REUTERS/Alessandro Bianchi / REUTERS
POSAO ZA POVIJEST

GOTOVO JE, BERLUSCONI JE PRODAO MILAN: Dogovoren posao vrijedan 740 milijuna eura

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 06. kolovoz 2016. 12:53

I to se napokon dogodilo - Milan će dobiti novog, kineskog vlasnika nakon 30-godišnje vladavine Silvija Berlusconija. Naime, u petak je tvrtka Fininvest, koja je u vlasništvu obitelju Berlusconi, objavila službeno priopćenje u kojem se kaže da su potpisani predugovori o prodaji AC Milana kineskim investitorima.

- Silvio Berlusconi, predsjednik AC Milana, odobrio je potpisivanje predugovora s Han Lijem, predstavnikom kineskih investitora, o prodaji svih Fininvestovih dionica u Milanu, što iznosi 99,93 posto - navodi se u priopćenju.

Kineski investitor je tvrtka Sino-Europe Investment Management Changxing, koja je talijanskog nogometnog velikana kupila za ukupno 740 milijuna eura. Također, vlasnik tvrtke Sino-Europe Investment Management Changxing, Yonghong Li, obvezao se da će srediti klupske dugove u visini od 220 milijuna eura te investirati još 350 milijuna eura u velikana sa San Sira u sljedeće tri godine. Cijeli posao trebao bi biti kompletiran do kraja 2016. godine.

Dugotrajni pregovori

Čini se da je to konačan završetak priče o prodaji Milana koja je trajala mjesecima. Već se dugo špekuliralo o prodaji Rossonera Kinezima, u nekoliko situacija je izgledalo da je to gotova stvar, ali Berlusconi je svaki put odugovlačio. Sve do jučer, kada je odlučio prepustiti klub koji je u jednom trenutku doveo do vrha svijeta nekome drugom. To ipak nije Fosun, jedan od najjačih kineskih fondova sa sjedištem u Šangaju, čiji je partner Jorge Mendes, jedan od najutjecajnijih agenata današnjeg nogometa, koji skrbi o karijerama Cristiana Ronalda i Josea Mourinha. Iako se špekuliralo da bi Mendes mogao Milanu značajno pomoći pri dovođenju igračkih pojačanja.

Zanimljivo da je Sino-Europe Investment Management Changxing zapravo tvrtka koja je nastala raspadom kompanije kineskih investitora koji su već prije pregovorali s Berlusconijem oko kupnje Milana. U jednom trenutku je među njima došlo do nekih nesporazuma, pa zapravo vlasništvo nad Milanom preuzima jedna od ‘frakcija’ originalne tvrtke.

“Kraj jedne ere”, tako talijanski mediji komentiraju prodaju Milana. Jer, otkad je 1986. godine Silvio Berlusconi preuzeo tog velikana, on i klub postali su gotovo sinonimi.

Teške godine

Godinama je na San Siru vladala idila, Berlusconi je ulagao veliki novac u igračka pojačanja, momčad je osvajala trofeje (8 naslova prvaka Italije, 1 Talijanski kup, 6 Talijanskih superkupova, 5 naslova prvaka Europe, 5 Europskih superkupova, 2 Interkontinentalna kupa, 1 klupsko Svjetsko prvenstvo), ali je u jednom trenutku došlo do ozbiljnog pada. Naime, Berlusconi je u međuvremenu ušao u politiku, što mu je zapravo donijelo više štete nego koristi, dok mu je poslovno carstvo upalo u ozbiljne financijske probleme.

Zbog toga je, naravno, trpio i AC Milan, novca je bilo sve manje, veliki igrači su ili zaobilazili San Siro ili su ih bili prisiljeni prodavati, a trofeja je nestalo (posljednji je osvojen još 2011. godine). Pritisak na Berlusconija bio je sve veći, i unutar obitelji i iz javnosti, da se riješi kluba, što je sada napokon i učinio. Bilo je to burnih i sjajnih 30 godina Milana, ali dolazi novi gazda.

Linker
02. svibanj 2024 12:20