Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
HEBER ARAUJO DOS SANTOS

NOVI JUNAK RIJEKE ZA SN PROGOVORIO O DERBIJU ZA PAMĆENJE 'U Rijeci je ludnica kao u Brazilu! Hajduk? Srušio sam ga trikovima s brazilskih ulica'

Piše: Mateo SučićObjavljeno: 20. rujan 2017. 00:43

Nogometaši Rijeke pobjedom na Poljudu nastavili su dominaciju u jadranskim derbijima, koji su ponovo iznjedrili jednog riječkog junaka. Prošle sezone to su bili Bezjak, Elez i Maleš, sada Heber Araujo dos Santos. Taj 26-godišnji ofenzivac koji je ovog ljeta stigao iz Slavena Belupa s dva je pogotka produžio riječki niz protiv Splićana i još jednom pokazao da su na Rujevici dobro procijenili kada su ga dovodili iz Koprivnice u ljetnom prijelaznom roku.

Dan nakon što je obilježio jadranski derbi Heber je bio dobro raspoložen, nasmijan, spreman za priču i prebiranje po dojmovima iz Splita.

- Kakav je osjećaj odlučiti derbi? Odličan! Jako sam sretan zbog golova, još i više zbog pobjede u derbiju koji je za nas bio jako važan - govorio je Heber na engleskom.

Korak po korak

Sa Slavenom Belupom niste nikada pobijedili u Splitu, s Rijekom ste uspjeli već na prvom gostovanju.

- Jednom smo izgubili 4:0, drugi je put bilo 1:1. Sada je došla i pobjeda, osjećaj je stvarno bio dobar jer je stadion velik, atmosfera slična onoj u Brazilu, puno je navijača... Doduše, navijali su protiv mene i moje momčadi, ali i to je normalno, derbi je, znamo što te utakmice znače navijačima.

Sve je bolje

Razlog za zadovoljstvo ne treba biti samo pobjeda, nego i vaša dobra igra.

- Dobra ti igra daje samopouzdanje, potvrđuje da radiš dobro na treningu. Ja se osobno sve bolje i bolje osjećam u momčadi, naučio sam taktičke zahtjeve trenera, kako igraju moji suigrači, a to je važno da bi sve skupa dobro izgledalo.

I golgeterski vam je učinak sve bolji. Prošle ste sezone u devetom nastupu za Slaven Belupo postigli prvi pogodak, sada s Rijekom nakon devet prvenstvenih utakmica imate već pet.

- Da, mislim da sam taj iskorak napravio najviše zbog dobrih suigrača. I Slaven Belupo ima kvalitetne igrače, ali Rijeka igra ofenzivnije, više se igra s loptom, dok se u Slavenu više mislilo na defenzivu. Ovdje moraš raditi i defenzivno, ali imaš i veći posjed, a onda je napadačima i krilnim igračima lakše ući u priliku za pogodak. U Rijeci stalno imaš priliku za napad, dobra kretnja u pravom trenutku gura te u šansu za pogodak ili asistenciju.

Kek je odličan trener

Je li se u Rijeci, kod Matjaža Keka, promijenio vaš način igre?

- Mislim da nije puno. U Belupu sam više igrao obranu, sada se moram naviknuti davati veći doprinos u fazi napada. Ali ako me pitate jesam li napredovao, moj je odgovor potvrdan. Kek je odličan trener, uvijek traži maksimum, na svakom treningu i utakmici. Ako to ne možeš ispuniti, ne igraš, ali to je normalno, svaki se igrač mora dokazivati, napredovati.

Na početku je bilo malo upitnika uz vaše ime, odradili ste odlične pripreme, ali kad je počeo HNL, kao da ste se malo izgubili, niste zabili prvih nekoliko utakmica, a očekivanja su bila velika, došli ste kao pojačanje, igrač s plaćenom odštetom... Jeste li osjećali pritisak i je li bilo teško to prebroditi?

- Nije bilo lako, ali ne bih rekao da me to previše opterećivalo, takve su stvari normalne u nogometu. Ako me Rijeka kupila, znači da su procijenili da sam dobar igrač, trebalo mi je vremena za prilagodbu, ali osjećam da igram bolje, svaku sam utakmicu bolji i to je najvažnije.

Djelujete puni samopouzdanja, a nekakvom se prekretnicom činila ona utakmica protiv Olympiacosa i pogodak koji ste ondje postigli.

- Nakon te utakmice promijenio se moj život u Rijeci. Naravno, govoreći o onome što se događa na travnjaku. Nakon te utakmice i tog pogotka dobio sam jako puno samopouzdanja, sve se promijenilo na pozitivan način.


Araujo Heber Goal HD - Olympiakos Piraeus (Gre...

Sve se dogodilo brzo

Tom je pogotku prethodio onaj pravi “brazilski štih”.

- Sve se dogodilo brzo, Gavranović mi je dodao loptu, branič je bio ispred mene...

I napravili ste potez koji se ne uči na treningu, već igrajući nogomet na ulici.

- Istina. U Brazilu sam kao klinac stalno igrao nogomet s prijateljima na ulici, takve stvari samo ondje možeš naučiti, a drago mi je kada ih mogu iskoristiti.

I prvi pogodak na Poljudu zaslužuje naklon, kut nije bio nimalo lagan.

- Tek kada sam pogledao snimku gola, vidio sam da nije bila lagana pozicija za pogodak i nitko sretniji od mene što sam uspio to izvesti kako sam želio.

Pobjednički mentalitet

Već je sada jasno da će i vaši golovi biti važni za Rijekine uspjehe ove sezone. Osjeća li se već sada pritisak te borbe za trofeje i obranu dvostruke krune?

- U Rijeci je kao i u Brazilu, svaku utakmicu moraš igrati bolje, svaku utakmicu moraš pobijediti. U Slavenu Belupu nije bilo pritiska, nema navijača, velikih ambicija, važno je samo ostati u ligi. Rijeka se bori za naslov prvaka, a ja sam došao da bih pobjeđivao i osvajao trofeje. I brzo sam vidio da je mentalitet u Rijekinoj svlačionici takav da svi, i trener i svi igrači, žele pobjeđivati i to je jako važno za ostvarenje ciljeva.

Milan će mi biti najveća utakmica u cijeloj karijeri

Osvrnuo se Heber i na utakmicu s AEK-om, pogotovo na propuštenu priliku na samom početku, za koju sam kaže da je morao bolje reagirati. Međutim nije želio gledati previše unaprijed kada je riječ o Europskoj ligi. Milan je blizu, ali...

- Top utakmica, najveća utakmica u mojoj karijeri. Ali sada najprije razmišljam o Kupu, onda o Slavenu Belupu, a tek će nakon toga Milan doći na red. Milan je velik klub sa sjajnim igračima, ali vjerujem da ćemo dobro odigrati na San Siru jer imamo dobre igrače - kaže Heber.

CIJELI RAZGOVOR PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU SPORTSKIH NOVOSTI

Linker
20. travanj 2024 08:56