CROPIX
DRAMA U HERCEGOVINI

NOVI DETALJI U SLUČAJU ATENTATA NA ZDRAVKA MAMIĆA Napadači su posjekli dva stabla, osigurali su si 60 minuta prednosti, ali love ih 'tri policije'!

Ispaljeni hici iz samokresa kalibra 7,65 mm, u istrazi sudjeluju tri županijske policije s obje strane granice
Piše: Miljenko KaračićObjavljeno: 26. kolovoz 2017. 10:32

Tomislavgrad dan poslije napada na Zdravka Mamića živi mirnim, uobičajenim životom. Ljetni su mjeseci, pa je velik broj Tomislavgrađana iz dijaspore stigao na godišnji odmor u rodni kraj.

No, mirne i ugodne teme za opuštanje prekjučer je prekinula vijest o pucnjavi na savjetnika u Dinamu i u Tomislavgradu vrlo uglednog Zdravka Mamića. Nedavno je Mamić u Tomislavgradu dobio veliko priznanje. U prigodi Dana Općine Tomislavgrada Mamiću je dodijeljen Medaljon Općine Tomislavgrad. Tada nitko u Tomislavgradu, bez obzira na to što je bilo i nezadovoljnih odlukom Općinskog povjerenstva za dodjelu najvećeg općinskog priznanja Mamiću nije mogao ni slutiti da bi nekoliko tjedana kasnije Mamiću upravo u rodnom mjestu njegovih roditelja na jedan brutalan način mogao biti ugrožen život.

Jesu li pobjegli u RH?

U trenutku kad je na mjestu smrti svoga oca, gdje je podignuo spomen-ploču, želio zapaliti svijeću prema njemu su iz pritaje, iz obližnje šume ispaljeni hici iz vatrenog oružja koji su ga ozlijedili.

- Gospodin Mamić je pogođen u natkoljenicu desne noge. Dobio je prostrijelnu ranu i to se smatra težom tjelesnom ozljedom. Imao je i sreće da metak nije dodirnuo glavnu krvnu žilu, a ni dotaknuo kost. Naša hitna služba reagirala je brzo, a naš iskusni kirurg dr. Vlado Tabak profesionalno je uradio svoj dio posla. Drago nam je da je stanje gospodina Mamića stabilno i želimo mu brz oporavak - kaže ravnatelj Doma zdravlja dr. Ivan Bagarić, koji je pohvalio i prisebnost i hrabrost u šokantnom trenutku Mamićeve supruge, koja je odmah majicom pokušala zaustaviti krvarenje i učiniti što je bilo moguće u tom trenutku da dopremanje do Doma zdravlja bude što bezbolnije.

- Naše ekipe za očevid su na terenu, a do sada je utvrđeno da je napad na Zdravka Mamića bio dobro pripreman. Utvrđeno je kako su u obližnjoj šumi posječena dva stabla i od njih napravljen svojevrsni zaklon iz kojega se može dobro vidjeti teren gdje je postavljena spomen-ploča Mamićevu ocu. Dalje je utvrđeno da je ispaljeno više hitaca iz samokresa kalibra 7,65 milimetara. Osim djelatnika MUP-a Hercegbosanske županije istragu vodi i MUP Splitsko-dalmatinske županije jer je mjesto gdje se sve zbilo u blizini granice s Republikom Hrvatskom. U istrazi sudjeluje i Županijsko tužiteljstvo koje će na osnovi činjenica utvrđenih očevidom znati o kakvom se kaznenom djelu radi - kazao je novinarima glasnogovornik MUP-a Hercegbosanske županije Ivica Vrdoljak.

Od utorka od 17 sati kolegama iz Livna pomažu i policajci MUP-a Unsko-sanskog kantona iz Bihaća koji su na lice mjesta stigli s obučenim policijskom psom tragačem. Zaselak Vidovići, gdje se sve zbilo, krševit i nepristupačan kraj, s malo šume. Od asfaltne vijugave ceste koja od Zidina vodi prema Roškom polju do mjesta napada na Mamića vodi uski makadamski put okružen šumom. Napadači su imali najmanje sat vremena za bijeg kroz šumu do dolaska policije, koja je stigla odmah nakon dojave. Istraga ozbiljno razmatra i mogućnost da su napadači došli iz Hrvatske i nakon napada odmah pobjegli natrag preko granice na teritorij RH.

Nije planirao ostati

Od mještana smo saznali da Mamić svake godine stiže na misu zadušnicu za pokojnog oca na obljetnicu smrti u župnu crkvu u Župi Grabovici kojoj pripadaju i Zidine, te dolazi zapaliti svijeću u Vidoviće, na mjesto gdje mu je otac preminuo od srčanog udara. Svake godine bi se zadržao koji dan s prijateljima. Ovaj put nije se planirao zadržavati, potvrdili sam oni, ali eto, tragični događaj odveo ga je ipak do Doma zdravlja u Tomislavgradu.

Tako je jedno malo, mirno selo, u kojem je više praznih nego naseljenih kuća uz rub Buškoga jezera s kojeg dopire svježina i poznato po velikom Karmelićanskom duhovnom centru svetog Ilije proroka, iz kojeg svakodnevno dolaze molitve s porukama mira dospjelo u središte javnosti zbog nezapamćena događaja u ovom kraju.

- Ne daj Bože da se ikad ovo više ikome ponovi - kazala nam je jedna baka u crnini i s krunicom u ruci.

Linker
18. travanj 2024 17:51