Foto: Ante Cizmic / CROPIX / CROPIX
ENGLEZI NISU NEPREMOSTIVI

IGRAČKA LEGENDA HAJDUKA VJERUJE KAKO EVERTON MOŽE PASTI 'Carillo igrače mora uvjeriti! Ovo je životna prilika za mnoge i zato je ključno biti hrabar!'

Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 14. kolovoz 2017. 23:05

Još je jedan veliki tjedan pred Hajdukom, iako će na Poljudu s pravom reći da je takav bio svaki od početka sezone. Tako to bude kada ti život ovisi o svakom europskom pretkolu. Dobar rezultat u četvrtak u Liverpoolu - a sasvim dobar bio bi i svaki minimalni poraz - poprilično bi otvorio vrata Europske lige i uvijek spasonosnih nekoliko milijuna eura.

Everton nije u top formi

Koliko je, međutim, uopće realno pričati o Europskoj ligi kada ti na putu do nje stoji Everton, momčad u koju je uloženo nekoliko stotina milijuna eura, čiji igrači na Transfermarktu vrijede 294 milijuna eura, a Hajduk, s druge strane, vrijedi 22,9... Evertonov pričuvni golman Joel Robles vrijedi 5 milijuna, ili milijun više od Nikole Vlašića koji je daleko najcjenjeniji Hajdukov igrač na europskom tržištu.

- Milijuni su na papiru, ali na travnjaku su živi igrači, a nogomet je igra u kojoj s puno pameti i sreće slabija momčad ne baš tako rijetko zna iznenaditi velikog favorita - mirno će Ivica Šurjak, igračka legenda s Poljuda, ali i čovjek koji je dosta godina kruh zarađivao kao sportski direktor Hajduka, tako jako dobro zna što ovakva utakmica znači za klub.

- Naravno da je po svim parametrima Everton daleko iznad Hajduka. Pričamo o momčadi koja je uz bok najvećim engleskim sastavima i koja po svemu ide u Top 20 ili 30 u cijeloj Europi. No, Everton još nije u punoj formi, još nije ni posložen jer ima dosta novih igrača, a i vrlo je upitno što njima uopće znači Europska liga. Već u sljedećem kolu Everton gostuje kod Manchester Cityja tako da je sasvim jasno tko će im biti u glavi sljedećih dana. Protiv Hajduka očekujem dosta šareniju postavu engleskog sastava, ne baš posve pripremljenu za utakmicu s njima potpuno nepoznatim suparnikom.

I ti ‘šareni’ igrači imaju visoku europsku klasu?

- Da je nemaju, ne bi bili u Evertonu, ali pričuve su svugdje pričuve. Ima još elemenata koji nam idu u prilog. Neću reći da će Everton podcijeniti Hajduk, ali da će se nešto posebno pripremati - neće. Sve to otvara prostor za iznenađenje.

Hrabrost u igri

Ima li Hajduk igru kojom bi mogao imati pravu na nadu?

- Kako ne, pa nije li Hajduk protiv Bröndbyja na Poljudu odigrao utakmicu na jako visokoj razini? Hajduk ima hrabrost u igri, a Carrillo je igru složio rekao bih jako pametno, obrambeno vrlo čvrsto, a opet dovoljno napadački.

Ali je ostao bez Futacsa, ključnog igrača za njegovu igru?

- Mađarski je centarfor doista odličan, ali nemojte zaboraviti da Hajduk ima Ohandzu. Dapače, za gostovanje kod Evertona čak je Ohandza po meni i bolji izbor od Futacsa jer je brz, jer voli dubinu i sjajan je na širokom prostoru. Ohandza, Erceg i Vlašić trojac su koji jako može zapapriti Evertonu u četvrtak, doista vjerujem u njih.

Valjda će biti lopti za njih, jer jasno je da će Everton navaliti?

- Hajduk će sigurno biti zatvoren, ali obrana nikako ne smije biti jedini izbor zato što znamo koliko su moćni engleski klubovi kada ti dođu u opasnu zonu. Hajduk će za kontre trebati brze i točne lopte, ponajprije do Vlašića koji igra u odličnoj formi i koji je i protiv Bröndbyja pokazao da ima sposobnost izdržati jake duele te potom kvalitetno iznijeti loptu u napad. A Vlašić odlično surađuje s Ercegom i Ohandzom...

Nema se što izgubiti

Sve je to lijepo čuti, ali Everton je ipak druga nogometna galaksija?

- Nije li to bio i PSV za Osijek? Hajduk mora biti iznimno hrabar i energetski jači nego ikada da bi se otvorio prostor za senzaciju. Carrillo mora igrače uvjeriti da su sposobni za takav pothvat, protiv Bröndbyja se od prve minute na Poljudu osjetilo da su igrači bili uvjereni u pobjedu i prolaz. Sada će biti teže, ali igrači moraju biti svjesni istine da nemaju što izgubiti, da mogu biti samo veliki pobjednici. Takve je utakmice lakše igrati, igrači u njima znaju eksplodirati i pokazati sve što znaju. Everton je spektakl, životna prilika za mnoge u Hajduku i zato je ključno biti hrabar...

Linker
20. travanj 2024 21:56