REUTERS
SJAJNA RIJEČKA AKVIZICIJA'

OPTIMIZAM NA RUJEVICI JE NA VRHUNCU, A ON JE JEDAN OD GLAVNIH RAZLOGA 'Rijeka itekako može proći, a vrlo dobar rezultat imat ćemo već u Salzburgu!'

Piše: Mateo SučićObjavljeno: 25. srpanj 2017. 10:14

Ako netko u riječkoj svlačionici, osim Alexandera Gorgona, zna kako dišu Bikovi, onda je to definitivno Matej Jelić. Naime, posljednja riječka akvizicija posljednje je dvije sezone provela u redovima Rapida iz Beča, stoga dobro poznaje stanje na nogometnoj karti Austrije. Jelić je što se tiče izgleda njega i njegovih novih suigrača u Salzburgu vrlo optimističan...

Iako je malo vjerojatno da će već sutra u vatru, Jelić je na jučerašnjem predstavljanju kao igrač Rijeke istaknuo da će znati savjetovati svoje nove suigrače u napadu, prije svih Marija Gavranovića i Alexandera Gorgona, kojima na Red Bull Areni slijedi bitka s braničima Salzburga. Ali najprije o Rijeci...

- Mogu reći da sam jako sretan i zadovoljan što sam došao u Rijeku. Mislim da je to stepenica više u mojoj karijeri i nadam se da ću opravdati povjerenje ljudi u klubu - započeo je novi napadač Rijeke svoj prvi nastup pred medijima kao igrač Rijeke i prisjetio se dva puta kada su mu se putovi spojili s riječkim prvoligašem.


Jesenný kráľ strelcov- Matej Jelić

Prvi je put to bilo 2011. godine kada je ovdje bio na probi, drugi 2013. kada je za Žilinom igrao protiv Rijeke u 3. pretkolu Europske lige.

- Prije šest godina sam bio kratko na Kantridi pa otišao nekim drugim putem. Igrao sam i za Žilinu na Kantridi, poraženi smo 2:1, u uzvratu je bilo 1:1, iako smo imali puno prilika. Bili smo dobra momčad, ali Rijeka je otišla dalje, a svi znamo kako je ta priča završila.

Dugačak oporavak

Dobro je završila i za Jelića, koji se počeo predstavljati nogometnoj Europi.

- Tu sam počeo graditi svoje nogometno ime, bio sam prvi strijelac slovačkog prvenstva, napravio transfer u Rapid. Što se tamo dogodilo? Prva je godina bila dobra, ali u drugoj su se promijenila čak četiri trenera, meni se dogodila ozljeda i bilo je to dosta teško razdoblje, no ono je sada iza mene. Kada sam čuo za interes Rijeke, nisam dvojio ni trenutka, odmah sam rekao svom menadžeru da se vidim na Rujevici i da tu želim napredovati.

Jelić je prošao detaljne liječničke preglede prije nego što je i formalno postao igrač Rijeke. Zbog ozljede zadnje lože od prije godinu dana na Rujevici nisu željeli riskirati, pa je loža podvrgnuta dodatnim pregledima. Rezultat? Mišić je danas čak i jači nego onda kada nije bio ozlijeđen.

- Oporavak je potrajao dva mjeseca, ali danas je to iza mene. Mislim da sam dosta spreman, prošao sam pripreme s Rapidom - kaže Jelić, koji je svjestan i da ga kao napadača u Kekovoj formaciji očekuje i odrađivanje podosta “prljavog posla”.

- Spreman sam na to i mislim da mogu odraditi što treba. Profil sam igrača koji se ne boji ući u kontakt, mislim da svojom brzinom i agresivnošću mogu pomoći.

Stanje u klubu nije mu novost i zbog Ivana Močinića. Nekadašnji kapetan Bijelih bio je posljednjih godinu dana Jelićev suigrač u Rapidu.

- Zbog njega sam stvarno puno gledao Rijeku i vidio odličnu momčad koja je zasluženo došla do duple krune, ta je priča stvarno pozitivna. A Močinić mi je nahvalio sve u Rijeci, uputio me u puno stvari koje me očekuju.

Kao što je Močinić uputio Jelića u ono što ga očekuje na Kvarneru, novi napadač Bijelih sigurno će imati i poneki savjet o Red Bullu za svoje nove suigrače. Posebno za Gavranovića i Gorgona, koji će se suprotstaviti suparničkim braničima.

- Sigurno ću za suigrače imati neke informacije i savjete o tome tko kako igra u obrani Red Bulla i koje bi im mogle koristiti, ali to su stvari o kojima ćemo nasamo porazgovarati.

Godinama u vrhu

Samo po sebi nametnulo se i pitanje o Red Bullu...

- Salzburg je velik klub, stvarno odlična momčad, pogotovo kada igraju na svom travnjaku. Imaju puno sjajnih pojedinaca, ali takva je i Rijeka. Mislim da slijede dvoboji dviju izjednačenih momčadi, ali i da Rijeka uz maksimalan pristup, pa i mrvicu sreće, može otići korak dalje.

Nakon što je ždrijeb Lige prvaka spojio Rijeku i RB Salzburg, mogli smo čuti i puno hvalospjeva na račun austrijske momčadi. Nogomet koji oni igraju pokazao se itekako efikasnim, ali i opasnim za suparnika. Ipak, ne i bez protuoružja...

- Riječ je o stvarno dobroj momčadi koja je godinama u vrhu austrijskog nogometa. Igraju ofenzivan, brz i okomit nogomet, bit će teška utakmica, ali ja stvarno vjerujem u ovu momčad i mislim da ćemo napraviti dobar rezultat već u Salzburgu.

Ključ će biti zaustaviti brzance domaćina i minimizirati pogreške jer Salzburgova je snaga velika, u to se lako uvjeriti. Ipak, i Jelić je podvukao činjenicu da je riječ o momčadi koja je dosta izmijenjena u odnosu na prošlu sezonu, da se još slaže i formira, o čemu najbolje svjedoči podatak da ofenzivac Lazaro igra na desnom boku.

- Stvarno me iznenadilo kada sam vidio da igra u zadnjoj liniji. Riječ je o krilnom napadaču, jednoj od ključnih karika u njihovu napadu i stvarno me začudilo što je igrao u obrani. Vidjet ćemo hoće li tako biti i protiv Rijeke - zaključio je Matej Jelić.

Linker
21. travanj 2024 07:51