Mario Gavranović
 Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
'MOŽEMO SE POTUĆI S BIKOVIMA'

RIJEKA BROJI 'SITNO' DO KLJUČNE UTAKMICE KOJOJ JE PRAKTIČKI SVE PODREDILA Po mnogima glavni igrač Kekove momčadi otkrio kako protiv moćnog suparnika!

Piše: Mateo SučićObjavljeno: 25. srpanj 2017. 00:51

Koliko god u riječkoj svlačionici svi trubili da je Rudeš bio u mislima, tijekom utakmice na Rujevici u zraku se već, nekako, osjećao taj duh gostovanja na Red Bull Areni. Htjeli to reći naglas ili ne, dvije utakmice protiv Red Bull Salzburga mogle bi u velikoj mjeri odrediti riječku sezonu. I zbog toga je bilo ključno odraditi Rudeš i u pobjedničkom ritmu zakoračiti prema gostovanju u Mozartovu gradu.

Iako konačni rezultat to ne sugerira, novopečeni prvoligaš poprilično je namučio aktualnog prvaka, pobrao simpatije za svoj hrabar i otvoren pristup, ali, u konačnici, bodovi su ostali na Rujevici. Ipak, i Kek i igrači previše su iskusni da bi se zavarali visokom pobjedom, itekako su svjesni da u subotu nisu bili pravi.


Mario Gavranovic Goal HD - TNS (Wal) 0-2 Rijeka... by footballlife2

- Moramo biti jako zadovoljni rezultatom jer igra nije bila baš dobra tijekom većeg dijela utakmice. Na kraju smo stvorili nekoliko dobrih prilika i na koncu je najvažnije da smo pobijedili i da puni samopouzdanja ulazimo u jedan od najvažnijih dvoboja ove sezone. Tri su boda najvažnija, ali protiv Rudeša nije baš sve bilo pozitivno - iskreno će Mario Gavranović, strijelac i asistent, po učinku prvo ime utakmice u kojoj je Matjaž Kek, dijelom prisilno, dijelom namjerno, malo zarotirao neke igrače.

Rezultat izgleda dobro

U situaciji u kojoj momčad koja je u prvenstvo ušla bez Franka Andrijaševića i Romana Bezjaka još podmazuje automatizme koji su bili jedna od najznačajnijih karakteristika Rijekine igre itekako se osjeti kada nedostaje dio prvotimaca poput Eleza, Bradarića, Vešovića...

- Jesu li nas poremetile zamjene ili je suparnik bio dobar? Ključno je da mi nismo bili dobri i od toga ne bježimo. Rudeš je odigrao korektnu utakmicu, bio dobar, ali... Na Rujevicu su više puta dolazile momčadi koje su se predstavile u dobrom svjetlu, ali Rijeka je bila još bolja, kvalitetom nadigrala gotovo svakoga. Sada nismo bili dovoljno agresivni, gubili smo previše drugih lopti i naša igra nije bila na potrebnoj razini. Rezultat izgleda jako dobro za nas, ali ovu ćemo utakmicu arhivirati i koncentrirati se na Salzburg.

Gavranović je još jednom podvukao važnost pobjede u utakmici koju se nije odigralo dobro.

- Moramo iz ovoga izvući pozitivne stvari, a u svakom slučaju, to su četiri pogotka. Nismo previše prilika pustili Rudešu, iako je bio opasan u nekom dijelu utakmice, ali sve u svemu, za nas je najbolja stvar iz ove utakmice rezultat.

I dok prevladava dojam da se momčad malo muči s pronalaskom idealne forme, Gavranović se diže nakon ozljede zbog koje je propustio Slaven Belupo. Dva pogotka zabio je TNS-u, protiv Rudeša zabio i asistirao...

- Istina, forma je dobra, ali trebao sam zabiti još jedan pogodak. Mislim na onu situaciju u prvom poluvremenu, donio sam krivu odluku kod rezultata 0:0. Mislio sam da će me Kvržić ispratiti u sprintu, ali morao sam pucati... Dobro da smo na kraju uspjeli pobijediti jer mislim da u protivnom ne bih spavao nakon utakmice. Napadačima se prigovara kada ne dodaju? Istina, ali mislim da sam već ranije pokazao da nisam sebičan, da uvijek pokušam napraviti najbolji mogući potez za momčad. U toj je situaciji udarac bio bolja odluka, ali što je tu je.


Mario Gavranovic Goal HD - TNS (Wal) 1-5 Rijeka... by football365life2

Sada kada je Rudeš arhiviran, u glavama igrača Rijeke samo je Red Bull. Spomenuli smo već da se i u subotu ta utakmica, barem s tribina, osjećala u zraku, ali Rijekin napadač odlučno demantira da su misli igrača bježale prema srijedi.

- Nema govora da smo razmišljali o Salzburgu, koncentracija je u potpunosti bila na Rudešu, a onome što slijedi okrenuli smo se tek sada. Što nas očekuje? Bit će zanimljivo, napravit ćemo sve da dobro izgledamo u srijedu.

Slični po kvaliteti

Za razliku od većine suigrača, Gavranoviću Red Bull nije nepoznanica...

- Austrija nije daleko od Švicarske, donekle ih poznajem, znao sam pogledati i neku njihovu utakmicu. Igraju ofenzivan nogomet s puno dodavanja, bez dugih lopti. Mi se nadamo da se možemo potući s njima, da možemo biti agresivni u duelima i pokazati da smo po kvaliteti tu negdje s njima.

Bez zadrške ili okolišanja istaknuo je Gavranović i koji je cilj u srijedu, svjestan da prva utakmica može uvelike odrediti uzvrat.

- Postići pogodak bila bi nam velika prednost za uzvrat i to će nam biti ideja vodilja. Znamo što znači zabiti u gostima, koliko nam to može olakšati uzvrat, i vodit ćemo se tom mišlju. Naravno, uz želju da izgledamo dobro i da ostvarimo pozitivan rezultat.

Dobra je vijest za Rijeku i što Salzburg slaže momčad nakon nekih značajnih odlazaka, ali i što je to momčad koja igra na prednji pogon. Rijeka je protiv takvih, neovisno o imenu suparnika, često pokazala koliko može i zna biti ubojita iz kontre ili polukontre. Red Bull ostavlja dojam da je ranjiv baš iz takvih situacija.

- Mi moramo biti kompaktni i iskoristiti svaki prostor koji se otvori. Moramo biti kvalitetni u tom svom izlasku u pritisak, koji protiv Rudeša nije dobro funkcionirao, lako smo ispadali, a baš nas je to prošle sezone činilo jakima i iz toga smo započinjali svoju igru. To će nam trebati u srijedu, dolaze europske utakmice u kojima moramo što manje griješiti da bismo ostvarili rezultat koji priželjkujemo - zaključio je Mario Gavranović.

Linker
20. travanj 2024 07:46