CROPIX
BITKA ZA EUROPU

HRVAT U DUŠU POZNAJE NIZOZEMSKOG VELIKANA I SIGURAN JE KAKO SE OIJEK NEĆE OSRAMOTITI 'PSV će podcijeniti Osječane i to će biti njihova velika šansa!'

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 24. srpanj 2017. 23:30

Stipe Lapić jedini je Hrvat koji je kao nogometaš bio u PSV Eindhovenu, stoper koji je nastupao za mladu ekipu...

- Bio sam stalno u krugu prve momčadi, u nekoliko navrata sjedio na klupi, ali većinom sam igrao za drugu postavu. Došao sam s 18 godina, a u to se vrijeme bilo jako teško izboriti jer su obranu činili reprezentativac Rusije Jurij Nikiforov, igrači nizozemske nacionalne vrste Hofland, Ooijer, Bouma, Danac Heinzte... Svi iz zadnje linije igrali su za svoje države - kaže Lapić, koji se sada bavi menadžerskim i, još više, skautskim poslom za klubove iz Nizozemske i istočne Europe.

Opipao je bilo kluba koji je 1988. bio prvak Europe, tada je doista bio velik. Sada?

- I sada je stvarno velik. Organiziran. Ajax i PSV su li-la. Kao kod nas Dinamo i Hajduk, iako je u zadnje vrijeme Dinamo ispred, ali, opet, ovisi o tome tko što voli. Imaju sjajan stadion, kamp u predgrađu s 10-12 terena, prva ekipa radi odvojeno od omladinskog pogona. Na vrhunskoj su razini, u moje bi doba glatko došli do četvrtfinala Lige prvaka.

Nisu još u ritmu

I posljednjih smo ga godina navikli gledati u Ligi prvaka, ali imao je jednu slabiju sezonu, koliko je to značajan pad?

- Nije toliko velik pad, međutim ne kupuju igrače kao prije 10-15 godina, kad su se razbacivali financijama. Proračun im je sada dosta manji, ograničeni su na svoje igrače ili na dovođenje neafirmiranih. Tako mi se čini.

Imali li Osijek ikakve šanse ili se sve unaprijed zna?

- Zašto ne bi imao šanse? Jedna je od Osijekovih šansi to da bi oni mogli podcijeniti Osječane. Ipak on nije Dinamo, ili zadnjih godina Rijeka, da bi se čulo za njega. Nisu svjesni da je u Osijek došao strani ulagač, da sve financijski štima, da su napravili solidnu ekipu, a koliko je točno dobra, vidjet ćemo s jačim protivnikom. To jesu profesionalci, ali bio sam igrač, znam da se nekome tko ti je nepoznat zna prići s manje ozbiljnosti. Osijekov je plus i što oni nisu u natjecateljskom ritmu. Imali su dobre prijateljske provjere s Monacom (0:0), Sionom (pobjeda 1:0), pa Grasshopperom (poraz 3:1), ali nikad ti susreti nisu kao kad se igra službeno. Nisu u ritmu natjecanja. Jasno je da Osijek mora biti na visokoj razini, ako samo jedan ili dvojica igrača podbace, nema izgleda. Kada bi bila jedna utakmica, bilo bi lakše, no u 180 minuta u pravilu pobjeđuje bolji.

Opet, švedski je Östersunds eliminirao Galatasaray, događa se da papirnati autsajder iznenadi.

- To je to, u Švedskoj traje prvenstvo, u Turskoj je stanka. Dakako da je Galatasaray puno kvalitetniji, ali olako su ušli u dvoboje, a to je šansa koju ima i Osijek. Zapravo, jedino na tome i može graditi izglede.

Prva je utakmica na Philips stadionu, tamo će se vidjeti gdje je Osijek, teško da bi mogao okrenuti ako izgubi.

- Bitno je ne izgubiti puno; čak i da budu poraženi 1:0, i dalje bi to bilo moguće okrenuti. Pa ni dva razlike nije nenadoknadivo, vidjeli ste na primjeru Osijeka i Luzerna, tih je 2:0 zafrkan rezultat, teško se motivirati, a kad se primi gol, odmah je panika.

Bit će teško napadati

U ovom je prijelaznom roku PSV ostao bez dvojice meksičkih reprezentativaca, stopera Morena i veznjaka Guardada, kao i Jetra Willemsa, lijevog braniča koji je otišao u Eintracht, pa traže novoga. Doveli su pak trećeg iz Meksika, Lozana, te stopera iz AZ-a Luckassena i, što je posebno bitno, veznjaka Marca van Ginkela, na posudbu iz Chelseaja. Rezime?

- Meksikanac Hirving Lozano lijevo je krilo, jako opasan i brz, dobar dribler, tu će Osijek morati dosta paziti po svojoj desnoj strani. OK, imaju Škorića, stopera koji zna izvrsno čitati, jako je inteligentan. Opasnost je i veznjak Van Ginkel, djeluje od šesnaest do šesnaest metara, radilica je, a zna, zabija dosta golova. On je srce ekipe.

Rekli ste da nitko kod Osječana ne smije podbaciti, no kako se taktički postaviti? Za Nizozemce se računa da će htjeti uzeti loptu i dominirati.

- PSV-u je poljuljana zadnja linija, nedostaju im dvojica standardnih koja su otišla. Sigurno su znali kime će ih zamijeniti, ali obrana je najosjetljiviji dio ekipe, treba vremena da se uigra. Osijek bi morao napadački igrati, ali to je teško jer, čak i ako je spremniji, samo ta fizička prednost neće biti dovoljna. Ipak je PSV s većeg nivoa.

Izgledi su onda 80:20 u postocima za PSV?

- A ne bih rekao tako, po meni je 70:30 ili 65:35. Ne sumnjam da će Zekić to taktički složiti jer vidim da je jako talentiran trener, i prije je u Šerifu napravio iskorak, oni su ga prepoznali, iz svoje B ekipe doveli ga u prvu, stvorio je puno mladih igrača. I ovdje je došao u mrtvu momčad koju možda u tom trenutku nijedan trener u HNL-u nije htio preuzeti, on je dobio šansu, iskristalizirao sastav i sad su u Hrvatskoj vrlo dobri. Mogu doći u goste i svladati Dinamo. Uvjeren sam da se Osijek neće osramotiti.

Linker
19. travanj 2024 21:15