Maja Zlatevska / Hanza Media
PUNO PITANJA, A ODGOVORA NIGDJE

NEZASITNI RUS Tražio 50 tisuća eura za prijenos iz Skopja! Ali, zašto HTV nije prenosio Dinamo?

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 13. srpanj 2016. 15:30

Jučer nismo mogli gledati Dinamov start u Europi, nije bilo prijenosa utakmice protiv Vardara. Nije prenosio HRT, ali nisu ni druge televizije. Prije neki dan nismo mogli pratiti ni veličanstveni uspjeh naših košarkaša u Torinu, plasman momčadi Aleksandra Petrovića na Olimpijske igre moglo se vidjeti samo na privatnoj televiziji, SportKlubu.

Zašto nacionalna dalekovidnica ne prenosi važne događaje hrvatskog sporta, gdje je zapelo? To smo pitanje postavili Bruni Kovačeviću, šefu Sportskog programa.

- Vlasnik Vardara poručio je preko svog posrednika da bismo za prijenos utakmice morali platiti 3,5 do četiri puta više nego što smo plaćali ikad u povijesti za 2. pretkolo Lige prvaka - kazao je Kovačević.

Nije želio o ciframa, ali neslužbeno smo doznali da je ekscentrični ruski tajkun tražio 50 tisuća eura za prijenos. Inače se cijena u ovom dijelu natjecanja kreće između 10 i 15 tisuća eura, a ako je neka utakmica posebno zanimljiva, najviše 20 tisuća eura. No, ruski milijunaš Sergej Samsonenko, vlasnik Vardara, jednostavno nije želio popustiti u svojim nezasitnim stavovima.

- Mi smo bili spremni platiti kao što smo plaćali do sada, čak i nešto više, ali ne toliko koliko se tražilo. Prenosit ćemo Hajduk vani i kod kuće, tu smo napravili ugovor s klubom iz Splita. Brzo smo se našli s Upravom Hajduka, Splićane pratimo do kraja, dokle kod stignu. Osim, naravno, ako Hajduk igra vani, a neki klub, kao sada Vardar, traži neku nebuloznu cijenu.

Kako će Dinamo proći u Europi ove sezone?

Proći će u skupinu Lige prvaka

Ispast će na zadnjoj stepenici i ući u Europsku ligu

Neće izboriti ni Europsku ligu niti Ligu prvaka

Ispadaju već protiv Vardara

A hoće li HRT prenositi uzvratnu utakmicu Dinamo - Vardar?

- Dinamo nam je odgovorio da ove godine ima dogovor s Arenom, ta će televizija prenositi kad budu igrali u Maksimiru sljedeće dvije europske utakmice. Mi imamo ugovor s Ligom prvaka, radimo Dinamo u play-offu i skupini Lige prvaka, kao i do sada. Tu se svaku drugu utakmici mijenjamo s Arenom.

Naravno, to dolazi u obzir ako Modri stignu do play-offa i skupine najelitnijeg klupskog natjecanja na svijetu. Kad su prijenosi Rijeke u pitanju, nema dobrih vijesti za navijače kluba s Rujevice.

- Ova godina nam je bila vrijeme Europskog prvenstva i nadolazećih Olimpijskih igara pa za sada nemamo u planu prenositi europske utakmice Rijeke. Vidjet ćemo kako će se stvari dalje razvijati, koliko će Rijeka napredovati u svom natjecanju Europske lige. Također, nemamo u planu prenositi utakmice Lokomotive.

Kad smo apsolvirali hrvatske nogometne klubove koji igraju u Europi, prebacili smo se na košarku.

- Osobno nisam dobio ni jedan mail kritike zbog toga što nismo prenosili košarku iz Torina. Kod košarke je ovakva stvar... Ljudi koji su vodili HRT do ovih promjena prije nekoliko mjeseci, nisu htjeli za 2016. godinu budžetirati ništa osim Eura u nogometu i Olimpijskih igara. Mi smo kao sportski program dobili 23 posto manje novca za 2016. nego bilo kada prije. To ide na račun bivše uprave koja nam desetak velikih sportskih događaja nije ukalkulirala u budžet.

Nova uprava pokušala je sve što je mogla, neke je stvari u posljednja dva-tri mjeseca riješila, npr. Ligu prvaka u rukometu, neke stvari vezane uz Euro koje prije nismo imali, gimnastiku...

Linker
26. travanj 2024 12:12