Tom Dubravec / Hanza Media / Hanza Media
KAD NE MOŽEMO SAMI...

NAVIKLI SMO NA PRAZNE STADIONE, ALI OVO... Problem HR nogometa ide pred FIFA-u i UEFA-u, Zagrebom se pronio glas kako će stvar spašavati i - Europol!?

DAMIR VRBANOVIĆ Izvršni direktor HNS-a potvrđuje da će Savez rješenje naših nogometnih ekcesa potražiti ipak na nekim višim razinama
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 20. listopad 2016. 18:14

HNS će o najnovijim zbivanjima u hrvatskom nogometu informirati FIFA-i i UEFA-u. Zagrebom se čak pronio glas kako će zamoliti UEFA-u da zatraži pomoć od Europola (europskog policijskog ureda) budući da hrvatska policija nije riješila već nekoliko slučajeva povezanih s nogometom.

Međutim, izvršni direktor Damir Vrbanović kaže da o tome nije bilo riječi:

- Ne znam o tome ništa. Ali da ćemo izvijestiti UEFA-u o novonastalim događajima, to je sigurno. Za Europol je bilo što komentirati doista pretenciozno. Međutim, ovo nadilazi ozbiljne odnose Saveza i jednog kluba te skupine navijača. U svakom slučaju obavijestit ćemo i institucije FIFA-e o, malo je reći, specifičnom odnosu, gdje doista navijači odbijaju bilo kakvu suradnju i želju za njom, a ti isti navijači postali su suvlasnici kluba - kazao je Vrbanović.

Kako je Davor Šuker član IO-a UEFA-e, a Zvonimir Boban zamjenik glavne tajnice FIFA-e, zapravo vjerujemo da se u tim organizacijama o zbivanjima u Hrvatskoj već jako puno zna. A i traju dovoljno dugo, i previše su se puta ponavljali ekscesi raznih vrsta, da Zürich i Nyon ne bi imali poveću evidenciju.

No, kad se radi o događajima u državnim prvenstvima, tu ingerenciju prepuštaju nacionalnim nogometnim savezima.

Za Hrvatsku je bitno i kakva će biti kazna za Skadar. To je u domeni FIFA-e. Zaista je jadno da nakon gotovo svakog ciklusa nacionalne vrste imamo ista pitanja.

- Ništa ne znamo, ni blizu. Sjednica Disciplinske komisije je 27. ili 28. ovog mjeseca. Napisali smo opširno obrazloženje, stavili smo akcent na to da je taj verbalni delikt doista specifična vrsta djela. Ukazali smo na neke stvari i olakotne okolnosti, poput velike aktivnosti HNS-a uoči susreta, u organizaciji, i specifičnost te utakmice. I vidjet ćemo.

HNS je već odredio da se nakon Islanda sljedeće domaćinstvo, a riječ je o Ukrajini, upriliči također u Zagrebu 24. ožujka sljedeće godine. Navikli smo na prazan Maksimir kad igra reprezentacija, sad je pitanje hoće li i u toj utakmici. A potom, nakon gostovanja na Islandu, slijedi domaći susret s Kosovom 2. rujna.

Linker
20. travanj 2024 06:25