Dragan Matic / Hanza Media / Hanza Media
AFERA 'POŠTENO SUĐENJE'

OD ELIOTA NESSA POSTAO JE DON QUIJOTE HRVATSKOG NOGOMETA Gdje je danas i što radi čovjek koji je razotkrio jednu od najvećih korupcijskih afera!?

GDJE JE DANAS HRVOJE MALEŠ Bivši predsjednik Hajduka bio je pouzdanik USKOK-a u aferi ‘Pošteno suđenje’, ali ga se potom klub s Poljuda odrekao
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 22. srpanj 2017. 01:04

Nakon više od pet i pol godina od privođenja Željka Širića, Stjepana Djedovića i Nevena Šprajcera u aferi “Pošteno suđenje” stigla je pravomoćna presuda Vrhovnog suda. Bivšem međunarodnom sucu, Osječaninu Širiću, četiri godine zatvora i osam godina zabrane rada u nogometu presuda je kojom je potvrđena odluka Županijskog suda iz proljeća 2014. godine. Sudstvo je često sporo, ali i dostižno.

Jedan je čovjek imao veliku, značajniju ulogu u procesu razotkrivanja korupcijske afere. Hrvoje Maleš, “freshman” u nogometu, čovjek koji je za samo šest mjeseci na mjestu predsjednika Hajduka ostavio neizbrisiv trag u analima hrvatskog nogometa.

Damjan Tadić/CROPIX

Sjećate li se danas Hrvoja Maleša koji je iskazao veliku građansku hrabrost prijavivši traženje mita od 30.000 eura? Prihvatio je Maleš ulogu pouzdanika USKOK-a u akciji “Pošteno suđenje”, otvorio mali milijun upitnika i na tom je sve stalo. Danas je Maleš visokopozicionirani djelatnik Hrvatske poštanke banke u Zagrebu, odavno se vratio poslu s kojeg je i uskočio u Hajduk i nogometne vode. Kako je došao do Poljuda?

Traženje navijača za transparentni klub na Poljudu dobilo je odgovor u javnom natječaju za predsjednika kluba gdje je Maleš “potukao” protukandidate postavši 1. svibnja 2011. predsjednik Uprave Hajduka.

Hrvoje Males
Josko Supic / Hanza Media / Hanza Media

Hajduk ga odbacio

Nogomet mu nije bio stran sport, dapače do 23. godine je aktivno igrao u Valu, Zagori i Splitu, čak je jednom u dresu Zagore uspio dobiti i ocjenu 9,5! Visoki stoper kovrčave kose ipak je nogomet pretpostavio ekonomiji, s pozicije regionalnog direktora novčarske ustanove Banco popolare. Magistar ekonomije iz Kaštel Lukšića nije dugo trpio nepravdu, nakon jednog u nizu loših suđenja Hajduku krenuo je u akciju. Nakon četiri mjeseca u ulozi predsjednika Hajduka već je imao razgovore s čelnicima HNS-a, sudačke organizacije, sa svim relevantnim čimbenicima nacionalnog nogometa. Tri mjeseca poslije prvih razgovora, uslijedilo je privođenje sudačkih čelnika Širića i Djedovića optuženih za primanje mita u traženju poštenog suđenja za Hajduk.

Hrvoje Males
Jakov Prkic / Hanza Media / Hanza Media

Što se sa optuženicima zbivalo od prosinca 2011. do danas, više-manje je poznato, ali je kamo je nestao Maleš? Sedam mjeseci poslije razotkrivanja korupcije u vrhu sudačke organizacije, Maleš je u srpnju 2012. napustio Hajduk. Gradsko vijeće i Nadzorni odbor Hajduka razriješili su Maleša, kao i mnogo godina kasnije, tražio se iskorak splitskog kluba, a pozicija predsjednika kluba u takvom je procesu uvijek najugroženija. Što je bio Malešov “krimen” u Hajduku, nikada se javno nije objasnilo. Zamijenio ga je Brbić, a Maleš je poslije 14 mjeseci rada u Hajduku otišao s Poljuda, ali i nogometa.

- Ne, ne bih pričao o nogometnim temama - i jučer smo čuli odgovor od Hrvoje Maleša.

Ni riječ o nogometu

Otkada je napustio Hajduk o nogometu više nije nijednu riječ prozborio. Istina, ponekad s prijateljima zaigra mali nogomet, ali medijski dio priče je zatvoreno poglavlje. Često je tituliran kao hrvatski Eliot Ness po uzoru na američkog federalnog agenta koji je bio simbol borbe s prohibicijom. Maleš je otkrio korupciju, ali nije postao hrvatski ni splitski Eliot Ness. Hajduk se Maleša brzo odrekao, HNS-u je sudski proces samo bio smetnja, a Širić je proteklih godina vodio obrambenu pravnu bitku i pritom studirao - pravo. Postdiplomski studij sportskog prava upisao je u baš u Splitu.

No, pravda je spora, ali još uvijek postoji.

Je li Hrvoju Malešu akcija vrijedila truda? Postupio je po savjesti, pa iako je pritom sebe i obitelj izložio sigurnosnoj opasnosti, sve je do kraja istrpio. I to sam. Zato je od Eliota Nessa postao Don Quijote hrvatskog nogometa. Nije Maleš dirnuo u nikakve vjetrenjače, mete su bile prave i žive. Ali, ostao je sam. Izolirani primjer, jer karavana hrvatskog nogometa i dalje ide s istim, čak i većim problemima. Teče ona kao rijeka, samo neki “novi klinci” sjede pored obale i čekaju da se “ribice” ulove. Pa tako do Božića i nove božićnice...

Linker
18. travanj 2024 13:41