David Ramos / Getty
NAKON 18 MJESECI RASPRAVE

Najnovije promjene u pravilima nogometne igre: Najveća promjena oko isključenja igrača

Piše: Igor KrištaforObjavljeno: 25. listopad 2016. 19:10

Posljednje Europsko prvenstvo u Francuskoj donijelo je i nove promjene u pravilima igre. IFAB, organizacija koja brine o pravilima u nogometu, donijela je popis promjena uoči Eura nakon čak 18 mjeseci rasprave. Cilj novog pravilnika je da se dileme i kontroverze svedu na minimum.

Najveća novost tiče se promjena oko isključivanja igrača koji je skrivio prekršaj u kaznenom prostoru. Dosadašnja kazna koja se najčešće dijelila bila je jedanaesterac, crveni karton i suspenzija za igrača za naredne utakmice. Nova pravila nalažu da igrač dobije žuti karton ako je nenamjerno skrivio prekršaj. Za svaku drugu situaciju u kojoj namjerno povlači ili gura protivnika, namjerno igra rukom ili počini kakav drugi teži prekršaj, igraču treba biti pokazan crveni karton.

Za izvođenje lopte s centra više nije nužno da lopta najprije ide prema naprijed, već može putovati u bilo kojem smjeru. Također, od sada suci mogu isključiti igrača čak i prije prvog sučevog zvižduka ako tijekom inspekcije uoče neke nepravilnosti i neslaganja s pravilima. Momčad isključenog i dalje može nastupiti sa svih 11 igrača, ali će kazna biti gubitak jedne zamjene.

LONDON, ENGLAND - JUNE 02:  A detailed view of the Hawk-Eye camera-based system ahead the international friendly match between England and Belgium at Wembley Stadium on June 2, 2012 in London, England. Goal line technology will be tested in today's game, but not enforced.  (Photo by Shaun Botterill/Getty Images)
Shaun Botterill / Getty Images

Ako je igrač ozlijeđen u prekršaju za koji je protivnički igrač dobio karton, liječnička služba mu može pružiti pomoć na terenu. To znači da igrač ne treba napuštati teren pa tako momčad ozlijeđenog neće biti u brojčanom nedostatku. Uveden je i brzi povratak u igru što znači da igrač ne treba čekati prvi prekid i znak suca (kod npr. mijenjanja opreme), već može ući u teren nakon što ga pregleda četvrti sudac.

Novim pravilnikom odobreno je i uvođenje video tehnologije na dvogodišnji probni rok. Novom će se tehnologijom utvrđivati točnost postizanja pogodaka, dodjeljivanja crvenih kartona, jedanaesteraca i kod pogrešaka identiteta. Talijani su prvi uveli video tehnologiju, a još 13 zemalja zainteresirano je za njeno korištenje.

Sve promjene trebale bi utjecati na pravedniji nogomet i smanjiti utjecaj subjektivnog dojma sudaca. Nogomet se uvelike mijenjao od svojih početaka, a najnovija pravila garantiraju još bržu i dinamičniju igru.

Od 27. do 30. listopada na Zagrebačkom Velesajmu održat će se velika nogometna manifestacija na kojoj će više od 50 tisuća posjetitelja koje se očekuje na festivalu imati priliku saznati sve o najnovijim trendovima u nogometu i nogometnoj industriji.

Linker
16. travanj 2024 21:34