Davor Zunic / CROPIX / CROPIX
ODBAČEN U HRVATSKOJ

POTJERANI RIJEČANIN IMA POSEBNU PONUDU 'Slovenija je za mene obećana zemlja, ali za njihovu reprezentaciju ne želim nastupati'

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 27. listopad 2016. 00:20

Ima ponudu Malage, Slovenci ga zovu da zaigra za Deželu! Prošle sezone uvršten je u idealnu momčad slovenske lige u najmjerodavnijem izboru, izabrali su ga igrači! Isto kao u slučaju hrvatskog Oscara, najbolje biraju nogometaši slovenskih klubova.

On je Toni Datković (22), mladić koji igra u Kopru, bivši hrvatski reprezentativac u mlađim dobnim kategorijama. Jučer ste u SN mogli pročitati priču o Franku Andrijaševiću, kojeg su se odrekli Hajduk i Dinamo, a koji je na kraju završio u Rijeci.

Ova priča je obrnuta, Datković je bivši igrač Rijeke, koji nije prepoznat, već je preko Pomorca završio u Zavrču, te u Kopru, a već ovog zimskog prijelaznog roka mogao bi zaigrati u Primeri! Nogometni putovi ponekad su zaista čudni i nepredvidivi.


Vijest na internetu

- S Paga sam, počeo sam u Novalji, ali sam na poziv Rijeke kao klinac došao u kadete, kasnije u juniore. Igrajući u mlađim dobnim kategorijama Rijeke, bio sam pozivan i u mlade kategorije hrvatske reprezentacije. Igrao sam u selekcijama U-17 i U-19. Kruna svega bila je pozivnica za Europsko prvenstvo U-19 reprezentacija u Estoniji. Inače, bio sam kapetan juniora Rijeke, potpisao sam profesionalni ugovor, ali nikad nisam dobio priliku zaigrati za seniore Rijeke, bio sam posuđen Pomorcu. Igrao sam u generaciji s Močinićem, bio je tu i moj rođak Niko. Rijeka nije baš davala priliku mlađim igračima, pa sam se nekako zagubio u toj priči. Rijeka je za mene postala zaboravljena priča - kaže nam Datković.

Naravno da je pomalo čudno da kapetan juniora i mladić koji je s U-19 reprezentacijom Hrvatske bio na Europskom prvenstvu ne dobije priliku u svom klubu.

- Ne samo to. Dok sam bio na Europskom prvenstvu, na internetu sam pročitao vijest da sam posuđen Pomorcu! Nažalost, tako sam morao saznati da odlazim....

Andraz Sporar, Toni Datkovic in action during football match Olimpija - Zavrc, Round 8 of Prvaliga Telekom  2014-15 , Stozice , Ljubljana 13.09.2014
Sasa Pahic Szabo / Sasa Pahic Szabo

Nakon što mu je istekao ugovor s Rijekom na posudbi u Pomorcu iz Kostrene, potpisao je za slovenskog prvoligaša Zavrč. Tamo sam proveo godinu i pol dana, a od toga sam godinu dana bio kapetan momčadi. Bio sam proglašen i otkrićem sezone.

Naravno da su se odmah zainteresirali mnogi klubovi, pa je prije nešto više pola godine završio u Kopru.

- Igrači iz slovenske lige izabrali su me u najboljih jedanaest za prošlu sezonu, što držim zaista velikim priznanjem. Ove sezone sam, recimo, u prvih devet kola slovenskog prvenstva pet puta bio u momčadi kola. Sad ispada da se hvalim, ali iznosim samo činjenice.

Stigao je u međuvremenu i poziv Getafea, ali intrigantnija je ponuda iz Malage.

- Svi ti pozivi i ponude su sjajni, pune me novim samopouzdanjem, daju mi ogromne motive, jer još sam mlad, nisam napunio niti 23 godine. Za mene je Slovenija ispala obećana zemlja. Bilo je nekih kontakata da zaigram za slovensku reprezentaciju. Ali, nisam to mogao. Za mene postoji samo Hrvatska.

Je li vas bilo tko iz HNS-a nazvao i ‘pitao za zdravlje’ nakon što ste otišli u Sloveniju?

- Ne, nažalost ne... Zadnju utakmicu sam odigrao za hrvatsku U-20 reprezentaciju baš protiv Slovenije, bio je to prijateljski sraz.

Možda smo to trebali napisati na početku, Toni Datković igra na poziciji stopera, ali za mlade dobne kategorije Hrvatske igrao je kao zadnji vezni i lijevi bočni. Posljednje sezone u Pomorcu se pronašao na stoperskoj poziciji.

- Najbolje se osjećam na poziciji stopera.

U Kopru igra s bivšim hrvatskim reprezentativcem, Danijelom Pranjićem. I s još jednim bivšim mladim reprezentativcem Hrvatske, nekadašnjim dinamovcem Jakovom Biljanom, u Kopru su Senijad Ibričić, Zlatan Muslimović, Šime Gregov...


PARKER IN TONI DATKOVIC
FOTO:DRAGO WERNIG
DRAGO WERNIG

Koper je sjajan

- Kad je došao u Koper, Pranjić je igrao na poziciji veznog igrača, sad je na lijevom bočnom. S obzirom da ja igram na poziciji lijevog stopera, sad ćemo u momčadi igrati jedan do drugog. Od takvog igrača kao što je Pranjić, zaista se može mnogo toga naučiti.

Kad biste usporedili slovensku ligu i HNL, što biste mogli zaključiti?

- Iako je Rijeka trenutačno prva u HNL-u, rekao bih da je Dinamo dimenzija više od svih klubova koji igraju u HNL-u i slovenskoj ligi. U Sloveniji su najjači Maribor, Olimpija, Domžale... Oni bi se mogli ravnopravno boriti s Rijekom, Osijekom i Hajdukom. Kad se radi o drugim klubovima, onda je HNL u prednosti. Slaven Belupo, Inter i Lokomotiva su bolji od slovenskih, nazovimo ih, manjih klubova.

Znači, bez obzira što vaš bivši klub Rijeka vodi uvjerljivo u HNL-u, mislite da će Dinamo na kraju biti prvak?

- Vijdet ćemo koliko će se Rijeka još zadržati na prvom mjestu.... Nemojte otpisati i Hajduk, iako dosta zaostaju za Rijekom, još itekako mogu puhati u vrat i njima i Dinamu.

Kakav je Koper?

- Sad smo šesti. Krenuli smo dobro u sezonu, bili smo u vrhu. Imamo dobru momčad, ne sumnjam da ćemo na kraju biti prvi vrhu - zaključio je Datković.

Linker
23. travanj 2024 19:54