Screenshot
RATNIČKI EL DALMATICO

VIDEO: KREŠIMIROV GRAD KAO BLISKI ISTOK - TUKLO SE NA STADIONU, A JOŠ ŽEŠĆE IZVAN NJEGA Pogledajte koliko je nasilja obilježilo dalmatinski derbi

Piše: Petar MikuličinObjavljeno: 26. listopad 2017. 11:30

Želja dalmatinskih prijatelja sporta da utakmica Šibenika i Hajduk – i sva zbivanja oko nje - prođu u miru trajala je, nažalost, koliko duga poslije kiše, piše Slobodna Dalmacija.

Torcida i Funcuti svoj su obračun, nažalost, započeli već oko 15 i 30 sati. I to u srcu Šibenika, na Starom pazaru. Torcida je, prema riječima očevidaca, iz nekoliko smjerova krenula palicama i razbijenim bocama u napad na Funcute, koji su se tek počeli okupljati.

Ružne scene u središtu Šibenika relativno je brzo zaustavila policija. Nažalost, na podu su bili vidljivi i tragovi krvi, a jedan je navijač Šibenika završio u bolnici u kritičnom stanju.

Zatvarale se trgovine

S obzirom da je Krešimirov grad u tim trenucima više podsjećao na Bliski istok, većina je trgovina preventivno zatvorena od straha zbog mogućih novih izgreda.

Epilog navijačkog sukoba bio je šezdesetak privedenih navijača Hajduka i petnaestak ultrasa Šibenika. Logičnim se nametnulo pitanje jesu li „plavci“ mogli osujetiti obračun, ako je i vrapcima na grani bilo poznato da će se Funcuti okupiti upravo na mjestu nereda!?

Funcuti su nakon incidenta otkazali korteo od Starog pazara do stadiona.

Zaista je šteta što sve nije ostalo na dobronamjernom „podbadanju“ navijača s jedne i druge strane putem poruka. Navijači „bijelih“ svojim su šibenskim prijateljima slali SMS-ove s pitanjem „Koliko ćete ih primiti?“, naravno, misleći na pogotke. Šibenčani su im odgovarali „Možemo ih primiti koliko hoćete, ali Šibenik i dalje ostaje naš!“.

Gužva pred stadionom počela se stvarati tek dvadesetak minuta prije prvog sučeva zvižduka. Nahrlili su tada na Šubićevac prijatelji obaju klubova. Zbog toga se istočna tribina, za razliku od zapadne, punila vrlo sporo. Na koncu, nije ni bila ispunjena do posljednjeg mjesta.

Funcuti su na početku utakmice, umjesto transparenata, na ogradi izvjesili parolu „Support your local football team“. Prevedeno: „Navijaj za nogometni klub iz svoga grada“.

‘Dobrosusjedske’ pjesme

Torcida se, neuobičajeno, umjesto u „kavezu“, koncentrirala po sredini istočne tribine. S transparentima Baterijelo, Mokošica, Trogir, Nesvrstani, uz „udarni“ sa Žanom.

S jedne i druge navijačke tribine dopirale su „dobrosusjedske“ pjesme, kao dio uobičajenog folklora dvoboja šibensko-splitskog dvoboja. Funcuti su uzvikivali „tovarske pi..e“, a Torcida uzvraćala sa „šibenske pi..e“. Bodrilo se, dakako, puno više svoje klubove. „Samo tebe volim ja i više nikoga…“ orilo se s istoka. Zapadni „kop“ u glas je pjevao „za rodni grad život bi da’…“.

Dio hajdukovaca ušao je na stadion tek u drugom poluvremenu. Rigorozni pregledi, međutim, nisu spriječili Torcidu da napravi bakljadu, koja će vjerojatno osiromašiti ne baš napunjenu blagajnu Šubićevca.

Linker
20. travanj 2024 01:33