REUTERS
KAKO PRIPREMITI HLADNU GLAVU

DOĐITE NA FOOTBALL FEST NA ZAGREBAČKOM VELESAJMU, NAUČITE I OVO: Filozofija o raspucavanju jedanaesteraca

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 25. listopad 2016. 11:25

'Kada utakmica ode u produžetke, radi se o drami. Ali kada dođe do pucanja jedanaesteraca, to je tragedija', rekao je bivši predsjednik Fife Joseph Blatter.

Nakon 120 (ili 210) minuta neodlučene igre, utakmica ulazi u fazu raspucavanja s bijele točke. Mnoge utakmice, odlučene nakon jedanaesteraca, ostale su utkane u povijest nogometa, a Hrvati će se najprije sjetiti utakmice protiv Turske na Europskom prvenstvu 2008. godine. Za tragediju koju su preživjeli igrači, a s njima i svi hrvatski navijači, neki krive (ne)sreću, a drugi se oslanjaju na psihologiju.

Psihološka snaga može značiti ogromnu prednost u pucanju jedanaesteraca. Prisjetimo se, Hrvatska je pobjedu protiv Turske ispustila u posljednjim trenucima produžetaka što se odrazilo na psihološko stanje igrača. Turke je ponio izjednačujući pogodak i dignuo im samopouzdanje, dok su demoralizirani Hrvati promašili tri od četiri penala.

Za utvrđivanje utjecaja psihe i lovljenja rezultata pobrinuli su se stručnjaci koji su istraživanjem zaključili kako u 60 posto slučajeva pobjedu odnosi momčad koja je prva pucala penal. U tom slučaju psihološka prednost je na njihovoj strani jer je druga momčad u rezultatskom minusu i konstantno lovi rezultat.

Često se dogodi da glavni igrači i uzdanice trenera promašuju odlučujuće penale upravo zbog pritiska koji njihov položaj u ekipi nosi sa sobom. Sergio Ramos prihvatio se zadatka u polufinalu Lige prvaka 2012. protiv Bayern Münchena, a njegov promašaj popularno je prozvan „udarcem u Svemir“.

Slično je prošao i John Terry koji je imao mogućnost donijeti svojoj momčadi pehar Lige prvaka 2008. protiv Manchester Uniteda, ali se u ključnom trenutku okliznuo i poslao loptu visoko iznad grede. U ruletu jedanaesteraca često se istaknu golmani, a jedan od najpoznatijih slučaja je onaj Jensa Lehmanna kada je koristio šalabahter netom prije obrane.

A kako pripremiti hladnu glavu i najbolje izvesti penale teško je reći. Na Football Festu, velikom nogometnom događaju koji će se od 27. do 30. listopada održati na Zagrebačkom Velesajmu imat ćete priliku okušati se u vještini (ili ruletu?) raspucavanja jedanaesteraca.

Linker
26. travanj 2024 08:07