LEGENDARNI IGRAČ ZVEZDE

Piksi Stojković: 'Modrić je uz Xavija i Iniestu najinteligentniji veznjak svijeta!'

Hrvatska je u velikoj prednosti. Vi ste ipak na 2. mjestu s istim brojem bodova kao i Belgija, a imate odličnu momčad protkanu velikim talentom - rekao je Piksi
Piše: Tomislav JuranovićObjavljeno: 20. ožujak 2013. 15:51

Trebalo je doprijeti do njega, do Japana je SMS dugo putovao. No, povratna asistencija bila je u njegovom igračkom stilu; Dragan Stojković Piksi, legenda Crvene zvezde i ponajbolji srpski nogometaš svih vremena zatražio je time-out zbog umora, da bi sljedeće jutro sam nazvao.

Bio je sudionik one famozne utakmice u Maksimiru, štoviše, kapetan tadašnje SRJ te jedan od najboljih igrača na travnjaku. Prošlo je otad 14 godina, no sjećanja su se u posljednje vrijeme žestoko reminiscirala...

- Bio je to naš prvi međusobni sraz nakon raspada Jugoslavije i stoga je cijeli ambijent oko utakmice bio strahovito vatren. Više, doduše, u svemu što je okruživalo nas igrače, nego među nama samima. No, naravno da te sve ponese, pa emocija igra važnu ulogu... Meni je, jasno, taj dvoboj u lijepom sjećanju, jer smo preko tog remija (2:2) uspjeli stići do Eura.

Hoće li i prekosutra biti tako?

- Radi se o utakmici u specijalnom okviru, jer smo ipak rivali i od toga ne možemo pobjeći. Pogotovo jer se radi o vrlo važnoj utakmici, ne samo zbog rivalstva, već i bodova. Ipak, uvjeren sam da će ovaj dvoboj proći u fair-playu, bez obzira što mediji silno potenciraju tenziju. A radi se o sportu, o prelijepoj igri zvanoj nogomet, a ne sukobu.

Iako je trenutačno trener u 'svojoj' Nagoyi, na drugom kraju svijeta, pozorno prati ovdašnja događanja. Slažete li se s općom ocjenom da je Hrvatska favorit?

- Hrvatska je u velikoj prednosti. Vi ste ipak na 2. mjestu s istim brojem bodova kao i Belgija, a imate odličnu momčad protkanu velikim talentom. No, i 1999. je dvoboj bio važan, a vi ste imali strašnu momčad, predvođenu Bokšićem, Šukerom... A na kraju smo mi došli do onoga po što smo i došli. Dakle, sva su tri znaka moguća, jer bit će to dvoboj u kojoj će ključnu ulogu imati inspiracija. Bit će pakleno...

Bili ste velik igrač, potom nogometni dužnosnik, a danas ste trener; kakav je vaš sud o današnjim hrvatskim igračima?

- Iako imate zaista sjajnu reprezentaciju, pa bismo mogli secirati jednog po jednog, jedan je ispred svih. Njegovo je ime Luka Modrić. Po meni, on je jedan od najboljih veznjaka svijeta, uz Xavija i Iniestu vidim ga kao najinteligentnijeg igrača svijeta! No, nisam ja za njega čuo 'danas' niti 'jučer', već 'prekjučer'. Njega, naime, pamtim još iz Dinama. Sjedio sam na jednoj utakmici u Maksimiru i vidio malog plavog momka koji je igrao upravo onako kako bih ja igrao. Ideje koje je tada pokazivao na travnjaku, bile su fascinantne. Nisam pogriješio u procjeni, no to niti nije bilo teško. On je, bez ikakve dvojbe, igrač za Real! Onaj koji misli drugačije je ili ljubomoran ili ne zna baš previše o nogometu.

Linker
18. travanj 2024 14:25