pad samopouzdanja tijekom dvoboja. Čim nešto krene loše oni odmah počnu sumnjati u sebe - naglašava Vogts koji je i otkrio recept kako bi svjetski prvak trebao igrati.

- Treba ih pritisnuti kako bi griješili, jer to onda rade u serijama. No, treba biti i oprezan, ovakve utakmice su slične kup dvobojima u kojima autsajder može iznenaditi velikog favorita - dodao je bivši njemački izbornik koji je Elf 1996. godine odveo do kraja na Euru.

Baš na planu samopouzdanja Prosinečki je najviše napravio u svom mandatu, ali utakmica u Belfastu pokazala je da se tih bolesti teško riješiti. Sjeverna Irska zabila je Azerima četiri gola, nanijevši im prvi poraz u kvalifikacijama za Rusiju. Prije toga svladali su s po 1:0 Norvešku i San Marino, dok su s Češkom odigrali bez pogodaka. Ovi rezultati pokazuju još jednu boljku, neefikasnost. U mandatu Roberta Prosinečkog postigli su svega 11 golova u 15 utakmica, istina primili su ih tek 18, ali za neki veći iskorak moraju popraviti igru prema naprijed.

Zna s Nijemcima

- Slijedi najlakša utakmica za nas. Njemačka je uvijek i protiv svih favorit, mi ćemo se boriti i dati sve od sebe. Bio bih zadovoljan kada bi nakon utakmice Nijemci rekli da im je bilo teško - najavio je Prosinečki koji inače ima ugodnih iskustava sa zemljom u kojoj je rođen.

Još kao igrač Crvene zvezde slavio je nad Bayernom 1991. u polufinalu Kupa prvaka, tu je i pobjeda Hrvatske nad Elfom u četvrtfinalu Mundiala 1998. i to baš protiv Vogtsa. No, zna i 48-godišnjak da su te pobjede ipak plod kvalitete momčadi u kojima je igrao. Berti Vogts smatra da su Azeri vrlo talentirani za nogomet, no postoji veliki problem, većinom igraju u domovini. Nedostaje im internacionalnog iskustva.

- Svaki od njih se osjeća ugodno doma, zarađuju velik novac i to je problem jer nemaju motiva ići u inozemstvo. Uvijek sam govorio da bi trebali iskusiti tako nešto - objašnjava dalje Vogts dodavši još jedan primjer koji ga je razljutio.

- Nakon što smo u Italiji izgubili 2:1 uz stvarno dobru igru, vodstvo Saveza odlučilo je isplatiti veliki bonus igračima. To me je stvarno naljutilo, pa tko još stimulira poraze? - zaključio je negdašnji branič Elfa.

Danas im pak slijedi dvoboj s aktualnim svjetskim prvakom, reprezentacijom koja bez stresova juri prema Rusiji. Joachim Löw koristi ove utakmice za osvježavanje kadra, mladi igrači nadiru, a protiv Azera ostao je još od prije bez Götzea, dok je prijateljski sraz s Engleskom bio koban za Weigla i Wernera. Nema ni Neuera koji liječi bolnu petu, ali i bez svih navedenih sve osim pobjede Njemačke bilo bi prvorazredno iznenađenje.

- Siguran sam da će to biti pravi spektakl, još kada bismo izbjegli poraz onda bi cijeli Azerbajdžan eksplodirao - smatra Prosinečki koji je svjestan da je podigao letvicu očekivanja.

- Puno navijača misli kako možemo izboriti odlazak u Rusiju, ali nismo još na toj razini - stišava euforiju izbornik Azera kojem uskoro i istječe ugovor.

Dobra predstava protiv Elfa mogla bi mu dodatno olakšati pregovaračku poziciju, uostalom čelnici su već pokazali da znaju biti široke ruke. Porazu unatoč...

Linker
19. travanj 2024 08:38