Zvonimir Barišin/Hanzamedia
DRAMA U OKOLICI SPLITA

OČAJ LEGENDARNOG VRATARA! SLAVNOM NOGOMETAŠU IZGORJELA KUĆA 'Ostao sam bez kuće, u njoj se snimala poznata serija Ruža vjetrova...'

DAN UŽASA U SPLITU Vatrena stihija mnogima je nanijela velike patnje i silnu materijalnu štetu, na vatrom zahvaćenim lokacijama tek rijetki su imali sreću da im ništa nije stradalo
Piše: Dražen KuzmanićObjavljeno: 19. srpanj 2017. 20:02

Ima li štete na sportskim objektima u Splitu i okolici kao posljedica niza požara koji su zahvatili središte Dalmacije? Prava drama odvijala se na rubnim dijelovima grada Splita i okolnim mjestima, vatrogasci, dragovoljci, građani i Torcida koja se stavila na raspolaganje u branjenju kuća, pa su njezin primjer slijedile i druge navijačke skupine, sudjelovali su u obuzdavanju vatrene stihije.

Vijesti o požarima su se samo nizale u ponedjeljak, stizale su informacije kako gori u Srinjinama, Žrnovnici, Mravincima, Mejašima, Karepovcu... Naravno da su u prvom planu ljudski životi i kuće, no sve navedene lokacije imaju i sportske klubove, odnosno, sportske objekte koji su ostali praktički netaknuti. Stoga smo kontaktirali vodeće ljude iz tih sportskih klubova. Teško je reći gdje je bilo najteže...

Savjetnik za sport i sportsku infrastrukturu Grada Splita Hrvoje Akrap rekao nam je da treba pričekati još neko vrijeme dok stignu izvještaji, ima li štete na sportskim objektima.

- Pričekajmo još neko vrijeme, u ovom trenutku je najvažnije da se požari ugase - kazao nam je Akrap, rekavši da je vatra došla 200-300 metara od dvorane na Mejašima u kojoj igra istoimeni malonogometni klub, ali nije bila ugrožena.

Zvonimir Barisin / CROPIX
CROPIX

Drama na Karepovcu

Prava drama se odvijala na Karepovcu, splitskom odlagalištu otpada. U blizini Karepovca su malonogometni tereni i objekt Turnovac koje drži Frane Bućan, nekadašnji nogometaš Hajduka, koji nam je posvjedočio što se događalo u blizini Karepovca gdje su njegovi tereni.

- Prava je sreća što su tu našla cisterna Parkova i nasada, vatra je uhvatila lim u pozadini objekta i da oni nisu bili tu, tko zna što bi se dogodilo. U svlačionicama ima gareži, ali štete na objektu nema - kazao nam je Bućan.

- Objekt je montažni, od takvih materijala da bi sve moglo izgorjeti velikom brzinom. Dragi Bog nam je pomogao u ovom kaosu i anarhiji koja je vladala. Kod nas nema štete, ali je u blizini susjedu izgorio auto, radionica i maslinici.

U Mravincima, koji su također teško opožareni, nije bilo štete na Nogometnom terenu kluba Sloga. Tajnik Denis Jerković jučer nam je prenio stanje iz Mravinaca koji spadaju pod solinsku općinu.

Pomoć iz Mravinaca

- Što se tiče objekta i terena, nema nikakvih oštećenja, potvrdio mi je to naš domar. Međutim, da budem malo sarkastičan, nogometni teren našega kluba je u ovom trenutku jedina zelena površina u Mravincima, toliki su razmjeri požara. Mi smo naša crijeva koja koristimo za polijevanje terena dali za gašenje požara, da se pomogne najugroženijima - objasnio nam je Jerković kako su klupski resursi stavljeni u upotrebu za obranu kuća.

Gadno je bilo i u Žrnovnici u kojoj se ne pamti požar ovakvih razmjera. Predsjednik Mosora, Vinko Barbarić, samo je kratko poručio:

- Sve je za sada u redu što se tiče objekta i terena.

Nedaleko od Žrnovnice je još jedan nogometni klub, Poljičanin iz Srinjina, a požar nije zaobišao ni to područja.

- Gorjelo je malo iznad terena, igralište nije bilo ugroženo. Problem je što nemamo struju pa ne možemo zalijevati teren pumpom s našom vodom, pa je teren od sunca izgorio. Grad nema sluha, gradska voda je skupa, mogli bi nam dati nižu cijenu - rekao nam je predsjednik Poljičanina Nikola Mužinić.

Serija Ruža vjetrova

U požaru je izgorjela kuća iznad Tugara, u starom selu, koju je renovirao nekadašnji vratar i trener Hajduka Ivan Pudar koji sada vodi Split u Trećoj HNL Jug.

- Izgleda da sam i ja ostao bez kuće. Radi se o objektu koji smo renovirali, imovina moje supruge. Tamo se snimala serija Ruža vjetrova. Ali, što je tu je, najvažnije je da nema ljudskih žrtava. Mi smo bili također na terenu, drago mi je da je bila Torcida, da su se priključili BBB i Kohorta - kazao nam je Pudar.

JOSIP JURANOVIĆ & TOMA BAŠIĆ U ovoj smo situaciji mi najmanje bitni

Među volonterima koji su pomagali u gašenju požara našli su se i prvotimci Hajduka Toma Bašić i Josip Juranović. U klubu s Poljuda kažu da je bilo još igrača koji su pomagali gasiteljima. Nisu bili na prvoj liniji, ali su pružali pomoć svima onima koji su krenuli u obranu grada Splita. Iz Hajduka je glede sudjelovanja njihovih igrača u akciji obrane grada od vatrene stihije odaslano kratko priopćenje bez navođenja pojedinačnih zasluga.

- U ovoj smo situaciji mi najmanje bitni. Puna pažnja treba biti usmjerena prema hrabrim ljudima koji su obranili naš grad i okolna mjesta. Hvala vatrogascima i svim ostalim ljudima koji su se borili ili se još bore s vatrenom stihijom, naravno, među njima i navijačima koji su se stavili na raspolaganje - rečeno je s Poljuda.

Linker
18. travanj 2024 09:33