NK Osijek/Arhiva
IDEJNO RJEŠENE KAMPA PAMPAS

FOTO: OSJEČKO 'MALO ČUDO' OD 50 MILIJUNA Pogledajte kako će izgledati kamp u kojem će stasati buduće zvijezde hrvatskog, ali i svjetskog nogometa!

Piše: Darko RužićObjavljeno: 19. rujan 2017. 12:39

Odmaknuli su u Osijeku korak dalje u projektu kampa škole nogometa, koji će, kako je jučer i službeno obznanio predsjednik kluba Ivan Meštrović, nositi naziv Pampas. Naime, na u tu svrhu organiziranoj presici predstavljeno je idejno rješenje, prema kojem će kamp i imati ukupno devet igrališta, a prostirat će se na 15,5 hektara zemljišta kupljenog od Grada.

- Izgradit ćemo devet nogometnih terena, pet s prirodnom travom, dva s umjetnom podlogom, a jedan će biti za natjecanja i taj će biti hibridan, nešto poput onog na riječkoj Rujevici - izjavio je Meštrović.

Izložio je i druge iznimno zanimljive pojedinosti.

Tribina s 1.900 mjesta

- Taj deveti teren koji smo predvidjeli u idejnom rješenju bit će u potpunosti natkriven, a obuhvatit će površinu od 5.000 metara kvadratnih, 50x100. Nitko to nema. Uz terene, na Pampasu će biti i moderna, reprezentativna zgrada u kojoj će biti smješteni svi uredi za potrebe kluba, za njegove radnike, trenere, liječničku službu, imat će i kuhinju, prostorije za odmor igrača, sobe, apartmane za neke od igrača koji će dolaziti k nama na probe, pa moderni restoran, koji će biti smješten na gornjoj etaži zgrade i s čijeg će se balkona moći promatrati treninzi... Glavni će teren pak biti okružen tribinom kapaciteta 1.900 mjesta.

nk osijek

Zanimljivo je kako su u Osijeku došli do idejnog rješenja Pampasa, za čiju će izgradnju biti raspisan natječaj.

- U izradi idejnog rješenja sudjelovali su i sami radnici kluba, svatko je mogao reći svoje potrebe i iskustva, a kada smo to objedinili, došli smo do konačnog idejnog rješenja, koje ćemo nakon natječaja početi realizirati. Osobno sam uvjeren da ćemo za 18 mjeseci presicu održati na Pampasu.

Ono najbitnije, financije, unaprijed je riješeno.

- Mađarska nam je vlada osigurala 3,3 milijuna eura. Moja je procjena da će nam za cjelokupnu investiciju biti potrebno šest do osam milijuna eura, ovisno o tome koliko ćemo visoko ići s kvalitetom izvedbe. U ovom je trenutku zemljište na Pampasu divljina, a na njemu nema ni k od komunalija. Sve to, prije svega, treba dovesti u red, pa i pristupne ceste, jer se bez toga ne može ishoditi ni građevinska dozvola. Za taj je dio posla zadužen grad, a naš je gradonačelnik Ivan Vrkić i dosad bio prava lokomotiva začetom projektu, pa vjerujem da ćemo do svih dozvola i uvjeta doći prije nego što itko očekuje.

Šukerovih milijun eura

Mađarska je vlada donirala velika novčana sredstva, ali izvjesno je to neće biti sve, trebat će još. Svjestan je toga i predsjednik.

- Znam da će i klub osigurati dio novca, a i predsjednik HNS-a Davor Šuker u neformalnom nam je razgovoru obećao osigurati milijun eura, koje ćemo upotrijebiti za pokrivanje terena. Kad izgradimo kamp, bit će to najveća pobjeda i našeg kluba i osječkog sporta, većeg uspjeha od toga ne može biti. Sve radimo za svoju djecu, za petstotinjak polaznika naše škole nogometa. Osim toga, to se mora naglasiti, u samom će kampu biti i javni sadržaji, pa će u gradskoj četvrti Retfala niknuti prostor za svakodnevno okupljanje građana, koji će se ondje moći družiti i uživati promatrajući treninge ili utakmice.

Pampas će, tvrdi Meštrović, biti i na usluzi reprezentaciji Hrvatske jer takve uvjete u blizini nema nitko, a već će se ove godine započeti s radovima.

nk osijek

Naravno, jučerašnje obraćanje predstavnicima medija nije moglo proći bez pitanja o glavom osječkom nogometnom objektu, stadionu Gradski vrt.

- Nije to današnja tema, ali kad već pitate, odgovorit ću: ide dalje i Gradski vrt, točnije njegovo rušenje pa izgradnja u etapama. Zamislili smo srušiti sjevernu, južnu i istočnu tribinu, a svi će se preseliti na zapad do daljnjega. Naravno, sve s idejom i mojom čvrstom odlukom da NK Osijek mora igrati u svom gradu; ne u Vinkovcima niti u bilo kojem drugom gradu ili mjestu. Kad zgotovimo tribine, posljednja će na red doći zapadna. Što se istoka tiče, ideja je približiti tribine igralištu, a to znači da ćemo prozračiti Wilsonovu ulicu.

A atletska staza, što će biti s njom?

- Ne treba žuriti, pričekajte, nismo još odmaknuli toliko daleko da razmišljamo o njoj - kazao je Meštrović.

Pitanje je i što će biti sa sadašnja dva pomoćna igrališta u Gradskom vrtu kad se Pampas zgotovi.

- I to je preuranjeno za odgovor. Iako, moje je mišljenje da će nam postati nepotrebni jer će se sve klupske aktivnosti odvijati na Pampasu. Dobro bi, ustvari, bilo ta dosadašnja igrališta preurediti u parkirališne prostore, kojih, objektivno, u Gradskom vrtu nema dovoljno. To mi se čini najlogičnijim, ali daleko smo još od toga.

S razlogom se prvi čovjek kluba pohvalio da više nema čuđenja ni u gradu, a ni daleko od njega kad NK Osijek napravi nešto dobro i kvalitetno; to se sada već smatra normalnim.

- Rekao bih, idemo dalje. Dosad smo pokazali da možemo raditi dobro, da ne radimo za svoju korist, već za javno dobro, pokazali smo i da ono što radimo možemo financirati. I nastavit ćemo tako. Rijeka nam je prijatelj, osobno sam prijatelj i s njenim predsjednikom Miškovićem, često se čujemo, ali zapelo je kod njih s Kantridom. Svaka čast na onom što su dosad napravili, ali vjerujte, mi ćemo ih nadmašiti.

Predsjednik Osijeka, kao što je poznato, ne živi u rodnom gradu, a ni u Hrvatskoj. A kada je već došao u grad na Dravi i obratio se novinarima, jasno je da su došla pitanja o rezultatima i ciljevima Bijelo-plavih. Poglavito o njegovoj nedavnoj izjavi da će Osijek u pohod na prvo mjesto.

- Naravno, uvijek nam cilj mora biti naslov prvaka, bez njega bi sav ovaj rad i ulaganja bili kao juha bez soli. U Osijeku živimo dobre dane i godine. Imali smo ovo ljeto kao nikad u prošlosti, a vjerujem da će nam iduće ljeto biti još i ljepše - s neskrivenim je optimizmom zaključio Ivan Meštrović.

nk osijek

Linker
24. travanj 2024 18:09