Mateo Kovačić
 REUTERS/Susana Vera
KOVAČIĆEV BOOM

NAKON LUKE MODRIĆA SANTIAGO BERNABEU SE NAKLONIO JOŠ JEDNOM HRVATU Nogometna legenda otkriva: 'Ima sve da bude jedan od najboljih na svijetu!'

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 31. siječanj 2017. 19:05

To je Mateo Kovačić na tragu priča koje o njemu slušamo već deset godina, a Zinedine Zidane upozorava - može i bolje! Konkretan, ubojit, ne samo španer na sredini terena, nego igrač koji se bez lopte probije u zonu udarca i ponudi se u šansi, ofenzivno odlučan da finišira akciju. Uzletio je kao Boeingov Dreamliner, nakon odlične završnice 2016. i kratkog siječanjskog “hlađenja”, ne svojom krivnjom.

Nogometaš kojeg su “još u vrtiću” proglašavali Prosinečkim, a kao kadeta gurnuli među lavove, nakon nezamjetnog proljeća prošle godine i traumatičnog Eura igra najbolju sezonu u karijeri i, zapravo, šalje zvučnu poruku:

“Stižem tamo gdje ste me očekivali, a onda mnogi u to i posumnjali...”

Je li Kovačić punopravni nasljednik Luke Modrića, koji su njegovi konačni dometi, govore treneri koji su ga vodili, tesali, više mu ili manje pomogli. Jedan od njij je i Vahid Halilhodžić, koji ga je u Dinamu gurnuo u seniorsku momčad.


croatian star kovacic

- Drago mi je što je Mateo odigrao takvu utakmicu. U prosincu sam bio s njim i Modrićem u Japanu jer su sudjelovali na Svjetskom klupskom prvenstvu, išao sam ih pozdraviti - kaže Halilhodžić i otkriva:

- Popričao sam s njim, okuražio sam ga. Kazao sam mu da je već u godinama kad mora uzimati veći rizik i malo više isticati svoje individualne vrijednosti jer kad ste ga gledali na terenu, vidjeli ste da je posvećen kolektivnom duhu. Ukazao sam mu da misli na sebe i da postane igrač odluke. Kad si veznjak, vrlo je važno koliko postigneš i namjestiš golova. To je neophodno da bi dostigao veći nivo, rekao sam mu da su njegove lopte malo više lateralne, a ne u prostor. Kad to popravi, bit će cjenjeniji kod svih. Imam osjećaj da u zadnje vrijeme ima više samouvjerenosti, uzima češće rizik, sazrijeva i nadam se da će uskoro biti jedan od najboljih igrača na svijetu u veznoj liniji.

Bez respekta

Upravo je to demonstrirao protiv Real Sociedada.

- Eto, savjetovao sam mu da više šutira i da odigrava češće lopte u prostor, iza leđa igrača, a ne uvijek na stranu. Fizički je ojačao, muskulaturu je dobio, u duelima se više ne odbija. Kad sam ga premijerno stavio za Dinamo, imao je 16 godina, mediji su počeli brujati da je modri Messi. Tada sam ga nastojao malo sačuvati od tog pritiska da ne pregori. Znao sam da je talent.


Mateo Kovacic - Goal - HD

Spadate među one koji drže da može biti jedan od najboljih veznih na svijetu...

- Da. Posjeduje sve karakteristike. Samo da zabija još više golova, i ima asistencija, što malo i Luki Modriću nedostaje. Naravno, treba respektirati da je Real veliki klub, konkurencija je golema, no ako previše respektiraš kolege, a sam si bojažljiv, nemaš nikakve šanse - zaključio je Halilhodžić.

OPŠIRNIJE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU SN-a!

Linker
19. travanj 2024 21:44