CROPIX
ČUDESNA ATMOSFERA

FOTO/VIDEO TO MOGU SAMO HRVATI Sve se raspada, a domaćini kažu: Englezi su horda, a Hrvati su..

Piše: Alen LesičkiObjavljeno: 25. lipanj 2016. 00:51

NOVO 20:50: Polako se puni stadion u Lensu. Podsjetimo, za stadion Bollaert-Delelis i grad Lens hrvatske navijače vežu lijepa sjećanja. Na ovom stadionu hrvatska reprezentacija je 1998. godine započela svoj "vatreni" put prema svjetskoj bronci. Momčad koju je predvodio Miroslav Blažević otvorila je Coupe du Monde pobjedom protiv Jamajke 3-1, a golove su zabili Mario Stanić (27), Robert Prosinečki (53) i Davor Šuker (69). Neka se nešto slično ponovi i večeras.

20.20: Nažalost, i ovoga puta pojavile su se vijesti o mogućim neredima. Francuska policija je na oprezu, nakon što im je dojavljeno kako se opet spremanu neredi.

Nakon silnih propusta u Saint Etienneu, francuska policija i redarske službe su u Bordeauxu dobro odradile posao, a nadamo se kako će tako biti i večeras. Za sada je u Lensu sve u znaku kockica, navijači su krenuli prema stadionu, a na tribinama Bollaert-Delelisa očekuje se oko 10.000 hrvatskih nvijača.

19.10: Utakmica između Hrvatske i Portugala ujedno je i oproštaj Lensa od EURO-a. Do sada su odigrane tri utakmice (Albanija - Švicarska, Engleska - Wales i Češka - Turska), a hrvatski navijači pobrali su najviše simpatija lokalnog stanovništva.

"Kada su igrali Englezi kao da je horda prošla kroz naš grad, hrvatski navijači su sjajni, odlično se zabavljaju i provode," kazao je vlasnik jednog kafića.

18.20: Francuska policija je glavnu gradsku ulicu Boulevard Emile Basly zatvorila pretvorivši je u pješačku zonu, što su naši navijači iskoristili razvivši ogromnu zastavu, poznatu i s navijačkih slavlja u Beču i Poznanu.

U Lensu je i mnoštvo Portugalaca, no hrvatski navijači su zaposjeli sve glavne punktove u središtu grada i Portugalci kao i da ne postoje. To su shvatili i lokalni ugostitelji koji na sve moguće načine pokušavaju privući hrvatske navijače. Tako je jedan od vlasnika ispred svog kafića stavio velike zvučnike puštajući pjesme Marka Perkovića Thompsona što je izazvalo oduševljenje naših navijača i blokadu pola ulice.

Naši osim Thompsona pjevaju sve redom, pogledajte što je na repertoaru...

17.30: U grad koji ima tek nešto više od 30,000 stanovnika stiglo je više od 20,000 hrvatskih navijača. Središte grada vrije i naši navijači slijevaju se sa svih strana!

17.00: Nove fotografije našeg fotoreportera Ronalda Goršića donose novu dozu pozitivnog ludila koje pod vatrenim kockicama zapkljuskuje Lens četiri sata uoči utakmice...

16.15: Portugalci su također oduševljeni atmosferom na ulicama Lensa, gdje su zabilježili i razdragani susret hrvatskih i portugalskih navijača...

15.00: Sve više i više kockica ima u Lensu. Hrvatski navijači odlično predstavjaju svoju zemlju jer incidenata nema niti na mapi. Samo pjesma i veselje odjekuje ulicama Lensa.

13.32: Hrvatski navijači pristižu u Lens u sve većem broju. Odlična atmosfera, pjesma i vrhunska zabava na svakom koraku. Naš reporter uspio je 'uhvatiti' i veliku zastavu koju su naši navijači razvukli u jedoj ulici, a vjerujemo kako bi ista trebala do 21.00 sat stići i na stadion.

video: Alen Lesički

12.15: U Lensu je za sada mirno, ali tijekom dana očekuje se prava invazija kockica. Naši navijači su se tek počeli okupljati, a najviše je onih iz Njemačke što ne treba čuditi s obzirom na blizinu. Također valja napomenuti kako je piva nešto jeftinija nego u Bordeauxu i Marseilleu što bi moglo značiti i opušteniju atmosferu. Lens je relativno mali gradić, a s obzirom kako se očekuje velika koncentracija navijača, ovo će biti i velik izazov za tamošnju policiju koje ima na svakom koraku.

Alen Lesički

foto: Alen Lesički

8.30 - Za navijače je dobra vijest što je UEFA jučer u 14 dati pustila u prodaju novi kontingent ulaznica za utakmicu s Portugalom, na svojoj stanici za karte na kojoj je i ranije obavljala prodaju - EURO2016.com. Kako se tko javi, tako kupi, nema nikakvih prijavljivanja i ždrijebanja. Hrvatski kontingent ima oko 4.000 karata, ovo je dodatak na to. HNS je jučer angažirao Subašića i Nikolu Kalinića da snime spot s porukom #navijajmokao1, a cilj je potaknuti na što sportskiju atmosferu i čim jaču podršku nacionalnoj vrsti.

Dvije su zanimljivosti vezane uz Lens i najavljenu invaziju hrvatskih navijača, koji su u petak navečer počeli stizati na zagrijavanje za utakmicu s Portugalom (subota, 18.00).

Stadion Bollaert-Delelis na kojem će Vatreni igrati utakmicu osmine finala ima veći kapacitet od broja stanovnika cijelog Lensa (38.223 prema 32.659), a i broj hrvatskih navijača mogao bi u subotu navečer, po nekim najavama premašiti tu brojku.

Očekuje se da bi se u samom gradu na dan utakmice moglo biti i preko 30.000 Hrvata, a na samom stadionu oko desetak tisuća. Sigurno je da će se simpatični gradić i stadion na kojem je trag ostavio naš Vedran Runje crvenjeti od navijačkih boja Hrvatske i Portugala, jer invaziju na Lens spremaju i Portugalci.

Kako se često za Pittsburgh kaže da je najveći hrvatski grad poslije Zagreba, tako i Pariz slovi kao najveći portugalski nakon Lisabona (550.000). U Francuskoj živi približno milijun Portugalaca, gotovo 10 % od ukupnog broja stanovnika u samom Portugalu, zato pristaše Ronalda i suigrača stižu uglavnom iz zemlje “galskih pijetlova”. Rijetki su potegnuli iz samog Portugala. Primjerice, protiv Mađarske, u odlučujućem susretu za prolaz skupine, tribine stadiona u Lyonu napunilo je 10-ak tisuća navijača Portugala. Slična brojka očekuje se i u Lensu.

- Hoće li doći vaši navijači iz Njemačke? Imamo informaciju da će oni napuniti tribine stadiona u Lensu - pitali su nas Portugalci.

Dobro su informirani, jer i do predgrađa Pariza stigla je informacija kako u Njemačkoj odlično ide prodaja karata za Lens.

Linker
12. travanj 2024 20:15