CROPIX
IZVJEŠTAJ HHO-A

SVEGA JE BILO NA VELIKOM HRVATSKOM DERBIJU Navijači se tukli, palo više uvreda nego na svim ostalim utakmicama, promatrači i Hajduk bez dogovora...

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 19. rujan 2017. 17:44

U okviru projekta “Izravna prevencija navijačkoga nasilja” promatrači HHO-a pratili su utakmice 9. kola Hrvatske Telekom prve lige, a priopćenje prenosimo u cijelosti.

NK INTER-GNK DINAMO 1 : 3

Utakmica 9.kola HT prve lige lige između NK Inter Zaprešić i GNK Dinamo odigrana je 16.09.2017. u 19.00 sati na Gradskom stadionu u Zaprešiću pred oko 860 gledatelja, od kojih blizu 200 pripadnika navijačke skupine GNK Dinamo Bad Blue Boys (BBB).

U 47.minuti BBB višekratno skandiraju “Mamiću Cigane, odlazi iz svetinje”

U 67.minuti BBB su istaknuli transparent s prkriženom glavom Zdravka Mamića. Od 76. do 78. minute BBB skandiraju “Pili smo pelina, pušili smo trave, najviše volimo Mamića bez glave”

U 82. i 83. minuti BBB pale tri baklje.

NK SLAVEN BELUPO – NK OSIJEK 1 : 1

Utakmica 9. kola HT prve lige odigrana u subotu 16. rujna 2017. u 17 sati na Gradskom stadionu u Koprivnici. Susret je odigran pred malim brojem gledatelja, njih oko 600, a među njima isticalo se glasnim bodrenjem 70-80 pripadnika Kohorte (navijačka skupina NK Osijeka).

Navijanje je bilo sportsko i korektno, bez navijačkih ispada.

HNK HAJDUK – HNK RIJEKA 0:2

Utakmica 9.kola HT prve lige između HNK Hajduk i HNK Rijeka odigrana je 17.rujna 2017. na stadionu Poljud u Splitu u 17.00 sati pred oko 18.000 gledatelja od kojih 5.000 pripadnika navijačke skupine Torcida (HNK Hajduk), te 70-tak pripadnika navijačke skupina Armada (HNK Rijeka). Preostale navijače Armade, njih oko 100, priveli su pripadnici MUP-a zbog fizičkog sukoba između pripadnika Torcide i Armade na izlasku s autoputa u Dugopolju pokraj Splita. Još najmanje 100-tinjak navijača Armade policija je zadržala na izlasku iz Splita i nije ih pustila u grad.

Na izlasku s autoputa dogodio se brutalni fizički obračun navijačkih skupina u kojem je upotrebljeno kamenje, šake i “drugi pripadajući rekviziti” navijačkih skupina. Prema podatcima MUP-a privedeno je 108 osoba većinom pripadnika Armade a protiv 96 osoba podnesene su prekršajne prijave. Tek će rezultat policijske obrade moći pokazati tko je inicirao sukob. Slobodna Dalmacija iz Splita bliska Hajduku tvrdi da su incident izveli navijači Armade, dok Novi list iz Rijeke, novina bliska HNK Rijeci, tvrdi da su sukob izazvali pripadnici Torcide.

Tijekom utakmice bilčo je podosta verbalnih ispada pa u 15.minuti Torcida skandira “Ubi, ubi Srbina”.

U 30. minuti utakmice navijači Torcide pjevali su “Šugava Rijeko, smrdljivi grade, pobit ću pola tvoje Armade! Šugavo Rijeko, puna si Srba, ne brini Rijeko ima još vrba” u skladu sa poznatom krilaticom iz razdoblja fašiz-ma “Srbe na vrbe”.

Torcida je priredila i piromansku feštu u 60.minuti upalivši 24 baklje od kojih su tri bačene na tartan stazu. Također su upalili i 5 dimnih kutija.

Pripadnici Armaade u 86.minuti skandiraju “Tovarske pičke”.

Pripadnici Torcide koristili su i lasere usmjerene spram riječkih navijača.

Nažalost, Uprava Hajduka I ovom je prilikom onemogućila rad promatračima HHO-a. U civiliziranom svijetu vrijedi načelo po kojem predstavnici nevladinih udruga koje prate sportska natjecanja imaju isti tretman kao delegati (predstavnici različitih sportskih saveza).

Nakon prošlonedjeljnog incidenta kad je uprava Hajduka spriječila ulazak promatrača HHO-a, uputili smo 15.09.2017., u skladu s praksom uvriježenom u odnosu s drugim klubovima, mail u kojem tražimo ulaznice na mjestima prikladnim za naše promatrače. Ukoliko nam ne mogu iste omogućiti da nas o tome izvijeste na vrijeme. Posebno su upozoreni da predsjednik HHO-a Ivan Zvonimir Čičak kao stopostotni invalid i njegov pratitelj, imaju pravo na poseban tretman (ne mogu se penjati visoko na tribine).

Uprava Hajduka je e-mailom odgovorila da su ulaznice osigurane u skladu s našim zahtjevom te su nam poslali presliku dokumenta. Prilikom dolaska na portu stadiona rečeno nam je da karata uopće nema. Nakon brojnih 'razgovora i konzultacija' dodijeljene su nam dvije ulaznice za zapadnu tribinu, što smo s obzirom na visoki stupanj rizika, morali otkloniti te su promatrači napustili stadion", stoji u priopćenju.

Linker
25. travanj 2024 15:51