Twitter/Al Nassr
VELIKI IZAZOV

POZIV AZIJSKOG 'REAL MADRIDA' SE NE ODBIJA, ALI PRED MAMIĆEM SU OGROMNA OČEKIVANJA 'Ja sam otišao nakon dva uzastopna poraza...'

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 29. siječanj 2017. 23:34

Velik izazov, prije svega velik izazov. To je razlog zašto je Zoran Mamić prihvatio poziv Al Aina i ekspresno napustio Al Nassr. Nije, čujemo iz njemu bliskih krugova, čak u pitanju ni novac, Mamić je već na stolu imao novi ugovor s aktualnim klubom, financijski bi to bilo tu negdje.

Ne znamo točno koliko, ali načuli smo da se ponuda Mamiću kreće oko 500 tisuća eura do kraja sezone. Što će biti poslije, naravno, ovisi o rezultatima, Al Ain trofejan je klub i priznaje samo prva mjesta i pehare, a trenutno zaostaje sedam bodova za vodećom Al Jazirom i pred Mamićem je teška misija. Dakle, ako je netko pomislio da će Mamić odmah postati najplaćeniji hrvatski trener, prevario se; Slaven Bilić i Robert Prosinečki i dalje su dosta ispred.

Twitter/Al Nassr
Zoran Mamić i njegov stručni stižer (Krznar, Štefanić, Ibrahimović, Klafurić)

Dalićeva preporuka

Isto tako, u u šest mjeseci u Saudijskoj Arabiji izgradio je Mamić ondje sjajan status, imao je rezultate koji su već sad odlični i iznad očekivanja, imao je u Riyadhu sve što mu treba. No kad se javi Al Ain, onda nema uzmi ili ostavi, već samo - uzmi. Ne zovu slučajno Al Ain azijskim Realom, mnogi treneri koji ciljaju na ovaj dio svijeta sanjaju upravo taj klub, koji je ove godine igrao finale Lige prvaka. Zoran Mamić na tu je klupu stigao u, rekli bismo, rekordnom roku. Da bi njemu svanulo, nekome je moralo smrknuti; bio je to Zlatko Dalić.

ABU DHABI, UNITED ARAB EMIRATES - MAY 18: Al Ain Manager Zlatko Dalic celebrates with Alex Jason Brosque after winning   the Presidents Cup Final match between Al Ain and Al Ahli  at Zayed Sports City on May 18, 2014 in Abu Dhabi, United Arab Emirates.  (Photo by Francois Nel/Getty Images)
Francois Nel/Getty Images / Getty Images

- Meni je izuzetno drago da tamo gdje sam ja stao, nastavlja naš čovjek. To je i velika čast, teškom smo mukom došli do toga da hrvatske trenere cijene u ovom dijelu svijeta, da su Hrvati popularni i da su razbili taj običaj da su u prvom planu nizozemski, portugalski treneri i treneri iz velikih europskih zemalja. Vjerujte, ovo je velika stvar - govorio nam je jučer Dalić, koji je svojim rezultatima i statusom na Bliskom istoku uvelike pomogao dolasku i Zorana Mamića na klupu Al Aina.

- Reći ću vam da je u samo nekoliko sati nakon moga odlaska na klupsku adresu stiglo čak 15 ponuda za trenera. Ne znam koja su sve imena u pitanju, nisam se toliko duboko raspitivao, ali ima tu zvučnih imena jer mnogi žele doći u Al Ain. Klupski su se čelnici odlučili za Zorana Mamića. I mene su pitali za njega, dakako da sam ga pohvalio. A usto, on ima i rezultat koji nije ostao neprimijećen.

Dalić
Francois Nel/Getty Images / Getty Images

Brzo se Zoran Mamić prilagodio nogometnim pravilima na Bliskom istoku.

- Da, prilagodio se, shvatio je kako tu stvari funkcioniraju, mentalitet igrača sličan je u Saudijskoj Arabiji i Emiratima, nema neke velike razlike. Iako, liga je u Emiratima nešto jača nego u Arabiji.

Sličnim putem, iz Arabije u Emirate, išao je i Dalić, to je valjda neka normalna putanja u tom dijelu svijeta.

- U Emiratima je trenutno desetak trenera koji su bili u Arabiji. Ovdje se saudijska liga jako prati i cijeni, Zoran Mamić je u Al Nassru napravio sjajan posao i zato ne čudi da je dobio ovu priliku.

Dalić se čuo s Mamićem, razgovarat će i uživo.

- Razgovarali smo telefonski, a on bi u utorak trebao doći u Al Ain i tada ćemo sigurno razgovarati. Stojim mu na raspolaganju za sve, pomoći ću mu koliko god i što god bude trebalo.

Veliki izazov

Mamić u Al Ain dovodi čitav svoj stožer koji je doveo iz Hrvatske. Jučer je još sređivao stvari u Al Nassru, rješavale su se formalnosti, a tamošnji mediji kažu da je Mamić sam platio penale klubu za prijevremeni odlazak. U svakom slučaju, velika čast, velika prilika, veliki izazov. Mamić nastavlja gdje je Dalić stao, a stao je u finalu Azijske lige prvaka...

-------------------------------------------------------------------------------

Po pričama koje smo čuli, ta “realovska” veličina Al Aina njegovim trenerima nosi i velik pritisak.

- Ja sam otišao nakon dva uzastopna poraza, za Al Ain je to veliki neuspjeh. Znate kako navijači znaju imati transparente “fight for win”? E, kod nas je “only win”. Ništa osim pobjede nije dobro, u svakoj utakmici moraš pobijediti, nema oprosta - kaže Dalić.

Možemo reći da se Mamić nakon Al Nassra opet vraća starim navikama kakve je imao u Dinamu, gdje je isto svaki poraz bio katastrofa?

- Tu je to još izraženije. Ja sam jedini trener koji je uspio preživjeti tri godine u Al Ainu, u dugom nizu godina samo su još Bruno Metsu i Cosmin Olaroiu bili dugovječniji, po dvije godine u klubu. To vam govori koliki je ovdje pritisak.

Znači, Zoran Mamić možda i neće dugo izdržati?

- Haha, nisam to rekao, dapače, daj Bože da bude što dulje, da bude uspješan. Samo opisujem koliko se teško dulje zadržati u Al Ainu, očekivanja su strašna.

--------------------------------------------------------------------------------

Na Bliskom istoku, kad su treneri u pitanju, Al Ain svojevrsni je vrh. Otamo u Aziju, sportski gledano, više ne možeš na neku višu stepenicu, a financijski tek u Kinu. Tko je sve od poznatih imena trenirao Al Ain? Prije Dalića bio je tu Španjolac Quique Sanchez Flores, zatim Nijemac Winfried Schäfer, sadašnji brazilski izbornik Tite, Talijan Walter Zenga, Rumunj Anghel Iordanescu, Francuzi Bruno Metsu i Alain Perrin... Zvučna imena, takve vole u tom dijelu svijeta, ali nisu svi bili ni približno uspješni kao Dalić.

Linker
06. svibanj 2024 22:51