Reuters / Phil Noble / REUTERS
ČESTITKA LIVERPOOLA

KAO NAGRADA ZA ŽIVOTNO DJELO Lovren se basnoslovnim ugovorom probio prema samom vrhu najplaćenijih Hrvata, samo je jedan ispred

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 30. travanj 2017. 14:03

Dejan Lovren će 5. srpnja napuniti 28 godina. Prijevremena čestitka Liverpoola sjela je kao nagrada za životno djelo. Po novom ugovoru, prema tvrdnjama otočkih medija, zarađivat će oko 118.000 eura tjedno, čak 6.150.000 eura godišnje. Samo trojica među Redsima dižu više, jedino Luka Modrić od Hrvata je bogatije plaćen. Obvezao se Anfieldu do 2022. godine (4+1 godina), a zapravo bi to trebalo biti njegovo najbolje igračko razdoblje u karijeri.

Lovren je na Otoku od 2013. godine, a po jednoj sezoni u Southampotonu, već tri nosi dres legendarnog kluba. Igrački se gradio u Karlovcu, gdje se obitelj našla nakon Njemačke, i skrivanja od bombi u Bosni, o čemu je nedavno snimljen dokumentarac, tesao u Dinamu, a razvijao i u Interu iz Zaprešića.

Sličnosti s Ćorlukom

Treneri koji su ga usmjeravali, Tomislav Obradović i Milivoj Bračun, danas ga vide igračem koji će tek u sljedećim sezonama do kraja postati as hrvatskog nogometa. Od kolovoza 2007. u Interu do povratka u modri dres u ljeto 2008. godine šef mu je bio Milivoj Bračun, koji će unatoč dugoj karijeri na raznim klupama najčuveniji ostati kao desni bek Dinamove 1982. godine.

- Vidio sam već tada da je kvalitetan, da odskače u momčadi. Dobio sam ga kao stopera, ali stavljao sam ga i na braniča. Motoričan je, odličan sportaš. Profesionalac s kojim nikad nije bilo problema. Uvijek se trudio maksimalno napraviti svaki zadatak - priča Bračun, a za Lovrena se u to doba govorilo da bi trebao biti nasljednik Vedrana Ćorluke.

- Dosta ima sličnosti između njih. Obojica posjeduju goleme kapacitete, ali svaki ima svoj put. Odlazak u Lyon na jedan ga je način malo zakočio, u Liverpoolu se godinama dokazuje. Moramo biti svjesni da je dosta mlad otišao u Francusku, nije lako u toj konkurenciji. Čovjek još ne sazrije, a već mora igrati odlučujuće utakmice. I normalno, kad stranac pogriješi, triput je jače pod povećalom.

U reprezentaciji nikad nije bio do kraja standardan u prvih 11, s čime je i sam izrazio nezadovoljstvo.

- Koliko vidim, u njega se u reprezentaciji uvijek malo sumnjalo. I normalno je da te onda iritira kad igraš u Lyonu ili Liverpoolu, i stalan su u početnoj postavi, a ovdje ti se ne vjeruje. To je frustrirajuće.

Sazrio je i mora igrati

Vadili su mu se kiksevi, u tome su prednjačili francuski novinari.

- Svi kiksaju, to je sastavni dio igre. Kako bi izgledalo da nema pogrešaka? Rade ih i Sergio Ramos i Pique. Lovren ima veliku agresivnost, i kad u tome pogriješiš, puno teže i ružnije izgleda nego ako krivu procjenu napravi Ćorluka, koji više ide na čitanje igre. Zato su ga toliko u Lyonu kritizirali. No, sada je dozrio, u godinama je kada postaje pravi, ključan stoper.

Vratimo li se desetak godina unatrag, jeste li zadovoljni što je napravio u karijeri?

- Onda sam mu kazao, kad stekne iskustvo, jer u Lyon je otišao zelen i sve htio srcem, igrat će drukčiji i bolji nogomet. Počeo je maksimalno čitati igru, poput Ćorluke. Zato me ne čudi što je postao jedan od najskupljih hrvatskih igrača. Postigao je puno, mislim da više nije ni očekivao. Pritom ulazi u najbolje godine, bit će jedan od najboljih stopera u Europi.

Ćorluka je out do kraja kvalifikacija, hoće li Lovren biti novi šef obrane? Izbornik je najavio njegov povratak već za sljedeću utakmicu. Držite da Lovren treba biti ispred ostalih, zna se da je par bio Mitrović - Vida.

- On mora igrati. Ako je u Liverpoolu, ukoliko je jedan od najskupljih igrača, pa ne možemo onda izmišljati toplu vodu. Je li tako? Svaka tri dana ima utakmice na najvišoj razini, što se ne može kazati ni za Mitrovića, niti Vidu. Mislim da je Lovren ispred njih. Premda je činjenica da s niti jednim od njih ne možeš promašiti - zaključio je Bračun.

Debi u prvoligaškom nogometu imao je 10. svibnja 2006. u utakmici Dinama i Varteksa. Tada mu je trener bio Tomislav Obradović, kao pomoćnika Josipa Kužea.

Pravi nasljednik

- Lovren je igrač vrhunske tehnike, odlično građen, čak i motoričniji od Ćorluke. Ali su drukčiji. Ćorluka je mirniji u igri, međutim, s utakmicama i Lovren je stasao i sada u Liverpoolu vrlo kvalietno igra. Kroz karijeru bio je malo ishitren, zato su dolazile neke pogreške. Dosta dobro je to popravio. Građen je vrhunski, ima sjajan skok, puno bolji od Ćorluke - opisao ga je Obradović, pa na pitanje je li on taj koji sada treba biti glavni igrač obrane, odgovorio:

- Mislim da jest. On treba voditi obranu Vatrenih. I Ćorluka i Lovren imaju karakteristiku da budu lideri. Lovren je vrlo dobar i ofenzivno, ima dimenziju više prema naprijed. Jedini pravi nasljednik Ćorluke može biti Lovren. A vidite da ga u Liverpoolu cijene, zato su mu dali novi ugovor. S godinama je dobio i tu mirnoću koja mu je nedostajala.

Linker
26. travanj 2024 13:15