Foto: Damir Krajac / CROPIX / CROPIX
JEDAN OD NAJISTAKNUTIJIH IGRAČA

NAJBOLJA 'PETICA' U POVIJESTI GRČKOG VELIKANA NAGOVIJESTILA SENZACIJU RIJEKE 'Nije to više onaj veliki Olympiacos!'

Piše: Mateo SučićObjavljeno: 15. kolovoz 2017. 10:33

Iako su Hrvati u dva grčka velikana puno veći trag ostavili u Panathinaikosu nego u Olympiacosu, Martin Novoselac bez ikakve je dvojbe jedan od najistaknutijih igrača grčkog velikana iz Pireja. Do te mjere, da je i danas smatran najboljom “peticom” koja je ikada igrala u crveno-bijelom dresu. Ništa čudno, brzo je postao jedan od ljubimaca navijača i jako važan kotač momčadi koja je poslije pet godina posta naslov prvaka vratila u Pirej.

- Bez pretjerivanja, ali kada Olympiacos u Grčkoj nije prvak, to je kao da nisu ni igrali prvenstvo. U to vrijeme mogla su igrati samo dva stranca, mi smo tri godine zaredom bili prvaci i naravno da su uspomene lijepe. Rezultatski, ljudski i igrački stvarno je bio dobar osjećaj to iskustvo - reći će danas umirovljeni dugogodišnji šef mladih selekcija HNS-a i bivši izbornik mlade reprezentacije, čovjek čije je nogometno iskustvo nemjerljivo.

Osim trofeja iz dana u Olympiacosu posebno pamti što tri sezone zaredom nije propustio ni jednu utakmicu.

- U te tri sezone odigrao sam sve do jedne utakmice, nikada nisam bio ni ozlijeđen ni kartoniran. Uzeli smo tri prvenstva, Kup, doista je dobar osjećaj kada te u stranoj zemlji lijepo prime i kada ostvariš rezultate kakve sam ja ostvario.

Pobjednički mentalitet

Toliko o previranju po uspomenama, kada je riječ o današnjici Olympiacos je za Novoselca u većoj mjeri ipak nepoznanica.

- Doista vrlo malo popratim klub, najčešće preko televizije. Lijepo se prisjetiti neki stvari, ali čovjek je putnik u prostoru i vremenu, kada jednom završiš neku epizodu jednostavno odeš dalje. Uzvrat na Rujevici bit će prilika da vidim Olympiacos izbliza, veselim se dolasku u Rijeku.

Iako nije dovoljno “unutra” da bi govorio o momčadi, jakim i slabim stranama Rijekina suparnika, Novoselac jednu stvar nije propustio apostrofirati.

- Olympiacos i njegovi navijači misle da svaku utakmicu mogu pobijediti. Takav je mentalitet. Mi smo u moje vrijeme igrali protiv Bayerna s Rummeniggeom, a navijači nisu priznavali ništa osim pobjede. Ti navijači stvarno motiviraju i kada je riječ o Olympiacosu to je stvar koja se sigurno nije promijenila. A sve ostalo je teško prognozirati budući da nemam uvid u stanje momčadi.

I dok je Olympiacos nepoznanica, Rijeka je ipak puno bliža priča. Iako je prolaskom Salzburga ključni cilj sezone na Rujevici već ostvaren, a uoči Olympiacosa Bijeli percipirani kao autsajderi, naš sugovornik ne misli da je momčad Matjaža Keka bez izgleda.

- Rijeka je prošle sezone igrala sjajno, ova trenutna situacija je malo to poremetila i ne čini mi se u formi potrebnoj za ući u Ligu prvaka. Uvjeren sam da bi Rijeka iz prošle sezone bila pravi takmac Olympiacosu, sada će puno toga ovisiti o utakmici. Bitno je ne izgorjeti u tom “paklu Pireja”. Tamo je atmosfera takva da ti kao igraču domaće momčadi ne dopušta kalkulaciju, ne priznaje se loš dan.

Novoselac smatra da je uzvrat na Rujevici velika prilika Rijeke, ali za to je ključno donijeti aktivan rezultat.

- Ne znam koliko je Olympiacos jak. S jedne strane izrazito su domaćinska momčad, s druge nije to više onaj veliki Olympiacos. Dobar rezultat je preduvjet da Rijeka napravi još taj jedan korak u grupnu fazu Lige prvaka, znamo da na Rujevici ima pozitivnu atmosferu i veliku energiju od svojih navijača. Ključ je ne izgorjeti u tom ambijentu, ali vjerujem da Rijeka ima svoje šanse.

Uz Novoselca, Hrvati u Olympiacosu bili su Tomislav Butina i Ivan Režić, danas je tamo Hrvoje Milić, a bitan dio kluba je i Marko Babić, asistent glavnog trenera Besnika Hasija. Kao čovjek kroz čije su ruke prošle nebrojene generacije hrvatskih nogometaša, bivši šef svih uzrasta pri HNS-u itekako je dobro upoznat s Babićevim kvalitetama.

Babić uvijek kapetan

- Marko je bio kapetan u onoj mojoj generaciji U-21 reprezentacije. Spremam se u Grčku kada bude igrala mlada reprezentacija, nadam se svratiti i do kluba pa vidjeti malo kako radi. Od početka je bio kapetan u svim generacijama u kojima je igrao, teško je reći je li bio predodređen za trenera, ali imao je ono neke karakterne osobine s kojima se rađa, koje ne možeš naučiti. Zadovoljan sam s njim kako se trenerski razvijao u našim uvjetima, u akademiji, a sada se nadam da će kao trener seniora ostvariti zapaženu karijeru jer ima veliko igračko iskustvo - zaključio je Novoselac.

Sva četiri naša kluba imaju svoje šanse

Što mogu hrvatski klubovi u na ovoj završnoj stepenici prije grupne faze?

- Teško je prognozirati. Ja bih, naravno, volio da svi prođu, svi znamo što bi to značilo za naš nogomet, za njegov razvoj i napredak. Mislim da svi imaju svoje šanse. Znamo i sami da favoriti uvijek ne pobjede, sve su to utakmice koje bi mogle otići na našu stranu. Već sada su ostvarili odlične rezultate, bilo bi sjajno kada bi i ušli u grupnu fazu - poručio je Novoselac.

Linker
26. travanj 2024 13:36