Reuters / Rafael Marchante Livepic
VRHUNAC LIGE PRVAKA

POZNAT SUDAC ZA FINALE U CARDIFFU Više je sudio Juveu nego Realu: Mandžo ga itekako dobro poznaje, a Hrvati pamte po legendarnoj utakmici na Marakani

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 12. svibanj 2017. 14:50

Uefa je odredila suce za dva velika europska finala. Njemački sudac Felix Brych (41) sudit će veliki okršaj u Cardiffu između Juventusa i Real Madrida 3. lipnja u 20:45 sati.

Brych je međunarodni sudac od 2007. godine, a ove sezone sudio je pet utakmica Lige prvaka, uključujući i osminu finala između Porta i Juventusa u Portugalu koju je torinski klub dobio 2:0 golovima Pjace i Alvesa. Asistirat će mu sunarodnjaci Mark Borsch i Stefan Lupp, četvrti sudac bit će Srbin Milorad Mažić, a dva dodatna suca Nijemci Bastian Dankert i Marco Fritz. Nijemac je i jedan rezervni sudac Rafael Foltyn.

Felix je Juveu bio 'srećko' i 25. studenog 2015. godine kada mu je u fazi po skupinama sudio domaću utakmicu protiv Manchester Cityja, koju je 'stara dama' dobila 1:0 golom Mandžukića.

Football Soccer - Crotone v Juventus - Italian Serie A - Ezio Scida stadium, Crotone, Italy - 08/02/17 - Juventus' Mario Mandzukic reacts after scoring against Crotone.  REUTERS/Ciro De Luca
REUTERS/Ciro De Luca

Sudio je i utakmicu po skupinama 1. listopada 2014. kada je Juve izgubio od Atletico Madrida na Vicente Calderonu 1:0 golom Turana, a Realu je primjerice sudio uzvratnu utakmicu četvrtfinala Lige prvaka u travnju 2015. godine kada je Real dobio 1:0 golom Chicharita i prošao u polufinale gdje je izgubio od Juventusa (Juve je u finalu poražen od Barce).

Zanimljivo, u sve četiri spomenute utakmice igrao je Mario Mandžukić. Za Juve protiv Porta i Cityja, a za Atletico protiv Reala te protiv svog današnjeg kluba Juventusa. Niti jednom nije dobio ni žuti ni crveni. Modrić nije igrao u spomenutoj utakmici protiv Atletica, Kovačić je u Real stigao tek četiri mjeseca kasnije, a Brycha hrvatska javnost pamti i po utakmici Srbije i Hrvatske 6. rujna 2013. godine na Marakani koja je završila 1:1. Mandžo je zabio, a susret se pamti i po onom startu Šimunića kojem je Brych dao izravni crveni karton. Kovačić je tada igrao od 64. minute.

A fan uses a laser pointer on referee Felix Brych of Germany during the 2014 World Cup qualifying soccer match between Serbia and Croatia in Belgrade September 6, 2013. REUTERS/Marko Djurica (SERBIA - Tags: SPORT SOCCER)  BEST QUALITY AVAILABLE - RTX13O6W
Marko Djurica / REUTERS

Prošle je godine sudio na Europskom prvenstvu u Francuskoj, u fazi po skupinama pravdu je dijelio na utakmicama između Švedske i Belgije te Engleske i Walesa, a onda i četvrtfinale između Portugala i Poljske. Također je već jednom sudio i u finalu, i to 2014. u finalnom susretu Europke lige između Seville i Benfice.

Spomenimo kako će finale Europske lige između Ajaxa i Manchester Uniteda suditi Slovenac Damir Skomina (40) u Stockholmu 24. svibnja u 20:45 sati. Pomoćnici će mu biti sunarodnjaci Jure Praprotnik i Robert Vukan, četvrti sudac je Talijan Gianluca Rocchi, a dva dodatna pomoćna Slovenci Matej Jug i Slavko Vinčić. Rezervni sudac je također Slovenac Tomaž Klančnik.

Linker
22. travanj 2024 23:23