Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
IZVJEŠĆE HHO-A

SKANDALOZNO NAVIJANJE NA HR STADIONIMA Sve je gore i gore! Brutalno nastradao slavni hit Rajka Dujmića: 'Kako je dobro...'

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 24. listopad 2016. 19:54

Promatrači Hrvatskog helsinškog odbora pratili su utakmice 13. kola Prve HNL u sklopu projekta 'Izravna prevencija navijačkog nasilja'. Na temelju izravnog uvida i prikupljenih podataka poslali su sljedeće izvješće koje prenosimo u cjelosti.

NK ISTRA 1961 : HNK HAJDUK 0 : 0

"Utakmica 13. kola Max tv Prve HNL odigrana je u subotu 22. listopada 2016. u 15.00 sati na stadionu „Aldo Drosina“ u Puli.

Na pulski stadion pristiglo je oko 3.000 gledatelja, od kojih su trećinu činili pripadnici Torcide (navijačka skupina HNK Hajduka), dok se domaćih Demona (navijačka skupina NK Istra 1961) okupilo tek četrdesetak. Osiguranje je bilo na visokoj razini, a policija je obavljala temeljit pregled već na naplatnim kućicama na Grobniku, a potom i na izlazu s autoputa u Puli.

Navijalo se glasno i žestoko, a Torcida je potpuno zaglušila istarske Demone. Veći dio prvog poluvremena odigran je u korektnoj navijačkoj atmosferi, a taj je ugođaj pokvarila jedna dimna kutija koju je zapalila Torcida u 42. minuti. Drugo je poluvrijeme počelo znatno intenzivnije, posebno kad je riječ o pirotehnici. Torcida započinje u 46. na 47. minutu skandiranjem „HNS pederi, nogomet ste sjebali“, a Demoni u 47. minuti pale baklju i dimnu kutiju. Na to se oglašava Torcida u 47. minuti kratko skandirajući „Jebo vas Mamić“, a uslijedilo je „Mamiću Cigane“, ali taj povik nije imao odjeka čak ni među „torcidašima“. Torcida je palila nekoliko dimnih kutija (55., 58., 60., 62. i 81. minuta), a u 81. na 82. minutu pale uz dimnu kutiju i dvije bengalke od kojih jednu bacaju na teren, a ona pada na rub šesnaesterca ispred Hajdukova golmana. Zbog gustog dima sudac nakratko prekida susret, a službeni spiker apelira na navijače da se korektno ponašaju.

Na stadionu, i u Istri, nisu zabilježeni navijački incidenti, ali je zato do incidenta došlo na izlazu iz Rijeke, kad je, prema izvješću policije, „neidentificirana skupina“ huligana kamenovala kolonu automobila splitskih navijača i oštetila desetak vozila.

GNK DINAMO – HNK CIBALIA 3 : 0

Utakmica 13. kola Max tv Prve HNL odigrana je u subotu 22. listopada 2016. god., u Zagrebu, na stadionu Maksimir, pred oko 2.200 gledatelja. Utakmicu je pratilo otprilike 1.000 pripadnika Bad Blue Boys-a (BBB, navijačka skupina GNK Dinamo), te oko tridesetak pripadnika Ultrasa (navijačka skupina HNK Cibalia).

U 35. minuti BBB bacaju jednu petardu, a u 39. minuti pale 2 baklje i bacaju još jednu petardu, te na kraju prvog dijela uvredljivo skandiraju u 41. minuti „Tučemo policiju ko šugave pse, al za tebe Dinamo pobit ću ih sve“, u 42. min. „Mamiću Cigane, odlazi iz svetinje“.

U drugom dijelu susreta (55. minuta) Ultrasi kratko dovikuju „HNS pederi, nogomet ste sjebali“. U 73. minuti BBB počinju s “piromanskom seansom” te u sljedećim minutama pale 15-tak baklji, od kojih nekoliko bacaju na tartan stazu, a isto tako bacaju i nekoliko petardi. Tijekom većeg dijela susreta BBB su isticali nekoliko manjih plakata s prekriženom glavom Zdravka Mamića.

NK OSIJEK - NK LOKOMOTIVA 1 : 0

Utakmica 13. kola Max tv Prve HNL odigrana nedjelju 23. listopada 2016. godine u Osijeku na stadionu Gradski vrt, pred oko 1.800 gledatelja, od kojih je bilo tristotinjak pripadnika Kohorte (navijačka skupina NK Osijeka).

Prvo poluvrijeme prošlo je u relativno korektnoj atmosferi s dva uvredljiva skandiranja i to u 11. minuti kad pripadnici Kohorte skandiraju „HNS pederi, nogomet ste sjebali“, a u 15. dovikuju „Purgerske pičke“. Drugo poluvrijeme također nije proteklo bez uvredljivih skandiranja pripadnika Kohorte koji u 68. skandiraju „Cigani, Cigani“ u 71. minuti ponovo „Purgerske pičke“, te u istoj minuti „HNS pederi, nogomet ste sjebali“, a dvije minute poslije (79. minuta) „O, o, o, ooo, jebem te Dinamo.“

HNK RIJEKA – NK INTER ZAPREŠIĆ 1 : 0

Utakmica 13.kola Max tv Prve HNL odigrana u Rijeci, u nedjelju 23. listopada 2016. u 17.00 sati na stadionu na Rujevici pred 4.000 gledatelja, od kojih oko 600 pripadnika Armade (navijačka skupina HNK Rijeke). Trebao se odigrati, po svemu sudeći, miran susret s gostima iz Zaprešića, ali je raspoloženje navijača bilo evidentno naelektrizirano. Tomu su djelimice pridonijele i neke sudačke odluke koje se nisu svidjele riječkoj publici, ali i činjenica da riječki nogometaši nisu uspijevali postići pogodak. Tako se u 31. minuti oglašavaju gledatelji na istočnoj tribini skandirajući sucu „Cigane, Cigane“, a odmah potom u 32. minuti Armada počinje sa „HNS pederi, nogomet ste sjebali“ , da bi im se u tom skandiranju priključio veći dio publike na Rujevici. Isti poklič čuo se i neposredno po završetku prvog poluvremena. U 33-oj minuti Armada skandira „Mamiću, Mamiću, govno jedno smrdljivo, pičko četnička, mi te mrzimo“, a sucu utakmice viču „Osječka pičko“.

I u drugom poluvremenu bilježimo slična ponašanja, pa u 57. minuti nakon jednog duela cijelo gledalište skandira sucu „Cigane, Cigane“, da bi odmah nakon toga (59. minuta) Armada, uz glasnu podršku ostalih gledatelja, višekratno skandirala „HNS pederi, nogomet ste sjebali“. Na sve ovo izostalo je bilo kakvo upozorenje službenih osoba na stadionu.

Nakon postignutog pogotka riječkih nogometaša napetost je popustila, a Armada, uz podršku dobrog dijela publike, u 60-oj minuti počinje pjevati vulgarnu parafrazu Dujmićevog hita „Kako je dobro jebati te opet, staviti kitu u tvoju ritu...“ što traje desetak minuta".

Linker
20. travanj 2024 10:58