REUTERS
'TO JE NAJNEVJEROJATNIJA ČINJENICA'

SVI PRIČAJU O KATASTROFI Sprema se prekid utakmice Hrvatske: 'Čim počne kaos - sviraj kraj!'

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 16. lipanj 2016. 13:46

Torcida prijateljuje s navijačima St. Etiennea i stiže u taj grad u središnjoj Francuskoj, odigrat će mali nogomet, družiti se, a onda uz pomoć BBB-a prekinuti utakmicu Hrvatske i Češke, u svom ratu sa Zdravkom Mamićem i HNS-om.

To je priča koja danima kola Splitom, a nakon što je ista teza izrečena na Hrvatskoj televiziji u emisiji “Otvoreno”, koja se prati u reprezentativnom hotelu, HNS je krenuo u akciju. Nitko to ne shvaća olako. No, što nogometni savez može napraviti protiv aktivista čija je misija nanijeti zlo Hrvatskoj, koji su priskrbili Vatrenima da pet utakmica igraju bez publike, a nosi ih rušilačka mržnja na štetu nogometa i države?

Veo tajne

Kako bi UEFA reagirala na prekid utakmice i što bi se moralo dogoditi da se ne odigra do kraja, sad se može samo nagađati, no “sudac” se davno primio za džep u kojem je crveni karton i izbacivanje Vatrenih figuriralo bi kao ozbiljna varijanta. Nakon nereda u Marseilleu sudački boss Pierluigi Collina osobno je odletio u taj grad ne bi li arbitru utakmice Engleska - Rusija, sunarodnjaku Nicoli Rizzoliju naložio: “Počne li se kaos i na stadionu, sviraj kraj!” Iste bi naputke mogao dobiti i Mark Clattenburg za naš nastup. Iako to nije dobra strategija, remetitelje reda treba izbaciti iz sportskih arena, a nogomet mora ići dalje. Zbog čega igrači plaćaju račune koje nisu napravili?

Na Parku prinčeva pregled navijača na ulazima bio je daleko opušteniji nego se moglo i zamisliti, s obzirom na sve prijetnje ugroze. Navijači su se na dobrom dijelu stadiona imali šansu kretati od ulaza do ulaza, pa i mi novinari dobili smo pristup mjestima za koja nam akreditacija inače ne vrijedi, nitko nije pitao. Kad sve prođe dobro, to ispadne simpatično, međutim, onaj takozvani navijač, koji je utrčao na teren kod Modrićeva gola, pokazatelj je kakav horor može uslijediti u St. Etienneu, ako policija ozbiljnije ne shvati posao.

Tomislav Mileis, predsjednik KN Uvijek vjerni, ovdje je u Francuskoj:

- Ja sam to isto čuo, imam 6-7 poziva i iz njih indicije da se nešto sprema.

Nadate se da to toga neće doći?

- Nas iz KN Uvijek vjerni ima dosta, 3.500 nas je bilo u Parizu, jednak broj će se okupiti u St. Etienneu, i velika većina je spremna potruditi se na razne načine da do toga ne dođe.

Nevjerojatna činjenica

Dok nacija navija da Vatreni odu što dalje, slušati da netko iz Hrvatske ima važniji prioritet od same hrvatske reprezentacije...

- To je najnevjerojatnija činjenica - konstatira Mileis.

Pripadnici Torcide već su stigli u St. Ettiene, domaći navijači su im nabavili ulaznice i oni sasvim sigurno stižu na utakmicu. Po drugim informacijama, Bad Blue Boysi ipak nisu uključeni u cijelu priču s miniranjem utakmice.

Hrvati iz domovine iz svijeta, a na utakmice dolaze sa svih strana, koji vole Hrvatsku navijaju za Hrvatsku. To je vrh prioriteta. Svi ciljevi ispod toga, bez obzira što se nekome mogu činiti ispravnima, sekundarni su ili čak tercijarni. Onima koji propagiraju drugačije stavove Hrvatska nije osobito mila. Jer kako je kazao neki dan jedan od starijih kolega novinara ovdje u Deauvilleu: biti protiv Hrvatske, to je kao biti protiv vlastite majke. A ta ljubav ne može biti uvjetna.

Kako je priča razglašena, to je razlog više za nadu da se ovaj put ipak nećemo brukati. Ni pričati o divljanjima, a ne o nogometu.

Linker
19. travanj 2024 09:57