CROPIX
BORBA ZA TITULU

NEMA IZNENAĐENJA, ČEKA NAS OČEKIVANI VELIKI OKRŠAJ Split Tommy i Nacional u finalu Hrvatskog malonogometnog kupa

Piše: Davor BurazinObjavljeno: 12. ožujak 2017. 00:34

SPLIT TOMMY - PORTO TOLERO 2:0 (1:0 - Suton (10), 2:0 - Rafinha (39)

MAKARSKA SC Makarska. Gledatelja 600. Suci: Mario Vecko (Virovitica), Adin Hasić (Jastrebarsko). Treći sudac: Saša Tomić (Zagreb).

SPLIT TOMMY: Jukić 7,5, Jesus 6, Ćorluka 6, Rafinha 6,5, Marić 6, Luketin, Čizmić, Kosor, Tešija, Suton 7, Baran, Koturović 6. Trener: Victor Garcia Acosta 6.

PORTO TOLERO: Batinović 7, Krilić 6, Stjepanović 6,5, Barbir 6,5, Domić 6, Rašić, Džeko 6, Kušurin, Visković, Petrović, Arar 6, Pear 6. Trener: Boris Malić 6.

----------------------------------------------------------------

Split Tommy je prvi finalist Kupa, večeras će igrati za desetu titulu u ovom natjecanju ali naš najtrofejniji klub se pošteno namučio da bi pobijedio čvrstog drugoligaša Porto Tolero. Pločani su možda odigrali iznad svojih objektivnih mogućnosti ili su ih Splićani eventualno podcijenili. Što god, neizvjesnost je potrajala do pred sam kraj dok Rafinha na asistenciju Sutona u 39. minuti nije povisio na 2:0. Oporavljeni Josip Suton je pak u 10. minuti majstorijom doveo favorita u prednost, lažnjakom je prevario čuvara, pronašao si prostor za udarac koji Batinović nije mogao ukrotiti.

Victor Garcia Acosta je odmarao Grcića, uskočio je Suton, otprije je ostao bez Luketina, Babića i Grbića. Nakon pogotka Sutona logično je bilo očekivati da će Split brzo riješiti pitanje pobjednika, do kraja prvog dijela još je to nekako izgledalo. Krilić je u 16. zaradio žuti karton kad je spriječio Sutona da izađe sam pred Batinovića, Rafinha je pak pogodio gredu u 19. minuti. Prije i naročito poslije toga igrao je neugodni Porto Tolero. Čak 12 dobrih prilika smo nabrojali Pločanima, u većini njih ispriječio se sigurni Ivo Jukić. On je bio ta posljednja brana koja nije popuštala i nije dopustio iznenađenje, eventualnu nervozu.

Svašta je moglo biti da je na primjer Domić iskoristio jednu od svojih pet prigoda ili da je vratnica bila naklonjenija hrabrom društvu iz Ploča. Stjepanović je u 24. svladao Jukića, njegov je šut odsjeo na vratnici a još efektnija je bila vratnica vratara Batinovića u 35. minuti. U tim trenucima Porto Tolero je imao igrača manje (drugi žuti karton dobio je Domić), izborili su korner a Batinović se prišuljao i odapeo s 12 metara. Lopta je prošla kroz gužvu no ne i u mrežu.

U tom trenutku su i gledatelji „službeno“ prešli na stranu Porto Tolera, htjeli su da se utakmica zakomplicira i stvarno je malo nedostajalo. Drugoligaš je izdržao dvije minute kazne i pritom gotovo da mu Split nije ozbiljnije zaprijetio. Pleli su matnu mrežu ali toliko neuvjerljivo da je svima bilo jasno da neće dati gol. Samo kad je Suton imao loptu u nogama moglo se nešto dogoditi. On sam nije uspio svladati Batinovića u 38. minuti ali je zato pronašao usamljenog Rafinhu na drugoj vratnici da bi favorit i branitelj naslova konačno odahnuo. Zadatak je ispunjen, igra će se brzo zaboraviti. Pločani su se pak uvjerili da mogu parirati najjačim prvoligašima što nije loša stvar pred nastavak borbe za 1. mjesto u Drugoj ligi jug.

------------------------------------------------------------

NACIONAL – NOVO VRIJEME APFEL 8:2 (0:1 Osredkar (6), 1:1 Jelovčić (7), 2:1 Rajčević (8), 3:1 Čujec (10), 4:1 Rajčević (18), 5:1 Postružin (19), 6:1 Novak (20), 7:1 Jelovčić (24), 7:2 Postružin (39-ag), 8:2 Postružin)

NACIONAL: Pavlić 7, Mordej 7, Čujec 7, Novak 7, Jelovčić 7,5, Espindola, Šestić 6, Toth 6,5, Postružin 7, Rajčević 8, Čirjak 6. Trener: Kujtim Morina 7,5.

NOVO VRIJEME APFEL: Bašković 5,5, Osredkar 6, Hozjan 5,5, Kazazić 5, Musinov 5,5, Perković, Vuković 5, Buljan, Bajrušović 5, Pašalić, Tomaš 6, Eduardo 5,5, Andrijašević 5, Nižetić. Trener: Teo Strunje 5.

------------------------------------------------------------

Nacional je bez problema ostvario plasman u finale, sve je bilo riješeno u prvih 20 minuta protiv pretjerano agresivnih i nervoznih Makarana. Netko će reći da su nasjeli na provokacije (Mordej i Jelovčić prije svih) no to je njihov problem, ponašali su se kao mala djeca, skrivili četiri kaznena udarca (ukupno devet prekršaja) od kojih su realizirana dva. Znači još je tih 6:1 na poluvremenu izgledalo dobro za Novo Vrijeme. Jednostavno, kad su shvatili da stvari idu nizbrdo, emocije su otišle u pogrešnom smjeru. Ukupno deset žutih i jedan crveni karton zbilja su raritet.

Musinov je već u 1. minuti mogao dovesti Novo Vrijeme u prednost, pogriješio je Jelovčić ali poklon loptu Musinov nije realizirao. Stvorio si je prostor no ciljnik nije bio dobro namješten. Bila je to najava vodstva Makarana, kapetan Vuković uspio je iščupati loptu Postružinu duboko u polju Nacionala uz desnu aut crtu. Eduardo je vidio na pet metara utrčalog Igora Osredkara koji iz takve blizine ne griješi. Pavlić nije imao nikakve šanse i dok se lopta koprcala u mreži dvorana je eksplodirala. Veselje domaćina turnira nije dugo trajalo, već u 7. minuti stvari je na početak vratio Franco Jelovčić krasnim volejom nakon ubacivanja kapetana Novaka iz auta.

Žestoka se bitka vodila, već u prvih sedam minuta napravljeno je sedam prekršaja. Nacional nije ostajao dužan na čvrstoću Makarana, uklizavalo se po parketu, prštalo je od duela. Lider prvenstva nije dugo čekao na potpuni preokret, Rajčević je sjajno prihvatio dodavanje iz dubine i majstorski prebacio istrčalog Baškovića. U 10. minuti Čujec je uhvatio na spavanju vratara domaćih, Bašković je mogao bolje reagirati. Tih 3:1 za Nacional natjeralo je Tea Strunju na time-out i igru bez vratara ne bi li što prije smanjili minus. Nadu i novo buđenje gledatelja izazvao je upravo Bašković kad je obranio kazneni udarac s deset metara (akumulirani prekršaj) Mordeju. Na to se još nadovezao Musinov s dvije obrane nogama Čirjaku i Postružinu, bile su to više nego stopostotne prigode. Novo Vrijeme je srcem pokušavalo parirati kvalitetnijem Nacionalu i taman kad su pomislili da su se stabilizirali, agresija ih je koštala još jednog kaznenog udarca. Rajčević je bio nepogrešiv, nisko u lijevi kut za 4:1. Minutu kasnije Rajčević nije uspio ponoviti istu stvar, Strunje je poslao Tomaša na gol i ovaj je odlično reagirao. Uzalud sve te obrane, Postružin je u sljedećem naletu poentirao za visokih 5:1 ali niti to nije bilo sve. Kazazić je ionako bio nervozan cijelo vrijeme e da bi u 20. minuti glupo ušao bodičekom u Mordeja i natjerao suca da mu pokaže drugi žuti karton. Novak je kaznu pretvorio u 6:1. Drugo polufinale je tako bilo gotovo prije nego što se itko mogao nadati, Nacional je dokazao klasu.

Odmor između dva poluvremena dobro je došao da se smire strasti. Ako su već izgubili prvi „set“, Novo Vrijeme se moglo boriti za spašavanje časti. Nacional je preko Jelovčića i Postružina dobio i nastavak, s druge strane najveće prilike propustio je Eduardo. Čak i kad je zavaljao Pavlića i izazvao odobravanje gledatelja, na crti se našao Toth da spriječi pogodak. Na kraju se smilovao Postružin, nije primijetio da je Pavlić otišao s crte na stranu da lakše izvedu aut. Odigrao je prema zamišljenom vrataru bez gledanja, krasan autogol.

------------------------------------------------------------

FINALE u 19 sati: Split Tommy – Nacional.

Linker
20. travanj 2024 23:09