CROPIX
NITKO NEĆE PROĆI 'LIŠO'

BIT ĆE NOVIH KAZNI NAKON DERBIJA RIJEKE I HAJDUKA Sudac pogođen kamenom, rasizam i baklje na tribinama...

SLIJEDE NOVE KAZNE Hrvatski nogometni savez zatražio dodatna izvješća s Rujevice
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 07. studeni 2016. 13:16

HNS je zatražio dodatno izvješće delegata i sudaca subotnje derbi utakmice Rijeka - Hajduk, nakon čega će disciplinski sudac Saša Pavličić-Bekić podijeliti kazne. A imat će definitivno ponovno posla jer susret je imao razdoblja koja ne idu na čast navijačima.

Pomoćni arbitar Igor Krmar prijavio je nakon utakmice da je u 18. minuti pogođen kamenom s tribine na kojoj se nalazila Armada. Nazočni su nam prenijeli kako se na Krmarovim leđima vidio i ožiljak, no on je izjavio da se osjeća spremnim nastaviti utakmicu pa nije tražio prekid. Već u poluvremenu kazao je to kolegama sucima, da bi nakon susreta tražio da se unese u službeni zapisnik. Jasno da Rijeci slijedi kazna, incident nije mali, no sankcija će najvjerojatnije biti novčana. U nešto većem iznosu.

Pronio se i glas kako je u prvom poluvremenu bilo hukanja crnoputim igračima Hajduka. Niti suci, niti delegat nisu to čuli, pa niti stavili u zapisnik. U protivnom, da je bilo jakog intenziteta i da je glavni arbitar Dalibor Mlakar to registrirao, trebao je zaustaviti utakmicu. Ovako, Pavličić-Bekić pričekat će dodatno izvješće delegata i sudaca. Naime, delegatu Branku Bebiću predstavnici Hajduka su pola sata nakon susreta usmeno spomenuli pojave rasizma na stadionu, a pojedini izvjestitelji to su i naveli u medijima. U svakom slučaju, kako to mnogi na Rujevici nisu čuli, radilo se očito o sporadičnom neprimjerenom ponašanju pojedinaca ili vrlo malog broja ljudi. Za osudu, svakako. I kaznu. Međutim, da bi se kazna doista i izrekla, hukanje mora potvrditi netko od službenih osoba.

Ni Hajduk neće proći “lišo”, delegat je u tri navrata registrirao baklje na tribini gdje se nalazila Torcida, ukupno njih šest. Isto tako od obje je navijačke skupine bilo uvredljivih skandiranja.

Saša Pavličić-Bekić dosad je bio tolerantan, sankcionirao je samo najočitije i najneminovnije, kako li će se sada postaviti prema verbalnim ispadima? Odluke obično donosi srijedom.

S druge strane stigao je i zbirno izvješće HHO-a, kojeg možete pročitati u cjelosti.

------------------------------------------------------------------

U okviru projekta “Izravna prevencija navijačkoga nasilja” promatrači HHO-a pratili su utakmice 15. kola MAXtv Prve HNL, te su na temelju izravnog uvida i prikupljenih podataka zabilježili sljedeća događanja:

NK RIJEKA – NK HAJDUK 2:1

Utakmica 15. kola MAXtv Prve lige je odigrana u subotu, 05. studenoga 2016. u 15.00 sati u Rijeci na stadionu Rujevica pred oko 5000 gledatelja, među kojima oko 2.000 pripadnika navijačke skupine Armada (navijači HNK Rijeka), te stotinjak članova Torcide (navijačka skupina HNK Hajduka). Smješteni u „Kavezu“ (o ogradi koja asocira na američki Guantanamo, HHO je već kritički pisao), “torcidaši” su izrazili prosvjed odjenuvši narančasta zatvorenička odijela, asocirajući tako i bojom što misle o potezima uprave riječkog kluba i njihovu odnosu spram gostujućih navijača. Tako odjeveni u uniforme američkih zatvorenika, na stadion su pušteni tek u 13. minuti.

Navijači Rijeke nisu koristili pirotehnička sredstva, za razliku od Torcide koja je zapalila po jednu baklju u 33. i 42. minuti, te 4 baklje u 60-oj, a još 3 u 61. minuti.

Na početku utakmice Armada skandira "Tovarske pič**", što ponavljaju i u 13. minuti prilikom ulaska pripadnika Torcide. Torcida odgovara skandiranjem u 15 minuti i to prvo sa "Riječki Srbi", a potom "Srbe na vrbe". Armada u 16 minuti pokušava pokrenuti zajedničko skandiranje "HNS pederi", a nakon što im to nije uspjelo, opetovano skandiraju "Tovarske pič**". Torcida u 20. i 21. minuti skandira "Riječki Srbi". U 17. minuti Armada, u trenutku kada je Hjdukov tamnoputi brazilski igrač Jefferson imao loptu, hukanjem izazivaju rasistički ispad kakav davno nije viđen na našim stadionima. Nažalost, isto ponavljaju i u 30. minuti, a sve je prošlo bez ikakve reakcije službenih osoba.. U 18. minuti pomoćnog suca Igora Krmara pripadnici Armade gađaju kamenom u leđa. Nezadovoljni jednom odlukom suca Armada u 22. i 33. minuti skandira "Cigane, Cigane" .

Od 43. do 45. minute. Torcida pjeva "I purgera i Riječana, šakama i nogama, sve za našeg Hajduka" Znakovito je da, prema dostupnim informacijama, delegat utakmice nije zabilježio ni spomenuto hukanje, ni napad kamenom na pomoćnog suca, ali je sve to uredno zabilježio sudac u svom pisanom izvješću.

Torcida u 52. minuti skandira "Vi ste djeca popa Đujića" (zloglasni četnički vojvoda u II. svjetskom ratu) i u 53' "Riječki Srbi“. U 60. i 62. minuti Armada skandira "Ubij, ubij tovara", a isto skandiranje ponavlja i u 86. minuti. U 77. minuti Armada ponovo vrijeđa suca nezadovoljna njegovim suđenjem skandirajući "Cigane, Cigane". Do kraja utakmice Armada pjeva pjesme "...neka, neka, nek se zna jebali smo Hajduka, jebat ćemo i Torcidu, nema veze ima sidu, neka, neka, nek se zna“ i „Ubij, ubij tovara”.

OSIJEK – SLAVEN BELUPO 1 -0

Utakmica 15. Kola Max tv Prve HNL odigrana je u subotu, 5. studenog 2016. u Osijeku na stadionu u Gradskom vrtu, pred oko 500 gledatelja, među kojima je bilo 100-tinjak pripadnika navijačke skupine Kohorta (navijači NK Osijek).

Utakmica je prošla u korektnoj navijačkoj atmosferi, bez ikakvih neprimjerenih pojava.

RNK SPLIT - GNK DINAMO 1 : 0

Utakmica 15. kola MAXtv Prve lige odigrana je u nedjelju 06. studenoga 2016. u Splitu u 17:00 sati na stadionu Park mladeži pred 760 gledatelja od kojih oko 150 pripadnika navijačke skupine Bad Blue Boys (navijačka skupina GNK Dinamo) i 20-ak pripadnika Crvenih đavola (navijačka skupina RNK Split). Utakmica je prošla u mirnom tonu bez navijačkih ispada.

------------------------------------------------------------------

Linker
23. travanj 2024 21:15