Hrvatski navijači u centru St. Etiennea.
 Boris Kovačev / Cropix
DAN ODLUKE

U ZADNJI ČAS SPRIJEČENA KATASTROFA Policija zaustavila navijače koji su htjeli izazvati prekid

Piše: Alen LesičkiObjavljeno: 17. lipanj 2016. 11:01

Spremaju li se protiv Češke neredi s konačnim ciljem izbacivanja Hrvatske s Eura? Kada god su se navijački izgredi najavljivali, najčešće se nije dogodilo ništa, ali priča o Torcidi u Saint Etienneu je sve samo ne novinarska patka.

Već dugo se nagađa o namjerama navijačka Hajduka da izazovu nerede na Euru. Jer, to je, eto, njihov načiin borbe protiv HNS-a. Suludo? Maloumno? Malo je reći...

I u HNS-u su čuli za scenarij koji im se sprema protiv Češke, ali su procijenili kako je najbolje ignorirati priču jer smatraju kako bi nekim javnim apelom samo dolijevali ulje na vatru. Uostalom, zamislite scenu da Ćorluka, Modrić, Rakitić i Srna moraju javno moliti svoje "navijače" da im ne stvaraju nered?

Uglavnom, priča kaže kako je Torcida iskoristila dobre relacije s navijačima Saint Etiennea te su im ovi nabavili ulaznice za utakmicu, vjerojatno ih i 'opremili' u skladu s namjerama da se izazovu neredi i eventualan prekid. Takve indicije već neko vrijeme kolaju navijačkim krugovima i internetskim forumima.

Bilo je dovoljno vremena da policija reagira. Oni pak tvrde da su poduzeli sve "potrebne mjere" i radnje iz nadležnosti rada policije prvenstveno s ciljem utvrđivanja vjerodostojnosti same informacije, otkrivanja i sprečavanja eventualnih pripremnih radnji te samog pronalaženja i sankcioniranja planera i mogućih izvršitelja takvih djela.

Isto tako, naglasili su kako je intenzivirana suradnja policije i drugih aktera sigurnosnog sustava te je u okviru međunarodne policijske suradnje, a putem hrvatskog tima policijskih službenika koji borave u Francuskoj izvršena razmjena svih sigurnosno-relevantnih informacija i podataka.

U policiji drže bitnim napomenuti da je provedba svih mjera osiguranja utakmice u nadležnosti Francuske kao organizatora.

No, bilo bi puno lakše da je policija na vrijeme locirala potencijalne izgrednike i osujetila njihove planove. Potencijalni izgrednici sasvim sigurno su na popisu 326 osoba kojima je onemogućena kupovina ulaznica za utakmice u kojima nastupa reprezentacija Hrvatske na Euru, a čija su imena dostavljena domaćinu na zahtjev francuskog ministarstva unutarnjih poslova.

Za sada je francuska policija locirala tek jednu osobu s tog popisa, i to u zraÄnoj luci u Parizu te mu zapriječila ulazak u Francusku.

Isto tako, granična policija zaustavila je kombi vozilo s više osoba, u kojem su pronađeni "predmeti koje nije dozvoljeno posjedovati prilikom putovanja na sportska natjecanja". Nad njima se trenutno provodi kriminalističko istraživanje.

Hrvatska policija oÄekuje 10 tisuća naših navijača u Saint Etienneu, a do četvrtka su imali informacije o tri čarter leta prema Francuskoj.

Linker
13. travanj 2024 11:21