Screenshot: YouTube
TKO JOŠ OVO IMA?

VIDEO: I FRANCUZI SE DIVE Pogledajte impresivni korteo hrvatskih navijača na putu do stadiona!

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 17. lipanj 2016. 10:02

PRIJENOS UŽIVO:

18.00: A onda je počelo...

17.45: Hrvatski i češki navijači ispunili su stadion St. Ettienea, sve je spremno za spektakl, ali prije toga uživajte u impresivnim scenama kortea hrvatskih navijača na putu do Geoffroy-Guicharda.

16.45: Atmosfera na glavnom punktu hrvatskih navijača u centru St. Ettienea sve je užarenija. Zapaljene su i prve baklje, a centar odjekuje od pjesme hrvatskih navijača.

Zanimljivo, ulaznice za utakmicu Češka - Hrvatska mogu se kupiti gotovo na svakom koraku. Kapacitet stadiona je 41,965 no čini se kako neće biti pun.

Saint Etienne je smješten je podno Alpa i najpoznatiji je po tvornici oružja i po nogometnom klubu, AS St Etienneu, sa 10 naslova prvaka još uvijek najtrofejnijem klubu u Francuskoj premda je zadnji naslov prvaka osvojio 1981. godine.

16.30 - Donosimo još malo ludila iz St. Etiennea gdje se naši navijači opasno zagrijavaju za nadolazeću utakmicu protiv Češke

16.00 - Nakon Pariza "kockice" su preplavile i St Etienne, grad u regiji Rhone-Alpes. Međutim, za razliku od Pariza gdje su hrvatski navijači bili raštrkani po cijelom gradu ovdje su gotovo svi na središnjem trgu Jean Jaures pored katedrale Saint Charles. Na istom trgu je i glavna "baza" čeških navijača, no za sada sve prolazi uz pjesmu i zabavu. Za svaki slučaj sve budno prate jake snage francuske policije.


Croatia and Czech fans in St Etienne by MrBlackHoleMoon

U grad je stiglo između 10.000 i 15.000 hrvatskih navijača, a "kockica" je bilo iz svih krajeva svijeta, od Kanade i Australije, do Njemačke, Švicarske i Hrvatske.

"Ima nas dvostruko više nego Čeha. Atmosfera je odlična i bez incidenata, mi pjevamo svoje, a oni svoje pjesme. Vjerujem kako će tako i ostati," kazao je Igor iz Karlovca.

15:45 - Za razliku od Pariza gdje su hrvatski navijači bili raštrkani po cijelom gradu ovdje su gotovo svi na središnjem trgu Jean Jaures pored katedrale Saint Charles. Na istom trgu je i glavna "baza" čeških navijača, no za sada sve prolazi uz pjesmu i zabavu. Za svaki slučaj sve budno prate jake snage francuske policije.

U grad je stiglo između 10.000 i 15.000 hrvatskih navijača, a "kockica" je bilo iz svih krajeva svijeta, od Kanade i Australije, do Njemačke, Švicarske i Hrvatske.

"Ima nas dvostruko više nego Čeha. Atmosfera je odlična i bez incidenata, mi pjevamo svoje, a oni svoje pjesme. Vjerujem kako će tako i ostati," kazao je Igor iz Karlovca.

15:10 - Iz centra St. Etienna dobili smo nove navijačke snimke. I dalje sve protječe u pjesmi i veselju i nema ni traga neredima.

Do utakmice je ostalo manje od tri sata i vjerujemo da će se sjajno raspoloženje s ulica preseliti i na stadion. Tako je uostalom i bilo na utakmici protiv Turske.

Hrvatske navijače u Francuskoj zasad zaista svi hvale i vjerujemo da će se tako i nastaviti.

14:00 - Četiri su sata ostala do početka utakmice između Hrvatske i Češke u St. Etienneu. Na ulicama grada vlada prekrasna slika, navijači pjevaju, zabavljaju se i nema ni traga neredima.

Reporter Jutarnjeg lista svjedočio je situciji na samom stadionu - dok je policija zaštitarima objašnjavala koji simboli i predmeti nikako ne smiju dospjeti na tribinu.

Između ostalog - ustaški simboli, ustaška zastava, kape, majice sa simbolima koji su kao šalabahter izvješeni na vratima kod ulaska na stadion.

Kad smo pokušali snimiti razgovor policije i zaštitara, zabranili su nam snimanje, ali ostao je zabilježen dio s uputama sa popisom simbola koji nikako ne smiju ući na stadion.

13:00 - Hrvatski navijači popeli su se na svoje motore, 'palili gume' i prepoznatljivim oktanskim zvukom razbudili mnoštvo u St. Etienneu.

Veselog raspoloženja među hrvatskim fanovima ne nedostaje.

12:20 - Sjajno raspoloženje vlada među hrvatskim navijačima koji su se okupili u brojnim kafićima u St. Etienneu, odakle se mogu čuti brojne navijačke pjesme.

11:15 - Nešto manje od sedam sati ostalo je do početka utakmice između Hrvatske i Češke u St. Etienneu. Atmosfera se zahuktava, a navijači željno iščekuju početak susreta.

10:30 - Priče o potencijalnom prekidu utakmice u St. Etienneu između Hrvatske i Češke stigle su do francuske policije. Bilo je dovoljno vremena da policija reagira. Oni pak tvrde da su poduzeli sve "potrebne mjere" i radnje iz nadležnosti rada policije prvenstveno s ciljem utvrđivanja vjerodostojnosti same informacije, otkrivanja i sprečavanja eventualnih pripremnih radnji te samog pronalaženja i sankcioniranja planera i mogućih izvršitelja takvih djela.

Spomenimo kako je granična policija zaustavila je kombi vozilo s više osoba, u kojem su pronađeni "predmeti koje nije dozvoljeno posjedovati prilikom putovanja na sportska natjecanja". Nad njima se trenutno provodi kriminalističko istraživanje.

Prethodnica navijačkog korpusa Vatrenih već jučer je stigla u Saint Etienne, grad koji je za lakšu orijentaciju, udaljen 1100 kilometara od Zagreba.

Koliko će biti “kockica” danas na stadionu Geoffroy Guichard teško je precizno procijeniti, ali računa se na ukupnu brojku između 5 i 7 tisuća. Čeha bi također trebalo biti u sličnom broju, najmanje 5000 najavljuju češki mediji. Tko će popuniti ostala mjesta na stadionu kapaciteta 41500 mjesta znat ćemo danas poslije 18 sati. Ali, za sve koji dođu, zabava je zajamčena.

Uostalom, i jučer su se Hrvati i Česi zajedno okušali u navijačkom pjevanju ispred stadiona. Red hrvatskih, pa red čeških pjesama. Kao da u petak poslijepodne neće biti ljuti protivnici. Nisu se zagrlili, ali toliko su dečki iz Zaprešića bili bliski s Česima da bi netko sa strane pomislio kako navijaju za istu reprezentaciju.

- Pjevamo mi s njima, ali bit će 2:0 za nas - poručili su navijači iz Zaprešića.

Iz okruženja Zagreba bilo je još navijača s obilježjima “kockastih”. Usporedili su vino, ali domaće je domaće.

- Ne valja im vino, fali nam naše zagorsko - dodali su navijači iz Kupljenova, mjestašca od nekoliko stotina ljudi smještenog pokraj Zaprešića

Iz Pleternice je stigla skupina motorista, članovi kluba Bulls na dva kotača su potegli do St. Etiennea. Prethodno su već bili i u Parizu gdje su proslavili pobjedu nad Turskom. Sa sobom su ponijeli slavonske specijalitete.

- Ponijeli smo puno kulena, ali Francuzima se jako svidio, pa kulen najbrže ide. Kulen nam je kao ulaznica za sve - dodali su iz pleterničkog Bullsa.

U Parizu je bilo nešto više od 10.000 hrvatskih navijača, a u St. Etiennu se zasad najavljuje nešto manje, ali s jednako bučnom podrškom Srni i suigračima. Na dan utakmice stiže većina navijačkih autobusa, kombija i zrakoplova, a s obzirom na to da St, Etienne ima problem sa smještajnim kapacitetima, hrvatski navijači orijentirali su se na sat vremena udaljeni Lyon gdje je većina rezervirala spavanje. Ali, i u Saint Etiennu najavljuju veliku i bučnu noć, fešta se sprema za petak navečer.

Ima li u St. Etienneu priče o prekidu? Ima, ali samo u prepričanom obliku iz hrvatskih medija. Barem je takva situacija bila dan uoči utakmice Hrvata i Čeha. Zajedno su navijali, zajedno “udarali” po pivu i vinu.

- Mi ne razmišljamo o tome i nemamo informacija da bi se moglo dogoditi nešto loše - rekli su nam navijači iz Zaprešića.

Pozitivan atmosfera u četvrtak je vladala u St. Etienneu, stoga treba biti optimist. Oprezni optimist, dakako. Domaćini nemaju pojma kakve se priče po Hrvatskoj vrte. Samo se radosno smiješe i čekaju da, njima simpatični Hrvati i Česi, u subotu ujutro odu iz grada. I prije toga ostave nešto eura u lokalnim barovima.

Linker
18. travanj 2024 13:12