Getty Images / Getty Images
IKONA OLD TRAFFORDA

BRITANSKA HODAJUĆA LEGENDA KOJOJ SE KLANJAJU SVI STIŽE U HRVATSKU! 'Njegove noge uopće nisu dirale zemlju. Bilo je to zastrašujuće iskustvo'

Piše: Tomislav JuranovićObjavljeno: 21. listopad 2016. 00:15

Poslom dostavljač mlijeka, a hobijem nogometni skaut, jer tome je nogomet ličio prije 30 i više godina, izvjesni Dennis Schofield parkirao je svoju trokolicu uz ogradu jedne opskurne škole Grosvenor Road u Swintonu. Ostavio je mlijeko školskoj domaćici i baš kao i svakog dana, naslonio se na trošnu, drvenu ogradu kako bi pogledao par poteza osnovnoškolskih mulaca. Navika koja je inače trajala nekoliko minuta, ovoga je puta promijenila tijek svoje sudbine...

Na manchesterskoj se ‘grbavici’, naime, pojavio osmogodišnji Ryan Wilson. Kada ga je vidio, Schofield je odmah otrčao do akademije Manchester Cityja. Kao tragač zlata, bio je to najveći grumen kojeg je u životu vidio.

- Nisam lud, bavim se ovim poslom skoro 50 godina, i vjerujte, tamo na onoj oranici trči novi Stanley Matthews! Trčao je poput gazele a loptu je udarao kao dinamit - uskliknuo je Schofield.

14 May 1994:  Ryan Giggs (centre) of Manchester United and Steve Clarke (right) of Chelsea challenge  for the ball during the FA Cup Final  at Wembley Stadium in London. \ Mandatory Credit: Shaun  Botterill/Allsport
Shaun Botterill/Allsport Getty Images / Getty Images

Inače vrlo promućuran skaut, koji se nije zaletavao. I stoga su u Cityju automatski stali svi poslovi. Jer usporeda sa Sir Matthewsom je uh, wow.

- Tehnika, kontrola, balans i brzina. Brzo, pođite za mnom, ovo se viđa jednom u životu.

I otišli su. I uvjerili se. Ta kuštrava velška momčina igrala je nogomet drugačije od ostalih. Uzeli su ga odmah.

- Uskoro je Ryan počeo dolaziti na moje treninge a ja sam osjećao da u timu imam posebnog dragulja. Njegov otac je bio ragbi igrač a Ryan je od oca naslijedio brzinu, tako da je s lakoćom prolazio pored ostalih igrača. Imao je brzinu i kontrolu kretanja, jednostavno je bio predodređen za velika vremena. Zamislite, Ryan je imao svega devet ili deset godina a ostali igrači bi mi dolazili prije utakmice i pitali me hoće li igrati Ryan. To me često nasmijavalo, zato što su bili sretni kada bi im rekao da je Ryan u momčadi, željeli su biti na terenu s budućom zvijezdom.

MANCHESTER, UNITED KINGDOM - MAY 08:  Manchester United forward Ryan Giggs lifts the Premier League trophy after the Premier League match between Manchester United and Coventry at Old Trafford on May 8, 1994, in Manchester, England.  (Photo by David Cannon/Allsport UK/Getty Images)
David Cannon/Allsport UK/Getty Images / Getty Images

Ferguson na vratima

Par godina potom, na kultnom Cliffu, ispod prozora Sir Alexa Fergusona, igrala se prijateljska utakmica između Salford Boysa i Manchester Uniteda do 15 godina. Ferguson je izvadio čašicu Scotcha i promatrao. A dolje se 13-godišnji Wilson poigravao s njegovim klincima, utrpavši im hat-trick, uz stalnu, konstatntnu trku, bježanje između njih kao da ne postoje. Taj 13-godišnji žgoljavac činio je dvije godine starije dečke smiješnima.

Na 14. rođendan, zazvonilo je zvono na kući Wilsonovih. Na vratima je uz bok s glavnim skautom Uniteda Joeom Brownom, stajao glavom i bradom Alex Ferguson.

- Voljeli bismo da se pridružiš Man. Unitedu - kazao je Alex, držeći u ruci umjesto pokona ugovor. - Dvije godine stipendije i pravo da čim navršiš 17, potpisuješ profesionalni ugovor.

Roditelji nisu dvojili. Kazali su da. I parafom na vlažnom papiru potpisali najznamenitiju povijest otočkog, ali i svjetskog nogometa. Ryan Wilson je kasnije, nakon što su mu se rastavili roditelji, uzeo majčino prezime Giggs i personificrao kompletnu modernu povijest nogometa Velike Britanije.

Fascinira da se gotovo nitko ne sjeća neke veće krize koju je Giggs prolazio. On je oduvijek bio konstanta. Igrao je brzo, a kada su ga godine stisle, debelo nakon tridesete, dok su njegove kolege već odavno odustale, on je shvatio da je brzina stala, pa se oslonio na druge kvalitete. I trajao, trajao, trajao. Bio je i ostao sinonim lijevog krila, najbolji svih vremena, čija je izdržljivost bila frapantna. Apsolutno su za to zaslužni očevi, ragbijaški geni, ali i njegova nogometna glava, upornost i neizlječiva, slijepa ljubav prema tom nogometu. Sa 17. je potpisao prvi milijunski ugovor u engleskom nogometu, za Reebok, čime je i službeno postao prvi ‘poster-boy’ otoka. U času kada je David Beckham kosu zalizivao na utakmicama Preston North Enda, gdje je bio na posudbi, mladi Ryan je bio seks simbol nove nogometne ere. No slava mu nije lupila u glavu, premda je kasnije svojim izvannogometnim aferama umrljao karijeru. No genijalci su takvi, zar ne?

- Kada sam ga ugledao s tog mog prozora, vidio sam koker španijela koji na vjetru ganja komad srebra. Njegove noge uopće nisu dirale zemlju. Bilo je to zastrašujuće iskustvo - slikovito će godinama kasnije Ferguson.

Koker španijel koji je izmijenio povijest otočkog nogometa. Trideset godina karijere u Manchester Unitedu, 25 godina od prvog seniorskog nastupa, najtrofejniji igrač u povijesti nogometa koji je u jednom, samo svom klubu skupio 34 trofeja. To je, samo za usporedbu, devet više od svih trofeja u povijesti kluba kojeg je napustio da bi se pridružio Crvenim vragovima, Cityja, te da bi sa svojom kultnom generacijom, The Class of ‘92. obilježio svjetsku nogometnu povijest.

Ryan Giggs je ‘last man standing’, hodajuća legenda kojoj se klanjaju apsloutno svi, bez obzira na boje. To je u povijesti nogometa pošlo za nogom samo rijetkima. Onima koji od nogometa nisu samo uzimali, već su mu strahovito mnogo i dali...

Linker
26. travanj 2024 22:06