ATIPIČNE CURE

PAKLENA I NEVIĐENA PRIČA IZ KUTIJE ŠIBICE - LIJEPE I ATRAKTIVNE, ALI I BESKOMPROMISNE 'Da nema ženskog, prijavile bismo se na muški turnir!'

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 29. listopad 2016. 22:27

U 46 godina legendarne Kutije, najčuvenijeg malonogometnog turnira u Hrvatskoj, ova će godina biti upamćena kao jedna od revolucionarnih. Da, otvaranje vrata veteranima bio je svojevrsni iskorak, promjena, ali to da će žene imati svoj turnir...

E, to je definitivno najveća novost. Premda, prije pet godina, iznenadile su djevojke iz Office Shoesa, zaigrale na muškom turniru i unijele ‘nemir’. Neki dečki nisu znali bi li ih čuvali kao i svoje muške suparnike, bi li im se izmicali da ih ne ozlijede, neki nisu ni željeli igrati tu ‘neozbiljnu utakmicu’. No, djevojke su izazvale pomutnju, ‘plesale’ jednu utakmicu i otišle u povijest.

Pokazalo se poslije da je to više bila reklama za brend obuće, nego pravi sportski motiv, ali odzvonilo je. Međutim, pet godina kasnije, eto, Kutija će dobiti svoj ženski turnir, mogao bi to biti pravi hit.

 Damir Krajac / CROPIX
CROPIX

I djevojke igraju futsal

- Ja vjerujem da će i biti. Djevojke igraju futsal, iako nisu profesionalke, uz to su vrlo lijepe, mogao bi taj turnir biti iznimno atraktivan - priča nam Tihana Nemčić, jedna od pionirki ženskog futsala u nas. Na neki način, ona je i idejna začetnica ženskog turnira na Kutiji.

- Iskreno, moja je ideja bila da prijavim ekipu na muški turnir. Znam da je prije pet godina igrala jedna ekipa, ali više je to bila promocija cipela, nego prava ekipa. Željela sam da djevojke igraju na turniru, a kako u propozicijama ne piše da ne mogu igrati žene, došla sam na ideju da zaigramo u muškom turniru. Evo, i sad smo se prijavile na jedan turnir, od 64 ekipe, 63 su muške, jedna smo mi. No, ideja se u razgovorima razvila do toga da organiziramo ženski turnir i mislim da će biti pun pogodak.

Kaže Tihana, jedan od zaslužnih je Matija Đulvat, naš poznati malonogometaš, danas član Futsal Dinama.

- Matija je zaslužan što sam ja igrala u Italiji, on je prvi spomenuo ideju da organiziramo ženski turnir. Kako je to dalje išlo, ne znam, ali definitivno, ideja je jako dobra. Za razliku od muškog turnira, mi ćemo igrati po futsal pravilima, jer među djevojkama nema onih koje igraju po kvartovima i terminima, to su sve cure koje se bave futsalom pa je i logično da se zadržimo na futsal pravilima, četiri plus jedan. Vjerujemo u uspjeh, u to da će nas publika prepoznati. Uvjerit ćete se, može se na našim utakmicama vidjeti puno lijepih poteza i golova, ne manjka zanimljivosti.

Koliko ekipa možemo očekivati na prvom turniru?

- Ja vjerujem da će se prijaviti sve ekipe koje igraju i u našoj ligi, njih devet. Uz još nekoliko sa strane, imamo, recimo, upite iz Slovenije i Italije, moguće je da se prijave i cure iz velikog nogometa. Možda ih sveukupno bude i 15. Za prvi put to je odlično, mislim da je čak i bolje da se na premijernom turniru predstave cure koje se baš bave futsalom i nogometom, da se zadrži određena kvaliteta, a onda idućih godina to preraste u tradiciju i poveća se broj ekipa. To je put koji smatram idealnim.

Zagreb, 271016.
Dom sportova.
Konferencija za medije povodom odrzavanja 46.malonogometnog turnira, Kutije sibica, powered by Coca Cola.
Na fotografiji:  Tihana Nemcic.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajac / CROPIX / CROPIX

‘Dupli’ nagradni fond

Tihana će isto igrati?

- Da, ja ću nastupiti za Alumnus. Sad ćemo vidjeti hoće li to biti samo Alumnus, ili ćemo se pojačati s nekim igračicama sa strane. Ima još vremena.

Dodatno je interes za turnir povećao gradonačelnik Milan Bandić koji je ‘poduplao‘ nagradni fond na 300 tisuća kuna, upravo zbog ženskog turnira. Hoće li djevojke sad dobiti nešto od toga?

- Ne znam kako će se dijeliti taj ostatak, ali u prvotnom planu nije zamišljeno da cure igraju za novčane nagrade, već samo za medalje i pehar. Ipak je prvi put, prezentacijski je turnir. No, sad kad je gradonačelnik već povećao nagradni fond, možda bi bilo u redu da dio ode baš na ženski turnir, ako već ne kao nagradni fond, onda barem da se plate troškovi curama koje dolaze izvan Zagreba i Hrvatske - kaže Tihana Nemčić.

Linker
19. travanj 2024 20:31