David Cannon/ALLSPORT / Getty Images
ČUDESA NA GLAVAMA

NOGOMETNE FRIZURE KROZ GODINE Bilo je tu svega, od 'fudbalerki' Völlera i Baggia do Valderramine 'mikrofonke'

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 22. listopad 2016. 13:38

Iako je u nogometu za ostavljanje traga po kojem će pojedini igrač biti upamćen potrebno imati nekoliko kvaliteta i vještina, stil nogometnih frizura je tijekom povijesti pokazao da to i nije apsolutno točno.

Od nogometnih početaka do danas prošlo je mnogo vremena, pa samim time i mnogo razdoblja koje su obilježavali određeni modni stilovi. Bile su tu 50-te, 60-te, 70-te,... i svako od tih razdoblja je bez obzira na klasičnu sportsku opremu (kopačke, hlače, dres) imalo nešto po čemu su se i prosječni igrači nogometa ipak uspjeli istaknuti, a to su upravo frizure. Svaki zaljubljenik u nogomet će se na spomen nogometnih frizura obično sjetiti onih osebujnih igrača koji su obilježili pojedino nogometno razdoblje, poput primjerice „fudbalerki“ u 80-im godinama. Najpoznatije fudbalerke nosili su igrači poput Rudija Völlera i Roberta Baggia.

Od ostalih stilova u povijesti „nogometnih“ frizura svakako treba istaknuti i nogometnu legendu s otoka, Georgea Besta, koji je na terenu proslavio popularnu „beatlesicu“ u 60-im godinama.

S obzirom na frizure, devedesetih godina nogometnu konkurenciju pomeo je Kolumbijac Carlos Valderrama na SP-u 1994. u SAD-u.

Nakon Valderrame, početak 2000.-ih je definitivno pripao Francuzu Djibrilu Cisseu. Kod tog igrača se frizura i boja kose mijenjala skoro svaki dan, a ponekad bi čovjek pomislio da će izaći s novom i na poluvremenu utakmice. Djelomično ga u ovom stilu vjerno danas slijedi Mario Balotelli.

Mario Balotelli
Marco Luzzani/Getty Images / Getty Images

Današnji stilovi postali su razuzdani, različiti i teško se prate, jer se mijenjaju svaki mjesec. Možemo reći da je takvoj težnji raznovrsnosti pridonio David Beckham koji je isprobao gotovo svaki stil frizure koji je mogao. Ipak, uvijek će postojati oni najveći poput Messija, Neymara ili Cristiana Ronalda koji će zahvaljujući popularnosti potaknuti i svoje kolege ili fanove da naprave frizuru poput njih (najnoviji primjer su Messi – Insigne). Od današnjih nogometaša na sceni koji svoj stil njeguju i ne mijenjaju valja istaknuti upečatljive irokeze kapetana Napolija Mareka Hamšika i Rominog Stephanea El Shaarawyja, dreadlockse Amerikanca Kylea Beckermana te „mikrofonka“ Marouanea Fellainija.

Marouane Fellaini
Clive Brunskill/Getty Images / Getty Images

Ako i vi želite iskusiti kako je nositi frizuru Messija, Pogbe, Neymara, Ronalda, Hamšika ili Balotellija (možda za one hrabrije), svakako posjetite frizerski kutak Football Festa i vrhunske profesionalce iz ARTU Barber Shopa za muškarce koji će vam omogućiti željenu transformaciju. Postoje već 18 godina i između ostalog postali su specijalisti za frizure naših nogometaša (Srna, Jeličić, Balaban, Zahora...). Trenutni trend su im „pompadur“ i „undercut“ frizure. Cijene će na Football Festu biti povoljne, a same transformacije frizura u one kakve nose vaši nogometni idoli počinju od četvrtka u 12 sati na zagrebačkom Velesajmu. Vidimo se!

Linker
01. travanj 2024 13:13