Screenshot
DUGO PRIJATELJSTVO KLUBOVA

NAVIJAČI BENFICE TRANSPARENTOM ODALI POČAST TRAGIČNO PREMINULOM NAVIJAČU HAJDUKA 'Blato živi vječno'

Piše: Miho DobrašinObjavljeno: 16. kolovoz 2017. 16:04

Navijači portugalskog prvoligaša Benfice odali su počast poginulom navijaču splitskog Hajduka izvjesivši transparent na prvenstvenoj utakmici protiv Chavesa. "Blato živi vječno", pisalo je na bijelom transparentu kojeg je na hrvatskom jeziku podigla navijačka skupina u crvenim dresovima No Name Boys.

Ivan Mate Blažević, 23-godišnji pripadnik Torcide poznat pod nadimkom Blato, u petak je umro od uboda nožem u jednom kafiću u Stobreču.

Prijateljstvo navijača Benfice i Hajduka datira iz 1994. godine kada su se ta dva kluba susrela u skupini Lige prvaka i odigrala 0-0. Grupa portugalskih navijača stigla je kombijem iz Lisabona u Split prešavši više od 2000 kilometara. U Splitu su ih te ratne godine lijepo dočekali a Portugalci su se domaćinima namjeravali odužiti jednakom mjerom u Lisabonu.

No na povratku je njihov vozač zaspao, kombi sletio s ceste, a troje navijača poginulo. Torcida je zatim na uzvrat došla kombijem te na tribinu stadiona Luz donijela vijence za poginule navijače Benfice. Domaći su zatim razvukli transparent "Freedom for Croatia" (Sloboda Hrvatskoj). Hrvatska je tada bila na udaru velikosrpske agresije.

Linker
23. travanj 2024 00:37