Srdjan Vrancic / CROPIX
ZAHUKTAVA SE ATMOSFERA

TORCIDA UPALA U HOTEL U SKADRU I PRIJETILA PREKIDOM UTAKMICE Kosovari im odgovorili: 'Ne budite ludi, dobit ćete batine'

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 06. listopad 2016. 16:53

Na takvoj utakmici ovaj reporter još nije bio. Igrala je Hrvatska s državama s kojima postoji tadicionalno prijateljstvo, kao i s drugima s kojima se nismo ljubili, ali zbivanja i atmosfera u centru Skadra nemaju veze ni sa čime prethodnim.

Brojni Kosovari koji žive u Hrvatskoj našli su se u Albaniji, mahom u hrvatskim dresovima i sa kosovskim zastavama, Kosovari iz te zemlji i s raznih strana svijeta zauzeli su središnje šetnice grada, a Hrvati u manjim skupinama mijenjali bi lokacije i davali dodatan ton ozračju.

Svi su se grlili, podupirali, skupa pili i pjevali. Sjeli smo na terasu restorana Sofra, preko puta veča skupina Kosovara i ponešto Hrvata, zajedno su skandirali "Kosovo, Kosovo" pa "Hrvatska, Hrvatska", "Kosovo je Albanija, fuck you Srbija", zatim "Bježite ljudi, bježite iz grada stiže ekipa pijana.... jer ovdje igra Hrvatska"...

- Mi smo jedno. Kosovo i Hrvatska su jedno. Zajedno smo ratovali, zajedno navijamo, Hrvatska je nama mnogo pomogla. I rezultat utakmice uopće nije važan, i prije njezinog starta mi smo pobjednici, već s time što se ovaj susret uopće igra - pričao nam je Florim Kajtazi iz Mitrovice s plisom, albanskom kapom na glavi. A te iste mogli ste mogli vidjeti u mnogih Hrvata, pograbili su ih kao omiljeni suvenir. Društvo iz Osijeka dočekalo nas je kompletno opremljeno za gostovanje u ovoj zemlji, s kapama i šargijom, jedan je "lega" i zasvirao...

- Širimo bratstvo i jedinstvo među narodima - komentirali bi.

Centar Skadra dva dana prije utakmice nije odisao da će se tu nešto bitno dogoditi, u četvrtak je promijenio izgleda kao kameleon kožu, i u takvoj atmosferi, u kojoj bi se naoko reklo da samo ljubav caruje, Hrvatska zbilja je odmah tu. Petorica-šestorica sredovječnih muškaraca u hrvatskih dresovima dali su nam misliti.

- Mi smo Kosovari koji živimo u Hrvatskoj, osim jednog koji je Hrvat. Kako je naš prijatelj dvaput ranijen u Vukovaru, a kasnije je postao general kosovske vojske, dobili smo preko njega počasne ulaznice. Širimo pozitivne vibracije, a što nam se dogodilo. Upala nam je u hotel Toricida, njih šestorica-sedmorica i kazali "Prekinut ćemo utakmicu".

Čuditi se ili ne, pitanje je sad...

- Rekli smo im - ne budite ludi, dobit ćete batine. Vjerujemo da od toga neće biti ništa, da se ne može dogoditi - pričali su nam i tako definitivno doznali - Torcida je tu, u Skadru. Ovdje su i BBB, uočili smo ih u nekoliko grupica bez ikakvih obilježja.

Linker
19. travanj 2024 19:53