CROPIX
KOMENTAR ZDRAVKA REIĆA

DODVORAVANJE NAVIJAČIMA U SVEČANOJ LOŽI POLJUDA Je li moguće da je zbog ovih riječi počeo incident između čelnika Hajduka i Dinama!?

Piše: Zdravko ReićObjavljeno: 23. listopad 2017. 10:25

U finišu utakmice na Poljudu po običaju, u takozvanoj svečanoj loži, kad je derbi na programu, uskuhalo je, opet su izbili neredi, pravi incidenti, nedostojni za odličnike dva kluba. Sad će krenuti nagađanja, naklapanja, pa i montiranja kako je do incidenta došlo, tko je bio začetnik, tko je koga provocirao, na bilo koji način izazivao.

A da bi se sve to izbjeglo trebalo bi vidjeti što su policajci sa svojim kamerama snimili ili će se, ne daj Bože, dogoditi kao s onim nadzornim kamerama na stadionu, kad je bilo u pitanju iscrtavanje svastike na terenu, da se ništa ne razaznaje. Policija je prekršajno prijavila četiri funkcionara dva kluba - Hajdukova predsjednika Ivana Kosa te sportskog direktora Marija Branca (istaknutu ulogu je imao i član nadzornog odbora “bijelih” Erceg) te od Dinamova Krešu Antolića i Mateja Škegru.

Prema tvrdnjama svjedoka prvi, a pogotovo drugi gol Dinama burno su slavili predstavnici “modrih” u svečanoj loži, pa je to iniciralo žučljivu reakciju sportskog direktora Hajduka Marija Branca. Naime, navodno je Branco izgubio živce kad je čuo komentar direktora Dinama Tomislava Svetine, koji je rekao “Ima pravde”, pa se Branco - premda nije jasno kako je to čuo, pogotovo razumio - unio u lice Svetini i tada su krenula guranja.

Dug je popis incidenata koji su se događali uz svečanoj loži na Poljudu kad gostuje Dinamo, i to još od prije par godina. No, u ovoj prilici zaista se ne može prigovoriti direktoru Svetini i njegovoj pratnji to što su se radovali golovima svoje momčadi. Po svemu takvo ponašanje ne bi smjelo kao reakciju imati bilo kakve verbalne ili fizičke napade na goste.

Kod nas se ljudi iz vodstva klubova ne znaju sustegnuti, bolje je reći kontrolirati. A što se tiče osoba iz Hajduka, bilo službenih ili njihovih gostiju u svečanoj loži, praksa je da oni na što vidljiviji način nastoje iskazati svoju pripadnost “bijelima”, automatski (ne)zadovoljstvo događajima na terenu. U stvari nastoji se dokazati prisnost, podržavajući odnos prema žestokim navijačima.

Splitski sportski novinari odreda su navijači Hajduka, što je nekako i logično. Međutim, među nama ima baš zadrtih, takvih koji svoju privrženost “bijelima” demonstriraju čak i mržnjom u odnosu na druge, pogotovo Dinamo. I onda su logični komentari po kojima je Hajduk uvijek oštećen, zakinut suđenjem, i to zlonamjernim.

Nadalje, uobičajeno je da navijači Hajduka, ta slavna Torcida, svaki put kad su velike utakmice u pitanju doslovno impresionira svojim koreografijama, skandiranjima, pjesmama, ali isto tako vulgarnim ispadima, posebno pirotehničkim neredima. Bilo je ružnih skandiranja, jasno ne ekskluzivno i jedino od Torcide, nego i Bad Blue Boysa među kojima ima i takvih divljaka da iz raketnog pištolja gađaju publiku na tribinama.

Ono što je ružno, pa ako hoćete i nakaradno, to je - napisao sam više puta - praksa rukovodstva Hajduka da od svojih navijača ne traže makar toliko korektnosti da klub stalno ne plaća paprene kazne. A kad i traže, onda je to uopćeno ili pod pritiskom javnosti. I tu ima uvjet, onaj navijački, da se iz svečanih loža istjeraju huligani.

Linker
12. travanj 2024 03:06