UEFA via Getty Images
UISTINU ČUDAN TIP

'NJEGOV KARAKTER JE NAJGORI U BOGATOJ KLUPSKOJ POVIJESTI' Kako i ne bi bio - Radije je gledao crtiće nego utakmice vlastitog kluba!

Piše: Vedran FilipovićObjavljeno: 26. lipanj 2017. 10:41

Ako vas put ikada nekim čudom nanese u Buenos Aires, klonite se Fuerte Apachea, jednog od najopasnijih kvartova u Argentini.

- U nekoliko sekundi pročut će se koliko ste visoki, kakve tenisice imate, koji sat nosite... Nekoliko minuta poslije ostat ćete bez svega. Samo Carlosu Tevezu neće biti ništa, on je odrastao ondje. Dođe u Ferrariju, parkira se, spusti stakla, auto ostavi otvoren i nitko ga ne smije ni pipnuti - jednom prilikom ispričao je Luis Ibanez dogodovštine iz zloglasnog dijela argentinske metropole.

Posebna njuška

E, tamo gdje su pljačke ‘dobro jutro’, noževi i pištolji u hlačama ‘dobar dan’, a tučnjave ‘laku noć’, tamo je odrastao nogometaš koji na sat zarađuje 34 tisuće kuna. Hoćete dnevno? ‘Tričarija’ od 109 tisuća eura. Tjedno? Sitnica od 762 tisuće eura.

Carlos Tevez posebna je ‘njuška’ u nogometnom svijetu. Kad je imao samo 10 mjeseci srušio je lonac pun kipuće vode zbog čega je zaradio famozni ožiljak od desnog uha pa sve do prsnog koša. Estetskog kiruga vjerojatno može platiti - ma što platiti, može ga unajmiti na nekoliko mjeseci - ali nikada mu takvo što nije niti palo na pamet.

- Želim da me ljudi pamte onakvog kakav jesam.

I pamtit će ga ljudi. Po povratku u Bocu, po transferu u West Ham posljednjeg dana prijelaznog roka 2006. godine skupa s Mascheranom, kada su treće osobe (MSI) dobile itekakav dio kolača, po golovima u oba Manchestera, po ‘rasturanju’ u Serie A s Juventusom, po prgavoj naravi, po instinktu ‘ubojice’ kakav i priliči nekome iz Apachea...

Poput totema

Međutim, Kinezi iz Shanghai Shenhue, oni koji ga plaćaju 34 tisuća kuna dnevno, 109 tisuća eura dnevno i 762 tisuće eura tjedno, pamtit će ga po tome što je Carlitos u Šangaju postao - bivši nogometaš. I to je rečeno kroz ‘ružičaste naočale’ da mu se ne naljute prijatelji u zloglasnoj četvrti.

Točnije, Tevez izgleda kao čovjek koji baš i nema više pretjerane volje za nogometom. Ili trčanjem. Ili ičime što ima veze s nogometom.

Početkom lipnja njegov Shanghai igrao je protiv Tianjin Tede i izgubio sa 2:1. ‘Apač’ je odigrao svih 90 minuta u kojima je više hodao nego trčao po terenu, stoga je ikonska postala snimka u kojoj nepomično poput kakvog totema stoji na centru dok se protivnički veznjaci dodavaju u neposrednoj blizini. Mislima se doimao potpuno izvan univerzuma, da se o travnjaku niti ne govori...

U Kini je ove godine postigao tek dva pogotka, odigrao je devet utakmica, a neke je propustio zbog ozljede noge. I dok je bio ozlijeđen u travnju, snimljen je u društvu obitelji u Disneylandu (u dresu LeBrona Jamesa) što se nije svidjelo vlasniku kluba pod imenom Wu Xiaohui, treneru Gusu Poyetu, bivšem veznjaku Grenoblea, Rivera, Zaragoze, Chelseaja i Tottenhama, a bogme niti suigračima. A ni izjave baš nisu pomogle...

- Mislim da se kineski klubovi nikada neće moći natjecati s europskim velikanima, čak i da najbolji igrači dođu, ovdje se nogomet drukčije tretira. Igrači su fizički slabi i naivni, mogu te ozlijediti čak i ako to ne žele, čisto zato jer su smotani.

Dobio 7-8 kilograma

Uglavno, Kinezima je dosta jednog od najplaćenijih igrača svijeta koji se sprda s ligom i dobio je barem 7-8 kilograma otkako je u Šangaju. I ne libe se pokazati svoje nezadovoljstvo Tevezom na socijalnim mrežama, napominjući kako je radije gledao Mickey Mousea nego svoju momčad na prvenstvenoj utakmici.

- Tevezov karakter najgori je u klupskoj povijesti.

- Dok drugi igrači trče i bore se, Tevez ne igra obranu jer pazi da se ne ozlijedi. Nije vrijedan tog novca.

Dakako da se sav taj negativni publicitet odražava i na sam travnjak, Shanghai Shenhua trenutačno je osmoplasirana momčad kineske lige sa 16 bodova iz 13 utakmica. Carlos Tevez doveden je kao igrač prevage, no zasad prevagu odnosi njegova bezvoljnost za iole ozbiljnim nogometom u kineskoj Superligi. A trener Poyet ubrzo će dobiti otkaz jer vlasnici ne opraštaju nizove od šest utakmica bez pobjede...

Negativne strane

Daleko od toga, naravno, da je Carlitos jedini nogometaš koji je na Daleki istok došao pokupiti ‘lovu’, pa shvatio da taj nogomet s europskim nema previše dodirnih točaka.

Prije nekoliko dana se Oscaru, sjajnom ofenzivcu Chelseaja i brazilske reprezentacije, koji bi imao mjesta u najboljim europskim klubovima, ‘spustila roleta’, pa je iz blizine doslovno napucao dva igrača Guangzhoua R&F, što je rezultiralo tučnjavom na terenu. Kineski savez za takvo ponašanje kaznio ga je s osam utakmica suspenzije uz ‘packe’.

- Taj potez u svijet je odaslao negativnu sliku o kineskoj Superligi, koja veliku pažnju pridaje upravo disciplini te iskorijenjivanju nesportskog ponašanja - stoji između ostalog u priopćenju Kineskog nogometnog saveza.

Da se razumijemo, Oscar u Kini ‘razvaljuje’, ima četiri gola i 10 asistencija te se ‘ruga’ na terenu što bi igrač njegove klase i morao raditi u takvom okruženju, baš kao i Hulk (9 golova). Međutim, odlazak u Kinu iz isključivo financijskih razloga ima i svoje negativne strane, prije svega nedostatak motivacije i pravih izazova, na što su vrhunski nogometaši kao Tevez i Oscar naučeni.

Ali, k vragu, u kojem bi to europskom klubu Carlitos mogao otići u Disneyland dok je ozlijeđen, a momčad mu igra prvenstveno kolo? Neke stvari se čak ni novcem ne mogu kupiti...

Linker
26. travanj 2024 23:11