FOTO: Damir Krajac
'DABOGDA SVE POBIJEDILI'

TKO KAŽE DA VATRENI NAVIJAČIMA NISU ZANIMLJIVI? Ovo je jedna od najvoljenijih generacija, sjetite se samo debakla nakon euforije u Francuskoj...

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 24. ožujak 2017. 12:26

Maksimir će danas biti pun. S obzirom na to da se za mlade igrače, trenere i nogometne djelatnike iz hrvatskih županija otvorila i tribina Zapad gore, može se očekivati oko 30 tisuća gledatelja.

Od prvog dana ulaznice su se prodavale sjajno, istočna i tribina Zapad dolje u pretprodaji su rasprodane u rekordnom roku. Ta činjenica iznimno je značajna i zorno pokazuje koliko nogometni narod u Hrvata voli Vatrene.

U hrvatskom nogometu problemi postoje, ne treba “glumiti gljive” i zatvarati oči pred njima, a one koji misle i žele drukčije odnose i status etiketirati neprijateljima, makar među njima postoje razni politički, svjetonazorski i ideološki populizmi, u kojima razne interesne skupine žele ostvariti svoje ciljeve.

Isto tako posljednjih godina, uoči svake utakmice pojedini portali inzistiraju na bojkotu Vatrenih, često gurajući u eter priču kako reprezentacija više ne zanima ljubitelje nogometa u Hrvatskoj, povezujući nacionalnu vrstu s već spomenutim problemima u hr-nogometu.

Da se radi o životu u paralelnom svijetu, najbolje pokazuje zanimanje za današnji ogled s Ukrajinom. Možemo ustvrditi da je današnja generacija Vatrenih među “najvoljenijima” od osamostaljenja Hrvatske. Vratili smo se dvadeset godina unazad, na utakmicu koju je s istim protivnikom, dakle Ukrajinom, Hrvatska igrala na maksimirskom stadionu. Bila je to prva dodatna kvalifikacijska utakmica za Svjetsko prvenstvo u Francuskoj 1998. godine. Znate li koliko se skupilo gledatelja? “Samo” 20 tisuća....

Vatreni su u Francuskoj osvojili broncu, povijesni doseg. Na prvoj domaćoj kvalifikacijskoj utakmici za Euro 2000. godine u Belgiji i Nizozemskoj, protiv Makedonije u Maksimiru, dakle na prvom ogledu nakon veličanstvenog uspjeha i u nogometnoj euforiji koja je tada vladala, na trbinama je bilo - 12 tisuća gledatelja! A igrali su slavni “brončani” Šuker, Boban, Stanić, Štimac, Ladić, Jarni...

U travnju 1999. u Maksimir je na prijateljsku utakmicu stigla Italija s Buffonom, Maldinijem, Nestom, Inzaghijem, Vierijem... Kakva li je to samo bila nogometna poslastica. A okupilo se 15 tisuća navijača... Što pokazuje da su hrvatski nogometni navijači nepredvidiva vrsta te da se njihov dolazak na tribine ne treba povezivati ni sa kakvim događajima, osobama, odnosima, pa čak i s rezultatima. Na bilo koji način povezivati današnje odnose u našem nogometu s reprezentacijom je odlazak u dugu mračnu noć, u potpuno pogrešnom smjeru. Vatreni se vole, cijene, oni su sportski ponos Lijepe Naše. Danas ćemo to imati prilike vidjeti na prekrasno ispunjenom Maksimiru. Na radost onih koji će razvući transparent “Dabogda sve pobijedili”.

Linker
25. travanj 2024 16:06