Vatreni slave gol protiv Češke.
 REUTERS/Max Rossi Livepic
A, TEK JE SREDINA RUJNA

NIJE SAMO ČAČIĆ U PROBLEMIMA, LISTA OZLIJEĐENIH IGRAČA RASTE IZ DANA U DAN Pogledajte kakva bi se samo momčad mogla sastaviti od nogometaša van stroja

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 21. rujan 2017. 19:08

Tek je minula sredina rujna, sezona se zahuktava, a mnogi klubovi, pa i reprezentacije, pate zbog ozlijeđenih igrača. Neki su duže na listi odsutnih, mnogi su se na nju dodali u prvom kolima prvenstva. Negda se govorilo da se ozljede događaju zbog zamora materijala, u kasnijem dijelu sezone, kad se nakupi velik broj nastupa, ali sad mišići, tetive, rebra i tko zna što pucaju nakon što su nogometaši tek izašli iz priprema i zapravo bi trebali biti svježi.

Upitan Vrsaljko

Poznato je da hrvatski izbornik Ante Čačić neće moći računati na niz igrača koji su mu stalno u kadru, Kovačićeva ozljeda na utakmici Lige prvaka s APOEL-om posebno je zanimljiva jer je bez duela sjeo na tlo, a magnetska rezonanca pokazala je rupturu i gotovo dva mjeseca rehabilitacije. Obično se isticalo da mišići pucaju kad su izloženi prevelikom naporu, ali, eto, vidi se da to nije jedini razlog. Drugo je distorzija gležnja Danijela Subašića, on je stao na loptu u doskoku i, zapravo, imao golem peh.

Zagreb, 020927.
Stadion Maksimir.
Utakmica 7. kola kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u nogometu 2018.
Hrvatska - Kosovo.
Na fotografiji: Vrsaljko, Modric.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
CROPIX

Ovog je trenutka toliko Hrvata na bolovanju da se samo od ozlijeđenih igrača koji su barem jednom nosili dres reprezentacije, mlade ili A, može sastaviti poprilično dobra momčad. Jer osim Ćorluke (tetiva), Pjace (križni ligament koljena) i Jedvaja (kost potkoljenice), koji su na stanci duže vrijeme, te Kovačića i Subašića, među rekonvalescentima je i Šime Vrsaljko, koji još nije zaigrao nakon nastupa za reprezentaciju, a Atletico ga i dalje drži na popisu “nedostaju” nakon što je stradao na prvom treningu u Madridu po dolasku iz državnog sastava. Pitanje je hoće li on uopće moći pomoći Vatrenima s Finskom i Ukrajinom, ako i bude mogao, u kojoj mjeri, jer ionako zbog duge pauze nije bio u formi, što se vidjelo u Turskoj. A sad je opet u ambulanti, a ne na travnjaku.

sn ilustracija

Stradao je i Alen Halilović, kod njega je u pitanju gležanj lijeve noge. Također je zbog zgloba na nozi neko vrijeme u Dinamu izvan pogona Ante Ćorić, a Franko Andrijašević slomio je rebro, s čim se muči već gotovo mjesec dana. Tek što se vratio treninzima, ušao je u jednoj utakmici na četiri minute, ali je šef struke zaključio da je bolje da se posve oporavi, pa u proteklom kolu nije bio u kadru. No njegova je rehabilitacija pri kraju, možda se već danas u Kupu pojavi u određenoj minutaži na travnjaku. Ili za vikend u prvenstvu. Od napadača s problemima, osim Pjace i Halilovića, najpoznatiji je Stipe Perica, bivši mladi reprezentativac, koji ima ozljedu bedra, a aut je i Ivan Runje, obrambeni nogometaš poljske Jagiellonije, u Štimčevo doba jednom pozvan u reprezentaciju.

Lista je svjetskih asova koji ne igraju dugačka, za dvije-tri vrsne postave. Benzemi je stradao slično kao Kovačić, Dembeleu je otišla tetiva također bez duela i prekršaja, Barcelona je platila 105 milijuna eura samo za osnovni transfer, a eto, neće ga biti do kraja godine. Od napadača je dugo izvan stroja Zlatan Ibrahimović, ne igra Arsenalov Welbeck, sada je ozlijeđen i Pedro iz Chelseaja, u pitanju je gležanj. Pa i Nolito je zbog mišića na bolovanju. U rubrici veznjaci nedostaju Pogba, zbog lista, Khedira, Bilićev Lanzini, Barkley iz Evertona, Liverpoolov Lallana, kojeg muči bedro, Lamela iz Tottenhama, Cazorla i Coquelin iz Arsenala, a i Kroos je propusto proteklu utakmicu Reala. Reus je već zaboravio kad je igrao za Borussiju Dortmund. A gdje su Lemar iz Monaca, Di Maria iz PSG-a...

sn ilustracija

Neuer predvodi golmane, računa se da ga mjesecima neće biti na vratima Bayerna, tu je i Asenjo iz Villarreala, u obrani dvojica Martineza iz Real Sociedada, Schmelzer iz Borussije Dortmund, Kompany, Alaba, Royo, Rose...

Žestok tempo

Pa i Japanac Shibasaki, koji je briljantnim pogotkom zatresao mrežu Barcelonu, poslije se ozlijedio, ni on neko vrijeme neće igrati za Getafe. Nikada nogometaši nisu tako padali od ozljeda, u toliko ranoj fazi sezone. Dijelom su krive i te ljetne pripreme u kojima klubovi jure okolo za novcem, idu po Americi i Aziji, lete, igraju, ne treniraju u miru kako treba, i zato su igrači podložniji svim vrstama ozljedama. Sve manje ima pravih, bazičnih priprema, na kojima se pune pluća i skuplja energija. One su ipak podloga da sportaši lakše podnesu napore i bude manje ozljeda.

Linker
19. travanj 2024 07:41