Lada Rojc
 Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
FIFINO OKO SOKOLOVO

MANEKENKA SUĐENJA Upoznajte sutkinju iz Velike Gorice koja je ovog trenutka najjače i najpoznatije sudačko ime u Hrvata

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 14. siječanj 2017. 11:01

Dosta se posljednjih godina govori i piše o sucima, delegatima, kontrolorima suđenja... Uglavnom s negativnim predznakom. Međutim, evo nešto jako, jako pozitivno, zapravo izvanredno za sudačku profesiju u Hrvatskoj.

Lada Rojc, profesorica zemljopisa i povijesti iz Velike Gorice, postala je instruktor za suđenje u FIFA-i! Uvrštena je na listu od 55 instruktora suđenja na cijelom svijetu, kad se radi i o ženama i muškarcima! Dakle, Lada je ovog trenutka najjače i najpoznatije sudačko ime u Hrvata. Pripadnica ljepšeg spola tako je postala manekenka suđenja kad je naša država u pitanju. Sjajan uspjeh ne samo za Ladu, već i za Hrvatski nogometni savez.

Hrvatska ima još dva instruktora FIFA-e, Ivana Novaka i Edija Šunjića, ali oni su u futsalu. Kad se radi o velikom nogometu, u FIFA-i Hrvatsku predstavlja žena. Lada Rojc je inače imala sjajnu sudačku karijeru.

- Na FIFA-inoj ljestvici sam bila od 2005. do 2016. godine. Kad se radi o muškom nogometu, u Hrvatskoj sam sudila Treću ligu, naravno, i sve rangove ispod, a u ženskom nogometu sam sudila na svim velikim natjecanjima. Dakle, sudila sam seniorsko Svjetsko prvenstvo, zatim ono do 17 godina, do 20 godina.... Sudila sam i finale Europskog prvenstva za seniorke, polufinale Olimpijskih igara u Londonu - priča nam Lada.

Kao što vidite, ni jedan hrvatski sudac ili sutkinja nisu imali takvu sjajnu sudačku karijeru. Osim što je “profesorica” suđenja, Lada je i omiljena profesorica u Osnovnoj školi Eugena Kumičića u Velikoj Gorici. Osim što je svojim vrhunskim sudačkim izvedbama izborila povjerenje FIFA-e, svakako je pomogla i činjenica da govori čak četiri strana jezika, engleski, njemački, talijanski i španjolski.

Zagreb, Velika Gorica, 130117.
Lada Rojc, nogometna sutkinja.
Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
Foto: Bruno Konjevic / CROPIX

- Eto, postala sam prva iz Hrvatske koja je postala instruktor FIFA-e...

Lada to govori skromno, makar takav doseg nije od onih koji bi trebali imati skromni predznak. Uostalom, evo još jednog podatka koji bjelodano kazuje o kakvom velikom uspjehu se radi.

- S liste UEFA-e na toj FIFA-inoj listi nas je 14.

Promidžba za HNS

Dakle, kad je Stari kontinent u pitanju, Lada Rojc je zaista među malobrojim izabranima, u “muškom poslu” se probila u sam vrh, što naravno zaslužuje veliku pozornost i vjerujemo da će to nacionalni savez znati adekvatno iskoristiti. Ogromna je to promidžba za HNS i našu sudačku organizaciju.

- U budućnosti ću sudjelovati u sastavu tehničkog osoblja na raznim natjecanjima pod pokrovoteljstvom FIFA-e kad se radi o ženskom nogometu, dakle na svjetskim prvenstvima za sve kategorije, Olimpijskim igrama i svim turnirima radi edukacije sutkinja.

Zagreb, Velika Gorica, 130117.
Lada Rojc, nogometna sutkinja.
Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
Foto: Bruno Konjevic / CROPIX

Sljedeći mjesec već kreće na svjetsku instruktorsku scenu.

- Pozvana sam na seminar FIFA-instruktora koji će se održati u Portugalu, u Algarveu, od 13. do 17. veljače. Također, nakon toga krećem na prvi zadatak, kao match analitičar na ženski nogometni turnir u istome gradu, od 25. veljače do 9. ožujka ove godine - ispričala nam je Lada.

Ako se pitate što je to match analitičar, onda ćemo vam objasniti da Lada Rojc postaje FIFA-ino Oko sokolovo. Definitivno, navjeći uspjeh hrvatskog suđenja uopće.

Linker
05. travanj 2024 06:02