screenshot
'NE MORATE SE BRINUTI'

ČAČIĆ POSJETIO MARKA PJACU NAKON OPERACIJE, DOKTOR MARIANI PORUČIO 'Prvi takav kojeg sam operirao je šest mjeseci nakon povratka postao prvak svijeta'

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 01. travanj 2017. 15:32

Marko Pjaca u petak u rano poslijepodne operiran je u rimskoj klinici Villa Stuart. Zahvat je obavio profesor Pier Paolo Mariani, uz asistenciju Claudija Riga, voditelja liječničke službe Juventusa.

U Rimu su ubrzo Pjacu posjetili hrvatski izbornik Ante Čačić i team managerica Iva Olivari, kako bi mu još jednom pružili podršku.

"Sretan sam što je operacija prošla prema planu i što se Marko osjeća dobro. Želio sam doći u Rim kako bih Marku pokazao da smo svi uz njega nakon ove teške ozljede", rekao je izbornik.

"Siguran sam da će Marko maksimalno pristupiti procesu oporavka te da će se vratiti na teren u punoj snazi", dodao je Čačić.

“Pjaci je operirano desno koljeno, prednji križni ligament i menisk. Operacija je prošla savršeno, uspjeh je potpun, a igrač odmah kreće s rehabilitacijom. Procjena je da će na teren za šest mjeseci”, priopćenje je iz Juventusa.

Osim Marka, takav ishod posebno je razveselio njegove roditelje i menadžera Marka Naletilić koji su u klinici čekali rasplet. Cijelo su vrijeme uz njega. Pjaca u klinici ostaje deset dana, svakodnevno će dvaput na terapije, da bi se potom preselio u Torino. Tata Željko i mama Višnja ostat će stalno s njim, a Naletilić do nedjelje.

- Bio je pod kompletnom anestezijom, probudio se s jakim bolom u koljenu što je normalno i morao je to istrpjeti nekoliko sati. Ispalo je izvrsno jer kad se otvorilo koljeno u njemu nije bilo nikakvih iznenađenja. Sve je bilo točno onako kako se vidjelo na magnetskoj rezonanci. Naime, zna se dogoditi da doktori pronađu još neki dodatan problem koji ranije nije uočen, toga, srećom, nije bilo. Sad je bitna ta postoperativna rehabilitacija - javio nam se Naletilić.

Pjaca se ozlijedio u utorak, u četvrtak je sletio u Rim Juventusovim avionom, odabrali su čuvenu kliniku na kojoj je operacija križnog ligamenta svakodnevan posao i gdje su bili brojni sportaši. Jasno je da imaju program kako ga vratiti na teren što spremnijeg, po tom pitanju nema improvizacije, a na njemu je da prođe taj kompletan ciklus oporavka. Slijedi mu lagano razgibavanje noge, potom štake... pa sve dok ne prođe pet mjeseci koliko je biološki potrebno da bude opet spreman za sport. A potom je stvar procjene njega i kluba kad će točno opet zaigrati.

Zaigrat će već u rujnu

U Staroj dami računaju da bi prvu službenu utakmicu mogao imati krajem rujna ili početkom listopada. Potom ga čeka i povratak u natjecateljsku formu jer duga pauza mora ostaviti trag.

- Operacija je dobro prošla, sad zahvati te vrste postaju rutina, iako nikad nisu jednostavni - kazao je profesor Mariani, dodajući:

- Pjacina karijera nije ugrožena ovom ozljedom. Svrha sportske ortopedije je da sportaš ostane na istoj razini. U prošlosti postoje primjeri igrača koji su osvojili Svjetsko prvenstvo, prvi takav kojeg sam ja operirao Brazilac Aldair je šest mjeseci nakon povratka na teren postao prvak svijeta. Tako da se ne morate brinuti.

Talijani su se raspisali o izjavi profesora Borisa Nemeca da tek 55 posto igrača bude kao prije.

- Hrvatski liječnik donosi brojku koju je objavila FIFA-a, a iza koje stoji švedski autor. Ali ja mislim da nije tako. Devetorica od deset vrate se nogometu. Brzina oporavka je individualna, subjektivna.

Govorio je i kako se Pjaca osjećao.

- Bio je napet, kao i dan ranije. Jasno da mu je žao, bilo tko od nas bio bi demoraliziran, no mogu uvjeriti sve navijače Juventusa da će se vratiti na svoju razinu - zaključio je Mariani.

Linker
23. travanj 2024 10:19