Niksa Stipanicev / CROPIX / CROPIX
TKO JE SRUŠIO CHELSEA I FEYENOORD

MARIO CVITANOVIĆ S DRUGOM MOMČADI DINAMA IZBORIO 'ENGLESKO PROLJEĆE' 'Pokazali smo da smo konkurentni u Europi! Ovo je bilo izvanredno iskustvo'

Piše: Nikola LipovacObjavljeno: 22. prosinac 2016. 10:22

Dinamova juniorska momčad ove sezone nije uspjela proći skupinu Uefine Lige mladih, ali je zato druga momčad, koja inače nastupa u Drugoj HNL, osigurala 'englesko proljeće'. Pobjedama nad Chelseajem (1-0) i Feyenoordom (3-0) te remijem protiv Swanseaja (0-0) 'modri' su prije završetka natjecanja po skupinama International Premier League Cupa osigurali plasman među najboljih osam, što je novi veliki uspjeh podmlatka kojeg vodi Mario Cvitanović (41), bivši igrač (155 nastupa) kluba iz Maksimira i hrvatski reprezentativac (9).

Podsjećamo, IPLC je natjecanje 12 britanskih i 12 europskih momčadi do 23 godine starosti (pravo nastupa imaju po trojica starijih, ali je malotko dosad koristio tu mogućnost), Dinamo je prvi put ove jeseni dobio pozivnicu organizatora, engleske Premier League, zahvaljujući dobrom glasu svoje omladinske škole. Iako je kraj polusezone i mladi igrači koji nastupaju u nekoliko natjecanja željni su odmora i provoda za Božić i Novu godinu poput svih svojih vršnjaka, Cvitanović je uspio iz njih izvući maksimum. Najbolji od onih koji su proteklih tjedan dana nastupili u Engleskoj, poput Danija Olma, kapetana Vinka Solde, možda i Davora Lovrena, za nagradu bi mogli na zimske pripreme s prvom momčadi, barem u Međugorje, gdje će nedostajati reprezentativci, a neki od njih i potom u Tursku, skupa s Benkovićem, Sosom, Gojakom, Kneževićem, Morom i Šemperom, koji su lani izborili četvrtfinale juniorske Lige prvaka, ali ostali bez nadmetanja s Barcelonom zbog administrativne pogreške s kartonima ("slučaj Fintić").

- Kao i u Ligi mladih protiv Lyona, Seville i Juventusa, kad smo osvojili sedam bodova u šest utakmica i samo zbog vlastitih pogrešaka u domaćim ogledima ostali bez plasmana dalje, u ova tri nastupa na Otoku pokazali smo da imamo kvalitetu i da se možemo nositi s europskim klubovima. Bitno je da su dečki prepoznali važnost, da su dali sve od sebe i djelovali kao cjelina. Kao takva, momčad je izbacila pojedince, zapravo ih je sve izbacila jer su svi bili dobri. Čestitam im na tome. To im je nagrada za ovaj kraj sezone, za mukotrpan rad koji su pružili i zaslužili su odmor prije priprema i ono što je pred nama na proljeće - kazao je Mario Cvitanović, koji je zadovoljan i spoznajom da su za razliku od Druge HNL, gdje igraju u konkurenciji sa starijima i na lošim travnjacima, ovdje njegovi dečki igrali protiv suparnika koji su se s njima "nadigravali, igrali brži, jednostavniji, svrsishodniji nogomet, u kojem također nije nedostajalo agresivnosti i čvrstih duela".

- Ovo je bilo izvanredno iskustvo, super kruna i završetak polusezone. Kako za igrače, tako i za nas kao trenere, da vidimo zapravo u kakvim okvirima funkcioniraju i rade drugi klubovi i na koji način oni postavljaju svoju igru i svoju politiku prema van. Spoznali smo da je Dinamo kao klub definitivno na dobrom putu koji se prepoznaje u Europi. Naši igrači su cijenjeni, traženi i na kraju krajeva skupi stoga što imaju kvalitetu i što ostvaruju rezultat.

Cvitanović je tim uspjesima skrenuo pozornost i na sebe kao trenera. Momčad mu ima prepoznatljiv izgled, ideju igre, dakako, u hodu prolazi i takozvane dječje bolesti, no malo se koji hrvatski trener može pohvaliti skalpovima Arsenala, Bayerna, Chelseaja, Juventusa (dvaput!), Anderlechta, Feyenoorda i Olympiacosa u samo 15 mjeseci! O Cvitanoviću ljudi koji odlučuju u Dinamu imaju iznimno dobro mišljenje i uopće neće biti iznenađenje da prvi sljedeći Hrvat na klupi 'modrih', kada za to dođe vrijeme, bude upravo 41-godišnji Velikogoričanin, koji je godinu završio i osobnim uspjehom na HNS-ovoj Akademiji, na kojoj je stekao Uefinu PRO licencu.

- Naravno da me ne zadovoljava vođenje juniora ili druge momčadi, ambicija mi je jednog dana voditi prvu momčad, bilo bi licemjerno od mene to skrivati, ali zagovornik sam napredovanja korak po korak, a ne preko noći. Treneru treba vremena da stekne iskustvo i sazre, dakle, sve u svoje vrijeme - poručio je Cvitanović, kojeg je trenerski najviše formiralo igračko iskustvo u Italiji (Verona, Venezia, Genoa, Napoli). A Talijani su danas najcjenjeniji i najuspješniji treneri...

-----------------------------------------------------------

MLADE NADE Tko je pobijedio Chelsea i Feyenoord?

U posljednja dva kola IPL Cupa za Dinamo su nastupili: Horkaš - Morris, Uremović, Soldo, Čabraja - Muhar, Plantak - Ivančić (Špikić, Gogić), Olmo (Džijan), Lovren (Fintić, P. Mamić) - Mihaljević (Franjić).

Napadač Ivan Božić, najbolji strijelac u Uefinoj Ligi mladih jesenas, nije nastupio zbog ozljede, kao ni Gjira i Hudeček, pa se istaknuo 24-godišnji Filip Mihaljević, strijelac za pobjedu protiv Chelseaja i prva dva gola Feyenoordu.

Linker
18. travanj 2024 16:37