Getty Images
POTVRDIO KLASU

BOSANSKI DIJAMANT BIO JE PREDMET KRITIKA I RUGANJA, A DANAS JE KLJUČNI IGRAČ RIMLJANA 'Džeko je rođen da zabija ovakve golove, a sada igra i obranu!'

Piše: Mateo SučićObjavljeno: 22. listopad 2017. 13:38

Europa se u srijedu navečer naklonila majstoriji Edina Džeke. Fazio je poslao dugu loptu, a bosanskohercegovački reprezentativac volejem iz prve probio Curtoisa na golu Chelseaja i zaradio aplauz čak i najzagriženijih navijača Bluesa. Majstorija za kakvu su sposobni samo ponajbolji napadači današnjice značila je početak preokreta kojeg je nekoliko minuta kasnije potpisao isti igrač.

Ovoga puta asistent je bio Kolarov, ali egzekutor se nije mijenjao i Edin Džeko se prometnuo u prvo ime utakmice na Stamford Bridgeu, bez obzira na dva gola Edena Hazarda.

U Monchijevoj Romi, koja pod palicom Eusebia di Francesca planira napasti vrh Serie A i Europu, Džeko se prometnuo u ključnu figuru i više nije ni sjena onog igrača kojem su se navijači rugali u njegovoj prvoj sezoni u Rimu. Nije bilo tako davno kada bi svaki njegov promašaj pratila eksplozija društvenih mreža koje su često bile neumoljive i nudile Džekine karikature u raznim izdanjima, najčešće s nekom vrstom optičkih pomagala na nosu. Danas su to “tempi passati”, Džekinim golgeterskim majstorijama klanjaju se Italija i Europa, pa čak i kada se dogodi poneki, za igrača njegove kvalitete neočekivani promašaj, sve je manje onih koji će reći da Džeko nije klasa. Utakmica protiv Chelseaja samo je potvrda tim pričama, a Džekine brojke u dresu Rome najava da su oni dani kada je mnogima bio predmet ruganja daleko iza njega. Prošle sezone postigao je 39 golova i dodao 15 asistencija u 51 nastupu, ove je s deset golova u deset utakmica još ubojitiji.

- Džeko je rođen da bi zabijao ovakve golove. Ne volim govoriti o pojedincima, ali Džeko je često bio na meti kritičara, a sada je pokazao da je igrač koji radi razliku. Iako ima tendenciju izvlačiti se na stranu, ja od njega želim da bude središnja špica, jer je kao takav sposoban najviše napakostiti suparniku - rekao je Di Francesco nakon utakmice u Londonu, u kojoj je Roma pokazala da se ima pravo nadati dobrom rezultatu u Ligi prvaka ove sezone.

Razina više

Pogotovo s ovakvim Džekom...

- Zanimaju me njegovi golovi,ali i pristup koji je imao, doprinos koji je davao fazi obrane. Pokazao je da je sjajan napadač i takav igrač ovoj momčadi daje razinu više - dodao je trener Rome.

Džekin pogodak podsjetio je na onaj čuveni Van Bastenov volej, na sličan način je prije desetak godina za Romu zabio i Totti, sada je i Džeko u stotom nastupu za klub iz Vječnog grada pokazao dodir vrhunskog igrača, postigao 59. pogodak u dresu Rome.

- Jesam li drukčiji igrač nego kada sam došao u Rim? Talijanski nogomet mi je puno pomogao da postanem bolji nogometaš, mislim da se to vidi - govorio je Džeko nakon utakmice i pogotka kojeg je opisao kao jedan od najljepših u karijeri.

- Sjajno mi je sjela, ovo mi je prvi pogodak Chelseaju i jedan od najljepših u karijeri.

Nakon ovoga upitnika više ne bi trebalo biti, Džeko je još jednom potvrdio da je sa 31 godinom na leđima spreman postati predvodnik nove Rome i pokazati da se nezasluženo sumnjalo u njegove kvalitete.

U prosjeku zabija svakih 145 minuta

Edin Džeko s dva pogotka Chelseaju došao je do brojke od 223 golova u 458 nastupa u karijeri. Najviše ih je zabio za momčad Wolfsburga, čak 85 u 142 nastupa, slijedi Manchester City sa 72 pogotka u 189 nastupa, sada je u dresu Rome na 59 u točno sto nastupa. Sedam pogodaka postigao je i u 26 nastupa za Teplice, dok je tri pogorka dodao za Željezničar.

Napadač reprezentacije Bosne i Hercegovine u prosjeku svakih 145 minuta postigne pogodak, a kada u taj prosjek uključimo i asistencije, onda mu treba 101 minuta da kao strijelac ili asistent sudjeluje u akciji za pogodak svoje momčadi.

Linker
20. travanj 2024 06:52