REUTERS/Ognen Teofilovski / REUTERS
POHVALE KOLEGI

I SUPERMAN JE PONEKAD SAMO CLARK KENT Svi su prolazni, samo traje čovjek kod kojeg su greške - slučajne! Pletikosa je u transu: 'On je - neuništiv!'

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 21. listopad 2016. 00:53

I Superman je ponekad samo Clark Kent, napisali su prošle subote navijači Juventusa transparent podrške svom legendarnom čuvaru mreže Gigiju Buffonu. Pritom su dodali “Gigi, ti si naš heroj zauvijek”.

Težak je bio prošli tjedan za Buffona, prvo velika pogreška u dvoboju Italije sa Španjolskom, a zatim i pogodak u susretu Juvea s Udineseom, još jedan gol koji je išao njemu na dušu. Ali, da nije za penziju pokazao je već u Lyonu. Obrana jedanaesterca je najzvučnija, ali imao je još dvije sjajne obrane s kojima je održao Juve na životu. Cuadrado je potom dovršio posao za pobjedu Juvea na gostovanju u Francuskoj.

- Pogreške se događaju, ali kod Buffona je to slučajnost - u startu je kazao Stipe Pletikosa, potvrdivši tezu koju su lansirali i talijanski mediji.

Football - Soccer - Juventus v Udinese - Italian Serie A - Juventus Stadium, Turin, Italy - 15/10/2016. Juventus' goalkeeper Gianluigi Buffon makes a save. REUTERS/Giorgio Perottino
REUTERS/Giorgio Perottino
Gianluigi Buffon

- Buffon je toliko koncentriran da ga ništa ne može izbaciti iz fokusa. Imao sam priliku u nekoliko navrata razgovarati s njim, shvatio sam kakva je veličina. I kada ima privatnih problema izvan terena, i kada napravi neku pogrešku, Buffon je maksimalno koncentriran.

Ne sluša pljuckanja

Buffon je vratar koji će u siječnju napuniti 39 godina. Od Pletikose je godinu dana stariji, ali legendarni čuvar mreže hrvatske reprezentacije definitivno se oprostio ovog ljeta. Koja je tajna Buffonove dugovječnosti, zbog čega će na pragu 40. godine još uvijek biti na najvišem natjecateljskom nivou?

- Prvo, Buffon ima takvu građu tijela da ne skuplja kilograme. Čvrst je, nema kod njega viška. Sa 38 godina izgleda gotovo isto kao i 10 godina prije. Uz to, igra u velikoj momčadi. Juventus je mašina koja melje sve ispred sebe. Često sam i s Tudorom razgovaro o Juventusu i Buffonu dok je Tušo igrao za Juve. Takva momčad stvori i vrataru jedan pobjednički mentalitet koji ti daje dodatnu snagu. Kada si na vratima Juvea, onda znaš da imaš ispred sebe velike igrače, da zajedno možete puno uraditi. Pored svega, Buffon je skupio iskustvo koje mu daje golemo samopouzdanje.

Football Soccer - Germany v Italy - EURO 2016 - Quarter Final - Stade de Bordeaux, Bordeaux, France - 2/7/16
Germany's Thomas Muller and Italy's Gianluigi Buffon 
REUTERS/Christian Hartmann
Livepic
REUTERS/Christian Hartmann Livepic / REUTERS

Koliko će trajati Buffon?

- Koliko god bude htio. Najmanje do Svjetskog prvenstva u Rusiji, ali moram reći, ne bih se usudio prognozirati koliko još sezona može biti stožerni čovjek Juventusa i reprezentacije. Kada ga ovako dobro ide, zašto uopće razmišljati o prestanku, bez obzira na godine. Uostalom, godine na golu čine ga jačim i boljim vratarom. Nije rođen u Torinu, došao je iz Parme u Juve, ali očito je da se u Torinu osjeća kao kod kuće. Ne, nema razloga da se ostavi. Bilo bi šteta za nogomet da nas i dalje ne uveseljava svojim obranama. U Lyonu je još jednom potvrdio kakav sjajni refeks posjeduje, kako odlično kontrolira sve događaje. Premda nisam imao priliku gledati cijelu utakmicu iz Lyona, dovoljni su bili inserti dvoboja da se jasno vidi da je Buffon još uvijek vratar svjetske klase.

Football Soccer - Juventus Training - Champions League - Maksimir Stadium - Zagreb, Croatia - 26/09/16. Juventus' Gianluigi Buffon is seen on the field. REUTERS/Antonio Bronic
REUTERS

Istina, i nema penzije, nema sahrane kako su mu slikovito poručivali kritičari nakon prošlotjednih pogreška.

- Ne slušam ta pljuckanja sa strane, dovoljno sam samokritičan da znam kada napravim pogrešku - poručio je Buffon kritičarima i potom priču zaključio u Lyonu.

Linker
27. travanj 2024 05:14