REUTERS
INVAZIJA NA SPLIT

ENGLEZI STIŽU NA POLJUD S TRI MILIJUNA KUNA! 'Policija nemilosrdno kažnjava, za agresivno ponašanje prijete pritvor i novčane kazne...'

STIŽU ENGLEZI  Oko 1.200 pristalica kluba s Goodisona bit će na poljudskom stadionu
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 24. kolovoz 2017. 10:14

S velikim zanimanjem očekuje se dolazak 1.200 navijača Evertona koji su kupili ulaznice za sutrašnji dvoboj na Poljudu. Engleski navijači slijeću po cijeloj Hrvatskoj, pritom nema organiziranih čarter letova, već su orijentirani isključivo na redovne linije niskobudžetnih kompanija. Tako će primjerice splitska zrakoplovna luka Resnik danas (srijeda) primiti čak osam zrakoplova iz Londona, ali navijačima nije daleko sletjeti niti u obližnji Zadar, Dubrovnik, pa čak i Zagreb.

Putuju Englezi gotovo na isti način kao i pristaše Hajduka tjedan dana ranije prema Engleskoj, koristeći zrakoplov, vlak i rent-a-car. Ulaznice za utakmicu na Poljudu plaćali su 120 kuna, a koliko će novca ostaviti u Hrvatskoj, pitanje je koje nema sasvim precizan odgovor.

Upozorenje

Ali, ako kreneno od pretpostavke da će svaki od navijača ostaviti najmanje 300 eura tijekom gostovanja u Hrvatskoj, dolazak Evertona u Split “obogatit” će Hrvatsku u rasponu od 2,5 do 3 milijuna kuna. Ali, pritom će se navijači Evertona dobro pripaziti kako će se ponašati u Splitu, jer na službenoj klupskoj stranici navedena su upozorenja:

- Ne ističite klupska obilježja u blizini restorana ili kafića u gradu Splitu, kao ni na drugim javnim mjestima, osim na onima gdje će biti organizirano i od policije zaštićeno njihovo okupljanje. Policija nemilosrdno kažnjava, za agresivno ponašanje prijete pritvor i novčane kazne, a oni koji odaju znakove pijanstva neće biti pušteni na stadion - rečeno je u priopćenju Evertona.

Nakon nereda na prvoj utakmici na Goodisonu, velike su mjere osiguranja spremne za Poljud i Split u cjelini. Sastanak su na Poljudu održali gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara, predsjednik Uprave Hajduka Ivan Kos sa suradnicima, načelnik PU Splitsko-dalmatinske Slobodan Marendić te Sarina Kalebota iz Britanskog konzulata u Splitu. Sastanak je održan na poziv Hajduka, a sve u svrhu poduzimanja svih predradnji kako bi utakmica u četvrtak i sa sigurnosnog aspekta bila organizirana na najvišoj razini, za što je potrebna suradnja svih strana:

Poruka gradonačelnika

- Split je otvoren, turistički grad i naši građani, turistički djelatnici, ugostitelji i sve službe imaju iskustva s ovakvim događanjima od Ultre, pa i europskih utakmica svake godine, koje su zahvaljujući Hajduku dio ponude našeg grada. Jako velik broj Engleza, možda i rekordan, ove je godine boravio u našem gradu i nije bilo problema, a gostujući navijači također su naši gosti. Svjesni navijačkih tenzija koje se uvijek mogu pojaviti na dan utakmice, Hajduk, policija i Grad u stalnom su kontaktu i organizirat ćemo sve sa svoje strane da ovaj susret prođe u najboljem redu. Nemojmo dozvoliti da izolirani incidenti i provokacije naruše ugled našeg grada. Pozivam sve naše građane da iskažu dobrodošlicu gostima iz Liverpoola, a goste da uživaju u Splitu te da pri tom poštuju zakone i slijede upute organizatora - poručio je gradonačelnik Krstulović Opara.

Linker
26. travanj 2024 16:59