CROPIX
'NE POZNAJE PRAVILA'

RAZBUKTAVA LI SE SUKOB UNUTAR NOGOMETNIH TIJELA? Prvi čovjek sudačke organizacije javno istupio zbog kazne Soudaniju: 'Ne štitim nikoga...'

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 20. travanj 2017. 20:38

Što o odluci disciplinskog suca Saše Pavličić-Bekića misli prvi čovjek sudačke organizacije Ante Kulušić?

- Iznenadila me ta odluka disciplinskog suca. Postoje jasni naputci UEFA-e koje smo dobili, na temelju njih suci sude. Iz snimke koju je UEFA poslala sucima za edukaciju jasno je da je Soudani trebao dobiti žuti, a ne crveni karton. Ako se sjećate, već prvog dana nakon utakmice Lokomotive i Dinama kazao sam da je sudac pogriješio i da je Soudaniju trebao dati žuti karton. Dakle, sve je tu jasno i po naputcima UEFA-e, to je žuti karton. Prema tome, na temelju čega disciplinski sudac, koji ne poznaje pravila nogometne igre bolje od mog pokojnog ćaće Ante, može procijeniti da je netko zaslužio crveni karton? Na temelju čega je Soudanija kaznio utakmicom neigranja i novčanom kaznom, ako je po pravilima struke to žuti karton? - pita se Kulušić.

Veli da se radi o opasnom presedanu....

- Pavličić-Bekić je napravio neodrživi presedan, to što ima odvjetničku kancelariju, ne znači da se može igrati pravilima i raditi što ga je volja. Evo kazat ću vam još nešto... Šteta za Bayern da Pavličić-Bekić nije disciplinski sudac u UEFA-i. On bi vratio Vidala u igru i ponovio utakmicu iz Madrida.

Ronald Gorsic / CROPIX
CROPIX

Što sada, može li se sastati po hitnom postupku Komisija za žalbe i promijeniti odluku disciplinskog suca? Izgleda da na tu kartu igra Dinamo, da zato i inzistira na žalbi?

- O tome ja nemam pojma. To je zasebno tijelo i time se ja ne bavim. Dakle, ne bih htio da se ovo što govorim krivo shvati. Ne štitim ja nikoga, samo štitim pravilo UEFA-e. Po tom pravilu disciplinski sudac ili tijela mogu promijeniti samo disciplinske posljedice odluke koje je donio sudac, u slučaju kada je takva oduka temeljena na očitoj pogrešci, kao što je pogreška u identitetu kažnjenog, ako sudac recimo da crveni karton “igraču broj 5”, a trebao je dati “šestici”.

Kulušić zaključuje...

- Meni je stvarno glupo to komentirati, jer ispada da sad nekoga branim, u neugodnom sam položaju. Ali mi je kao povjereniku za određivanje sudaca također glupo da disciplinski sudac daje nekome kartone!

Linker
16. travanj 2024 19:36