CROPIX
IZVJEŠTAJ HHO-A

TAMNA STRANA HRVATSKOG NOGOMETA 'Demoni' i Bad Blue Boysi zajedno vrijeđali Zdravka Mamića, nastavljen 'hladni rat' Hajduk i HHO-a

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 26. rujan 2017. 17:25

U okviru projekta “Izravna prevencija navijačkoga nasilja” promatrači HHO-a pratili su utakmice 10. kola Hrvatske Telekom prve lige, a priopćenje prenosimo u cijelosti.

--------------------------------------------------------------

NK ISTRA 1961 - GNK DINAMO 0 : 0

Utakmica 10.kola HT prve lige lige između NK Istra i GNK Dinamo odigrana je 23.rujna 2017. u 17.00 sati na stadionu „Aldo Drosina“ u Puli pred oko 1.400 gledatelja među kojima se isticala velika skupina Bad Blue Boysa (BBB), njih preko 350, te također 70-80 pripadnika BBB koji su bili smješteni na istočnoj tribini. Domaćih Demona (navijačka skupina NK Istre 1961) okupilo se manje od 50.

Susret je protekao bez večih navijačkih ispada, a zabilježili smo višekratno skandiranje „Mamiću Cigane, odlazi iz svetinje“u 41. minuti Na samom kraju poluvremena i početku drugog (44. i 46. minuta) BBB skandiraju „Zdravo Mamić srpsko kopile“.

U 77. minuti izdvojena skupina BBB pali dvije baklje, a u 78. minuti jednu ubacuju na travnjak. Posljednjih desetak minuta BBB uporno pjevaju „Jebi se Zdravko, s tobom je gotovo“.

NK SLAVEN BELUPO – HNK RIJEKA 1 : 1

Utakmica 10. kola HT prve lige između NK Slaven Belupo i HNK Rijeka odigrana u subotu 23. rujna 2017. u 19 sati na Gradskom stadionu u Koprivnici pred oko 900 gledatelja od kojih oko 50 pripadnika navijačke skupine HNK Rijeka (Armada). Utakmica je prošla u relativno mirnom tonu.

U 30. minuti pripadnici Armade kreću sa uzvikom „Purgeri, tovari napolje“. Ostatak su utakmice bili korektnog ponašanja.

HNK HAJDUK – NK LOKOMOTIVA 2:2

Utakmica 10.kola HT prve lige između HNK Hajduk i HNK Rijeka odigrana je 24.rujna 2017. U Splitu na stadionu na Poljudu u 19.00 sati pred oko 8.000 gledatelja od kojih oko 4.000 pripadnika navijačke skupine HNK Hajduk (Torcida). Veći dio susreta navijanje je bilo korektno, da bi u u 60.minuti Torcida zapalila 30-ak benkalki , 4 dimne kutije, te aktivirala jednu petardu.

U 94. minuti Torcida skandira “Ubi, ubi purgera” i “Jebo vas Mamić”

NK RUDEŠ – NK OSIJEK 2:2

Utakmica 10.kola HT prve lige ozmeđu NK Rudeš i NK Osijeka odigrana je 25.rujna 2017 na stadionu NK Zagreba u Zagrebu s početkom u 19.00 sati pred oko 200 gledatelja, među kojima se isticala manja grupa pripadnika Kohorte (navijačka skupina HNK Osijeka). Susret je protekao u mirnoj atmosferi i bez navijačkih ispada.

Napomena:

Promatračima HHO-a ponovo su uskraćene ulaznice za profesionalno obavljanje posla promatrača u zaštićenom dijelu gledališta (lože). To je nastavak ponašanja predsjednika uprave Hajduka Ivana Kosa od prosinca 2016. kada je počeo udaljavati promatrače HHO-a rekavši mi osobno da je to zbog sadržaja naših izvješća s kojima on nije zadovoljan. Vidljivo je to i iz otvorenog pisma Slobodnoj Dalmaciji od 02.prosinca 2016. kojeg su prenijele Sportske Novosti. „Kos nikada nije naveo nikakav dokument i argument kojim bi dokazao tvrdnje i izrazio nezadovoljstvo činjeničnim zapisima u našim izvješćima, pa prema tome njegova samovoljna odluka bazira se na „odokalnoj impresiji“ temeljem koje je uveo u praksu verbalni delikt. HHO ne može, ne smije i neće nikada prihvatiti ovako samovoljne mjere budući da su brojni članovi HHO-a bili pioniri protiv verbalnoga delikta u vrijeme komunističke diktature", stoji u priopćenju.

Prema tome, ukoliko uprava Hajduka ne želi promatračima HHO-a u budućnosti osigurati službeni status kakav su imali do samovoljnog akta Kosa neka se javno očituju. U protivnom ćemo se snaći motriti utakmice na svoj način i ubuduće ćemo na svakom izvješću napisati da su nam zbog samovolje Kosa uskraćena ljudska i profesionalna prava“. ( iz e- maila Hajduku od 23.9.2017.)", stoji u priopćenju HHO-a.

Linker
21. travanj 2024 13:12